Што да и правам? Најубаво ми растеше сега нешто гувее и жолтее. По книга ги гледам демек, ѓубриво за зелести им ставам и џабе. Монстера ми се уништи, јука, драцена..сега замијава. Ептен ми е драга, подарок е. Помагајте
Извади ја од земја и види да не има скапан корен. Ако има, исчисти го скапаното и потоа пресади во нова земја. Ако нема скапано, само пресади во нова земја. Пожолтени листови се појавуваат обично кога се претерува со вода. По пресадување не и ставај вода некое време, освен ако не ги обеси гранките. Во иднина ставај вода кога земјата ќе се исуши целосно. П.С. Може да ја пресадиш во помала саксија. ЗЗ подобро расте кога и е потесно.
Кога е во поголема саксија обично и треба повеќе време да се навикне на новата средина и затоа поспоро расте некој период. Жолтите листови не се заради големата саксија. Ако имаш можност по пресадување премести ја до прозор. Да биде на многу осветлено место, ама да не биде изложена директно на сонце.
Африканска љубичица, џуџеста орхидеја, Haworthia, воздушно растение (Tilandsia)... Колкаво да расте отприлика? Овие се баш мали.
Во тој случај некое од првите две, некако повеќе ми одговараат за на трпезариска маса. А може и глоксинија (кралска љубичица). Секаде ги има овие, а освен тоа имаат и пристапни цени.
Сакам да прашам дали некој знае име на ова цвеќе (сукулент) ми го даде жената на подарок од каде што си купив цвеќиња ама дојде повеќе народ и немаше време да ми објасни детално за него..
Ми преживеаа кактусите летово (јееј). Во двор ги чував во средна големина саксии. Времето залади и врни, што понатаму? Да ги приберам дома или? Едит: сега гледам дека на претходната страна има исто прашање. Спојлер Денес татко ми ми ги купил овие, и за нив ми треба помош за одгледување.
Моите кактуси сеуште се надвор. Не знам кога ќе ги внесувам, ама ќе почекам уште малку. Првата слика е Crassula ovata 'Gollum', втората е Crassula ovata, а третата најверојатно е Tradescantia fluminensis lilac. Красулите се сукуленти. Пресади ги во земја што има добра дренажа и не им ставај вода околу една недела. Чувај ги на добро осветлен прозор. Вода се става кога ќе се исуши земјата. За Tradescantia имам пишано на претходната страна. Лесна е за одгледување.
Си добила две красули и третото е вид традескантија. Убав поклон. Красулите сакаат светло место, зимово држи ги во што поладна соба, од многу топло ќе изгубат форма и ќе се "истегнат" во висина. Вода ставај кога земјата убаво ќе се засуши. Летно време надвор ама не на осончано место, евентуално отсабајле само или касно попладне да ги фаќа сонце. Во спротивно, листовите ќе им поцрвенат. Традескантијата е ползавец, не бара посебни услови, летно време надвор стави го, не сака јако сонце, полусенка му е најдобра позиција. Кактусите засега можеш да ги држиш надвор под стреа да не ги врне, а можеш и да ги внесиш внатре, нека си стојат до прозор.