Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Целулит

Дискусија во 'Тело' започната од Mimi, 19 ноември 2009.

1. spanko

spanko Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    522
    Која е причината за создавање целулит?

Неколку од причините поради кои жените се соочуваат со целулит се: генетска предодреденост, премногу внесување масти, внесување на недоволно количество вода во организмот, прекумерно внесување сол и сл. Но, кон него се наклонети и нервозни луѓе, а утврдено е дека трајната нервозна исцрпеност, што кај современите жени настанува како последица на психички шокови, тага, жал и неуспех во работата, влијае на појава на целулитот. Некои автори сметаат дека причините што доведуваат до целулит се во врска и со „нездравата крв“.

Сепак, важно е да се воспостави рамнотежа на телесните функции, а за тоа нема подобар рецепт од добро расположение, здрав сон, вежби и опуштеност. Наш совет е да се навикнете на зеленчукот и на природните диуретички билки како што се артичока, босилок, цикорија, зелка, краставица, лимон, јагоди, обична салата, кромид, портокал, глуварче, праз, јаболка, ’рдоква, а особено аспарагус. Иако дебелината и целулитот не се лекуваат на ист начин, добро е да се потсетиме и на оваа статија (Не бидете спринтери, бидете маратонци) за одржување на вашата убава линија.

Да се вратиме на целулитот и како да се справите со него. Најдобриот продукт против целулитот е ананасот. Поволни резултати имале оние луѓе кои по секој оброк земале по половина од плодот на ананас. Но, добри резултати дава и нашата диња, лубеница, грејпфрут и белата праска. Во случај на изразен целулит, еден од најдобрите напивки е чај од лисја на бреза и пупки од бреза. Оваа напивка се прави со четири супени лажици чај и еден литар вода, а се пијат четири чаши дневно.

Доколку сакате крема за локална употреба, се подготвува на следниот начин:
    - По десет лажици алкохолен екстракт од бршлен, сто грама ланолин, десет лажици алкохолен екстракт од планински чај и сто грама вазелин. Се меша со миксер прво вазелинот и ланолинот и се додава по малку во тенок млаз од тинктурите. Сами можете да направите и масло за масажа, што се подготвува со 20 лажици масло од артичока и пет лажици масло од чемпрес.

А течноста од магданос со која можете да си правите масажи, направете ја на следниот начин:
    - Во два литри вода сварете 300 грама магданос и кога ќе се олади течноста, користете ја за масажа на деловите што имаат целулит. Потопете во течноста газа или марамче, темелно и долго масирајте ги местата и потоа влажната марама ставете ја на телото цела ноќ.

За крај, добро е ве потсетам дека можете да пиете минимум три чаши лимонов сок, помешан со прав од лути црвени пиперчиња, што ќе ви помогнат во ослободување од „портокаловата кора“. Испробајте ги природните рецепти, релаксирајте се со масажа на целото тело и вежбајте јога.

Превземено од Болдираните и подвлечените работи ми го привлекоа вниманието па затоа решив да ја споделам статијата со вас!

На seksi, Bubache, ANELIJA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    100.568
    Малку застранувам :) како се масирате?? со рака или користите некој масажер..

3. 2468

2468 Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2009
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    2.836
    ^ Уфф, сега за сега со рака се масирам. |(
    И набилдав мускули, бицепси трицепси... тешко ми е, дури и нервоза ме фаќа, ама морам додека не се обезбедам со едно имитаторско масажерче.

На левата нога странично, ми е покритичен. |(

На TammyDeyn му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Marina89

Marina89 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    42
    Едно прашање,како се масирате со раце?се штипкате или како?

5. TammyDeyn

TammyDeyn Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    240

Леле колку те разбирам :)
    Нервоза ме фаќа особено наутро кога брзам, а левата рака уште не ми е разбудена... |-)

Се масирам кружно, а потоа се штипам.
    Вежбам со јаже и на орбитрејк...

6. Bubache

Bubache Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    Marina89...........
    Исто и јас имам проблем со целулитот и покрај што одам во салон за масажи некогаш и сама нанесувам крема.
    Прво ја нанесувам кремата на деловите каде што имам целулит и со цела рака силно ја протривам кремата , а потоа рацете ги правам во тупаници и со делот каде се превиткани прстите почкувам да масирам ама онака малку поцврсто за да се раскршува целулитот.
    Кога некој друг ми можел да ти ја прави масажата ефектот би бил поголем ама и масажзата би била по болна првите неколку масирања додека се прокрши целулитот.
    Против целулитот многу помага масирање со масло од цимет(се прави раствор на маслото) , а исто така доста помага цимет и мед по една лажица да се промешаат во една чаша млака вода и да се пие секој ден пред доручек 30 минути.Општо е здраво значи за кожата и помага против акни,флеки ги чисти и сите масни наслаги на телото особено на стомакот и на цревата.
    Сите креми сто содрзат кофеин се убави против целулитот , а и да се прави домашно паковање со талог од кафе и малку маслиново масло........да се нанеси на сите делови каде има целулит . Потоа сите делови убаво да се спакуваат ( вакумираат) со фолија па да се остани така едно 30 мин пред туширање.
    Се разбира и сите добро знаеме дека ВОДАТА е многу битна во борбата против целулитот..........многу вода ,вежбање ,пешачење секој ден онака брзо темпо по 30 минути и салата. :)

