Цезар салата

Дискусија во 'Рецепти' започната од Mayyya, 29 јуни 2011.

  1. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    6.007
    Пол:
    Женски
    Мислам дека салатава заслужува посебна тема :)
    Има многу варијанти на оваа салата, а и јас секогаш ја правам на различен начин, сакам да експериментирам, а како вие ја подготвувате?

    Еве најчесто како ја подготвувам (+-некои состојки).

    Состојки:
    4 домати
    1 марула
    300-400 гр. стек (сецкан на парчиња, го ставам да се динста со една чаша вода, масло, вегета и црн бибер, и откако ќе испари водата се пржи и заруменува)
    2-3 кришки леб (јас ги печам во тостер) на коцки или кубети
    2-3 варени јајца
    кашкавал сецкан на коцкички
    маслинки
    Прелив:
    2 лажици сенф
    2 лажици павлака
    1 лаж. мајонез
    1 лаж. оцет
    сол, лимонов сок, неколку капки бело вино и малку масло

    Јас некогаш не ставам леб, туку си ја јадеме со фурнаринки.

    Ммм, и за брзо време имате вечера, а добра е и за гости, па со бело винце, ммм. :P
     
    На La.loca, IveBrajan, Mila04 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. senjorita-v

    senjorita-v Популарен член

    Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    2.305
    Пол:
    Женски

    сакам да ја направам салатата ама немам стек може ли нешто друго да ставам ?
     
  3. ph.orhideja

    ph.orhideja Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.078
    Допаѓања:
    43.428
    Пол:
    Женски
    Јас вака ја правам.

    Пилешки стек пржен,зависи колку сакате(јас 2-3 парчиња ставам)
    Марула
    пченка (од замрзнатата ставам,ама претходно во топла вода да се одмрзне)
    пармезан
    кубети
    мајонез
    зејтин и балсамико.

    Мњам....
     
  4. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    3.408
    Допаѓања:
    48.354
    Мене посебно ми се допаѓа кога кубетите се потопени во мешавина од маслиново масло со лук.
     
    На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  5. alekcoki

    alekcoki Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    30
    Јас вака научив да ја правам во грчка пицерија во америка и е превкусна
    марула
    пармезан
    моцарела
    сето тоа добро се меша со посебен дресинг ( направен е од маслиново масло, оцет и нешто друго :)
    )кубети и пилешко и има прекрасен вкус, посебно го дава дресингот ке откријам што е и ке ви пишам :)
     
  6. Alesii

    Alesii Популарен член

    Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    840
    Мојата Цезар-салатка :$
    2-3 парчиња бело пилешко мевце..исецкано на ситни парченца
    2-3 мали доматчиња(шери)
    1 зелена салата
    1 кесиче кубети со лук и магдонос
    1 конзерва пченка..
    Тоа е се само што оддамна ја немам направено со кубети .. :!:
     
    На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CIA

    CIA Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2011
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    3.021
    Девојки дека сега нема марула,што можам да ставам наместо нејзе? :?:
     
  8. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.271
    Допаѓања:
    5.121

    Сецкана зелка со рендан морков
     
    На elisabeta и CIA им се допаѓа ова.
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    15.073
    Допаѓања:
    122.108
    Пол:
    Женски
    Еве ја мојата полузимска варијанта на Цезар салатата. Во оваа не користам домати и краставици, иако нив
    Количините ќе ви бидат зависно од тоа за колку луѓе ја правите :)
    Марула има во секое време (затоа ја викам полузимска варијанта) - се мие убаво и се сечка како за обична салата. Во оваа верзија не користам домати и краставици, иако и нив ги има во секое време.
    Мисиркино бело месо - прво се проварува, па се сече на парчиња и се мачка со сенф секое парче. Се остава да постои и се зачинува со црн пипер и малку сол. Се пропржува на малку масло во тефлонско тавче, може да се додаде и малку лукче, ако сакате.
    Парчиња стар леб без кора - се сече на коцки и се пропржува на малку путер, исто во тефлонско тавче, па може и во тавчето во кое претходно прво сте го пржеле месото.
    Главица кромид - сечена на кругови
    Кисели краставички - сечени на кругови.

    Прелив правам од малку мајонез, сенф, коњак, маслиново масло, оцет или сок од лимон убаво да се меша да стане течно - место мајонез, може се стави јогурт.

    Се реди салата, месото, леб, кругови кромид и краставички, се прелива и се украсува по желба. Превкусна е.
     

    Прикачени фајлови:

    • DSC02553.JPG
      DSC02553.JPG
      Големина на фајлот:
      312 KB
      Прегледи:
      6.930
    На Ctete, AnaKarenina, julie77 и 8 други им се допаѓа ова.
  10. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    8.518
    Допаѓања:
    69.343
    Јас штотуку направив една верзија,вкусна е :mm:
    Марула нели,мортадела на покрупни парчиња(пошто ќе правам пилешки прсти и похован кромид,го заменив стекот),лепчето прво го потпеков на тостер претходно напрскано со маслинов зејтин и вегета а потоа и го потпеков на рингла од шпорет на која претходно ставив нели фолија,кисели краставички на кругови и прелив од 2 лажички павлака 2 лажички мајонез и 1 лажичка сенф и малку лимонов сок.
    Сеуште се двоумам дали да додадам варено јајце,на кругови,ама само одозгора :?:
    За декорација пармезан.
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    8.518
    Допаѓања:
    69.343
    Еве ја и мојата Цезар :mm:
     

    Прикачени фајлови:

    • DSCN1292.jpg
      DSCN1292.jpg
      Големина на фајлот:
      370,2 KB
      Прегледи:
      1.113
    На AnaKarenina, Libera, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Alondra

    Alondra Популарен член

    Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.058
    Допаѓања:
    2.306
    Дали сте го користеле Vorcester sauce за салатата?
    Каде има најубава Цезар салата во Скопје?
     
