На месец дена (еднаш до сега и имам ставрно) .... Ама тоа е страшно, имам инвазија од бубачки што летаат... Ств не знам што е работата.. По прозорци се лепат, флеки оставаат. Ја насадив крај на април... Сигурно од кај неа доаѓаат, не е оф нешто друго..
Обично кога нема истекување на вода од саксијата ова се случува. Ќе треба да ја пресадиш и целосно да и ја смениш земјата.
Има дупчиња доле саксијата, и водата си истекува.... Нема нешто против тие летечките чуда? Ако не утре да ја пресадам... Уф
Па сигурно постојат некои исектициди ама јас сепак би ја пресадила за да и го проверам коренот. Да не ја чуваш на многу темно место зошто кажа дека еднаш во месецот и ставаш вода? Кога ќе го ставиш прстот во земјата ако е влажна а не си и ставила вода повеќе од една недела е знак дека условите во кои ја чуваш не и одговараат.
Како да ги одржам во живот цвекињава и билкиве на балкон кога не сум дома по десетина дена? Имам босилек, магданос и неколку цвеќиња, бомбончиња мислам ги викаат Ке издржат без вода толку време? Имам и чувар куќа и кактуси ама тие знам немаат гајле.
Каква саксија да купам за орхидеи? Ѓубриво и витамини? Колку вода да ставам? Ми треба целосно објаснување. Сакам цвеќе ама немам никакво искуство.
чувај ја во истата прозирна сакадија само напрај и дупки по страните Ке ја залеваш кога корените и станат сребрено сиви ,ке ја потопуваш во отстојана вода околу 15 мин па стави да се изцеди и врати на местото прихрана коа ке нема цвет ке ставаш во водата во која ја потопуваш
Некој совет за лаванда имам 2 дома но имат малку цвет а стеблата им се баеги високи. Дали треба да се скрати стеблото, колку или да почекам уште малку? Некаде прочитав дека требало да се скрати да цвета повеќе.
На директно сонце, вода кога е сува земјата, прихрана и не мора. Лесно се одржува, битно е само да не го удавиш со вода. Од кое алое имаш?
Јас читав не сакаат многу сонце, 50-50. Обично алое вера, еднаш месечно вода и земја со ѓубриво. Ако е на многу сонце може да му пожолтат листовите.
Ако имаш стави слика, обично го мешаат алое вера со другото, пораспространето алое. Јас го имам ова второво, сонце го фаќа до кај 13.00 часот, ама мислам нема да му штети и повеќе. Прихрана многу ретко му ставам, утре ќе го сликам да видиш дали е исто со твоето.
Дефинитивно имаш Алое Вера. Моето е друго Алое, еве најдов нешто за чувањето и условите што ги бара, и во право си, младите растенија не сакале премногу сонце, стави го на некоја источна позиција. И само пази со водата, и супер ќе си тера. Одлично изгледа. https://aloeveranega.com/алое-вера-во-домашни-услови/