Ова е од сув воздух, сигурно имате парно или клима дома. Прскај му ги листовите со вода на 2 дена, ама пази да не ставиш вода на цветот држи го на страна кога ќе прскаш. А цветот е нормално да се исуши кога ќе прецвета, само скини го тоа гранче до доле
Здраво! Може некој што има бонсаи, како се одгледува - колку често се наводнува, дали да е дирекно за прозор? Фала
Не сака многу светлина ова да знаеш, стави го некаде измеѓу, еднаш неделно вода. Мене ми стоеше до мај месец, многу е убаво и годинава пак ќе земам.
Здравоо.Пак јас со мојата драцена.Веќе пишав дека и кога ја купив беше со кафени врвови на листовите и од страна ама сега и стаблото и е кафено.Горе при самиот врв и помеко.Не баш меко али не и тврдо како горе зелениот дел.Што да правааам,знае ли некој? Ја прскам често,за месец дена два пати ја имам полевано.Да не е неш со коренот??? Благодарам однапред.
Драцена,Калатеа,Бамбус, Замија, Адам, Кала, Божиќен кактус, Пилеа, Исусов венец, Шефлера, Хибискус Јас ги имам сите тие и се повеќе годишни , зависи сега што сакаш
Женски, ги прибрав сарделите, ама имам газании на терасата, во жардињери. Газанија може да преживее надвор ако е минус или јок ? А пупки нови има еден куп по нив и жал ми е
Zdravo, da ve prasam imam bambusovo stapce i go cuvav vo staklena vazna, sakav da ve prasam dali mozi da se cuva vo tepna vazna kade so ke nema korenot svetlina? Ili mora korenot da mu prima svetlina?
Важна е големината на саксијата, никогаш не се пресадува цвеќе во саксија која е многу поголема од моменталната. Обично веднаш по купување е пожелно цвеќето да се пресади во малку поголема саксија со нова свежа земја адекватна на видот на цвеќето. Потоа на 2-3 години, во зависност од брзината на раст на цвеќенцето. Најсигурен знак дека бара поголем простор е ако доле на дното видиш потерани коренчиња низ дупчињата на саксијата. Или ако цвеќето не стои стабилно и лесно се превртува и паѓа.
Прилично лесно за одгледување. Да не биде изложено директно на сонце, вода кога ќе се исуши земјата. Инаку прилично големо расте. Мислам дека е токсично и за луѓе и за животни.
Да, токсично е ако се јаде. Исто така, ако се скрши стеблото, испушта бела течност што може да ја иритира кожата.