  13. cvetce93

    cvetce93 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    568
    До сега што сум јадела, најубава ми беше во Every day, преубава :inlove:
     
  14. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    13.162
    Пол:
    Женски
    Моја верзија на Цезар салата со димен лосос

    Марула
    Парченца стар леб пропржени на маслиново масло и ситно изрендан лук
    Парчиња димен лосос
    Не ставив класичен прелив затоа што сакав да доминира мирисот и вкусот на лососот. Ја прелеав салатата само со лимон и маслиново масло.
     

    Прикачени фајлови:

    • P2095259.JPG
      P2095259.JPG
      Големина на фајлот:
      84,3 KB
      Прегледи:
      914
    На senza.parole, mal.ecka, Libera и 9 други им се допаѓа ова.
  15. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    13.280
    Допаѓања:
    229.420
    Една моја верзија на салатава.
    Додадов јогурт сос и лебни коцки за во салата.
     

    Прикачени фајлови:

    • zkzfz.jpg
      zkzfz.jpg
      Големина на фајлот:
      229,9 KB
      Прегледи:
      797
    На Cacy, Peppermint и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  16. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    3.063
    Допаѓања:
    55.756
    Пол:
    Женски
    Досега од сите места каде што сум јадела Цезар салата, убедливо во Барбакан ми е најубава :rock:
     
  17. cvetce93

    cvetce93 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    568
    Пред некој ден си правев цезар дома ( за прв пат ) и многу вкусна ми испадна :D
    Најпрво стекот го ставив да се пропржи и додека се пржеше му исечкав малце лук колку да добие маалку шмек. Кога се готови ги извадив и ги ставив на чинија со салфетка да се упие маслото. На таков апарат за печење лепче ( незнам како да го опишам :^) , на тој што рипаат лепчињата :D ) испеков две кришки, ги исеков на коцки и ги ставив малку во тавата кај што се правеше месото, малце само минутка-две. Марулата ја исеков, потоа го додадов месото, лепчето, немав шери домати па обични ги исеков на помали парченца и нив ги додадов. На крај прелив со многу сос направен од мајонез, павлака и балсамико.
    Превкусна ми беше :D
     
  18. ocila

    ocila Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.891
    Состојки:
    1 парче пилешки гради
    1 земичка чиабата
    50 грама пармезан
    2 чешниња лук
    5 супени лажици мајонез
    2 супени лажици вода
    1 главица црвен кромид
    2 ротквички
    Листови зелена салата
    Чери домати
    Сол и бибер
    Маслиново масло
    Подготовка:
    Летната сезона е карактеристична по салатите, но понекогаш сакате свеж вкус на зелени лисја и зеленчук збогатен со нешто поконретно што ќе Ве засити до следниот оброк. Цезар салатата е совршено решение со крутони, пилешко и богат вкусен прелив.

    Чекор 1: Прво ќе го направиме најважниот дел од Цезар салатата – преливот. Разликата меѓу добра Цезар салата и лоша Цезар салата е само во преливот... Направете го како што треба и имате успешен рецепт…
    Ставете исечкани чешниња лук и рендан пармезан во мајонезот и добро измешајте... На крајот ставете вода за да го разредите сосот и да го направите побел. Оставете го на страна за подоцна.
    Чекор 2: Исецкајте го белиот леб на мали коцки за крутоните. Ова е уште една можност на рецептот да му дадете вкус... Ние користиме чиабата леб, но ќе одговара било каков леб.
    Ставете ги крутоните во тава и веднаш ставете им сол, бибер и маслиново масло... Пржете го лебот често превртувајќи ги парчињата... сакаме тој да добие боја и вкус, но не и да изгори.
    Чекор 3: Пресечете го парчето пилечки гради на половина, зачинете го и потоа ставете го во загреаната Делимано Грил тава… Пржете го на обете страни вртејќи го хоризонтално и вертикално за пилешкото да добие вкрстени линии.
    Чекор 4: Време е за сервирање: Ке започнеме со едноставна подлога од зелена сала, а врз неа ќе ставиме крукчиња ротквичка и црвен кромид …
    Следни расфрлајте ги крутоните, потоа и пилешкото, а по него ставете парчиња рендан пармезан и на крај преливот… Не срамете се... Накапете од преливот преку целата салата… Сервирањето ќе го завршиме со ротквичка и едноставно купче чери домати.
    СОВЕТ: Некои верзии на Цезар салатата вклучуваат и сардели во преливот за тој да биде дополнително солен... Исто така можете да ставите и сланина или колбас за поинаков вкус. Едноставно подгответе ја салатата во голема чинија и земете 2 вилушки за себе и за пријателот. Уживајте
     
  19. AnichkaLeo

    AnichkaLeo Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    86
    Zdravo sakav da prasham dali nekoj ja ima probano cezar salatata vo pizza restoran Gusto ?
     
  20. Dzes88

    Dzes88 Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 ноември 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    37
    Пол:
    Женски
    Денес прв пат правев цезар салата и навистина ми излезе превкусно. Читав повеќе рецепти низ интернет и на крај ја склопив следната. :) Состојките ми беа за две лица. Два домати исецкани на коцки, една помала марула, две кесички кубети, 300 гр стек (издинстан на помали коцки) ги измешав во еден поголем сад и додадов маслиново масло. За сосот употребив една мала кесичка мајонез, 3 големи лажици павлака, рендан пармезан, малку маслиново масло, мала лажица сенф, пола шоља вода, сол, бибер, вагета и лук во прав. Целата салата ја прави сосот, а вкусот на овој сос беше преубав. :)
     

    Прикачени фајлови:

    На Sarahlima, Ctete, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.