На technogirl, LoOnyD и 2468 им се допаѓа ова.
  7. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Masazerot sto go ima vo topsop toj eden lilakov po boja so tri raboti,sto se stavaat na nego,mozete da go najdete na bit pazar nov mislam od dukan 800 denari cini a vo top shop e 2000 iladi isti se,nemaat nikakva razlika a celutit e majka
    [mod-kirilica:2rai3rov][/mod-kirilica:2rai3rov]

На TammyDeyn му/ѝ се допаѓа ова.
  8. OrdinaryGirl

OrdinaryGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    499
    Јас пред некое време си купив иста ваква четка за бањање од Џамбо, само розева
    Од другата страна на четката има масажер кој го користам и при туширање и при масирање со крема.

9. mona-li

mona-li Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    9
    а колку пари ја зеде четкава? :*

10. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Јас се мачкам со Сатвата,на нозете сум цела со модрици,како жртва на семејно насилство :lol: но се надевам дека ќе се исплати ова и ќе му кажам збогум на целулитот:lol:

11. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.784
    Допаѓања:
    24.015
    Грижа на совест ќе ме изеде, се немам мачкано цели 10 дена. :worried:hock:
    Ама ми здосади овој од Реплек, а го чекам тој од Коластина и никаде го нема. :devil:
    Барем одморив малце, бицепси почнував да набивам и свеста ми се вртеше од толку масирање. :wasntme:
    Туку овој од Беолаб го има во Зегин, многу ефтин ми стои ? :?:
    Ајт ништо, од утре пак иста песна. :|
    Ах бре целулит, ах бре. :devil:

12. zanana

zanana Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    58
    Бубаче, ако планираш да одиш на мезотерапија во некои од салониве за убавина- немој! Само болка и никаков (минимален) резултат кој би го постигнала и само со диетата што паралелно ти ја препорачуваат... навистина е болно, а и мислам дека не се мн стручни...

13. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Сега читав на интернет за масажа против целулит, дека треба 3 месеци редовно масирање за да има ефект :o , а мускулите се „буделе“ дури после петтата масажа. Во третиот месец масирање телото (нозете) добивале подобра форма дури и од онаа што би се добила со липосукција. Исто важно-додека трае периодот на масирање не треба да се вежба :!: Со вежбање треба да се започне дури откако ќе се излечи целулитот.
    Друго, ако знае некој по нашиве салони дали има третман со т.н гипсани бермуди? За третман со олигоминерали во траење од час и половина видливо се намалувал целулитот, претпоставувам дека ефектот е брз, но краткотраен, ама еве ако треба за некаде да се изгледа топ, вреди (читав на српски сајт, таму еден третман бил 50-60 евра). Има вакво нешто кај нас?

14. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Сабајлево си искачам од туш, си се масирам, си седнувам на кревет онака со нозете до бутовите ама нанадвор свиткани (поза во која обично секогаш си ги гледав дупчињата целулит - бидејќи нели стегнат бут) и - ГО НЕМА! :D
    Леле ама се израдував почнав да стискам и нагоре, и на задникот ептен малку со стискање видов, без стискање - нема.

Така да не знам до што е, дали до пиењето многу вода, чајот кој го пијам правилно со месеци, вежбањето или до кремава
    ...или едноставно јас целулит никогаш не сум ни имала (ама тоа тешка работа) битно, има резултат!

Оп са оп са са! :lol:

На shiningstar, LivingGlam и ludoto19 им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.472
    Допаѓања:
    114.861
    Ако некој сака да има резултати за целулит а сака да иде на третмани препорачувам Твин систем во Елит салонот. Кога одев јас на третмани за друго со мене во исто време доаѓаше слаба девојка ама со многу целулит. И почнавме во ист ден. После 10 третмани девојква немаше ни Ц од целулит. Да се кртсиш и да се чудиш како со магија даи го снема. Препорашувам зашто со мои очи видов. После и ја пробав, ама бидејки јас сум си дебела, кај мене немаше толку видливи резултати како кај девојкава.

На DESTIN му/ѝ се допаѓа ова.
  16. macencetoo

macencetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2011
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    3
    Koлку пари се третманите??

17. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    3.304
    Читав на интернет дека масажата со кафе мн помагала..... Имал ли некој искуство со оваа масажа??

18. zanana

zanana Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    58
    јас сум немала, ама моја најдобра другарка (не е другарка на другарка на другарка ми :) ) имаше солидни резултати со кафе... јес не сум почнала со тоа бидејќи ми е некако многу шлакање (мислам дека нема да успеам да не ја исшлакам и цела соба :) )
    иначе ритуалот е следен:
    талог од турско кафе пред спиење се нанесува со масажа и потоа се става пластична фолија...другарка ми и преспиваше така...не знам колку е здраво спиење со најлон, но што е здраво денес? :)

19. BBojana

BBojana Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2010
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    5

А цена? ако не е тајна :)

20. ViKtOrIjA21

ViKtOrIjA21 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    148
    Колку пари е ова чудо? Го има во сите аптеки?

btw за да ја спречите појавата на целулит пијте чај од коприва, не е лош и многу помага, само што јас повеќе пијам зелен чај :lol: