Цени за породување

Дискусија во 'Бременост' започната од love23, 16 февруари 2012.

1. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    И јас сум презадоволна од Чаир сто деца да раѓам таму ќе ги родам сите...

На Sky-butterfly, chocolade и mariz им се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас се породив со царски во Ремедика, и цените таму се 70.000 спонтано породување сосе епидурал, и 3 болнички денови, и 95.000 царски рез со 5 болнички денови.

Во Ремедика за бебето прават и други испитувања - меѓу кои и ехо на колкови, и тоа се чини 2.000 плус.

Болнички ден е 3.000, тоа во случај да се остане плус.

Никогаш не жалам за парите што ги дадов. За мене многу е важна првичната грижа за мајката и детето за време а и по породувањето. Башка, многу значи кога некој е тука за вас во тоа време кога хормоните ви се во лудило.

Сестра имав на располагање во секој момент. Педијатар правеше визита 2 пати дневно и ме известуваше за детето се што треба. Гинеколог исто за мене.

Јас се пораѓав таму заради докторот што ми е малтене поблизок и од роднина, ама во секој случај никогаш не би отишла на државно. Имам толку лошо искуство и тоа со врски!!! што никогаш не би стапнала таму. Куче не би однела, не па човек.
    Башка и сите другарки што се породија пред мене, не си поминаа нешто фино. Онака, ок, ама исто со немање место, па лежи на бокс 7 саати после породување, па нема место, ајде долу кај патолошки и абортуси... Никакво инфо за детето цел ден... За разлика од ваму, каде после саат време од интензивна кај што лежев саат и пол по операција, ми го дадоа детето во соба да си се гушкаме.

Сигурно повеќето луѓе имаат фино искуство по државниве, ама еднаш треба за нешто да се деси.
    Не би ризикувала ништо да се деси од глупост на сам крај.
    Ма затоа и цела бременост си одев на приватно. Е таму цело време ми проверуваа и димери, и отпор на проток во папочната врвца, и постелката каква е, и се!

Да бевме нормална земја, секогаш ќе бирав државно. Ама во нормална земја услугата на државно е како кај нас на приватно, и не се дешаваат инфаркти на постелки од димери така нагло "од нигде негде", или плацента превиа да се открива кај трудници со поминат термин! Ужас.

Последна измена: 22 март 2015
    На LadyC, DigY, awl и 7 други им се допаѓа ова.
  3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.923
    Допаѓања:
    111.301
    @Kaetana najprvo zivo zdravo bebceto.
    I samo da te informiram deka i na privatno se desavaat infarkti na postelki od dimeri pa plus i pulmonalni embolii :D taka da samo ke ti kazam ti si imala sreka eve jas nemav odev na privatno plasejki se od drzavnite bolnici a najgolemata pomos mi se desi od doktori od drzavnite, ovie od privatnite nacisto me unistija i eve sega blagodarenie na niv si imam upropastena bremenost vo 32 nedela (bebinja mrtvi), majka so revizija, pulmonalna embolija, i nekoja si dijagnoza antifosfolipiden sindrom, se blagodarenie na privatnive. Zatoa samo reci podaleku od mene i kako ti e srekata, posto posle se vidov deka se e do sreka (fingers) Taka da sega dzabe mi se i sestrite koi po cel den se vrtea po mene i ubavata hrana, bezbrojnite sokovi, i cistotata, i vnimanieto........i bas se......

На Draginja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.119
    Разлика измегу приватно и општо е само услугата,љубезноста,хигиената и некаде понапредна машинерија.Знаењето на еден лекар нема врска со тоа дали раб на ГАК или систина.

На CameliaMiller, Eli23, Espadrila и 6 други им се допаѓа ова.
  5. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Znaenjeto mozebi ne (iako porenomiranite doktori otidoa vo privatnite bolnici), no mene najmnogu me impresionirase vnimanieto od doktorite vo Sistina za vreme I posle porogjajot. Ne znam kolku samo doktori pominaa - ginekolozi, pedijatri, kardiolog, da ne zboram za drug personal I konstantniot pristap do informacii za bebeto I nega za mene (sto mi bese mnogu bitno poradi carskiot rez). Toa mnogu mi znacese I se na se celoto iskustvo mi ostana vo sekjavanje kako mnogu pozitivno.
    Sekako sekade e potreben I faktor na srekja - znam zeni sto vo drzavno super pominale. Za zal naseto zdravstvo kuburi so nedostig na pari (a so toa I personal, pred se pomosen), pa zatoa povekjeto sto mozat toa da si go dozvolat se resavaat za privatnite bolnici.

На kostadinka24, kukla21 и espana им се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.923
    Допаѓања:
    111.301
    @darcy deka porenomiranite doktori otisle po privatnite e edna golema farsa, veruvaj i jas imav nekoe slicno mislenje kako tebe pred 1godina no sega so volku iskustvo i setanje bukvalno po site kliniki dali privatni dali drzavni si go smeniv mislenjeto od koren, samo pak velam da ne ti se desi. Na dobar doktor ni najsovremena masina ni nisto ne mu treba (eve ti primer vo Sistina me gledaa na najsovremeno eho i mi rekoa se si sredena i cista posle poragaj, a dobar doktor na abdominalno eho vo gratska vide deka mi e potrebna revizija ????). I da procitaj mi go postot pogore, i cela bremenost i poragajot mi se vo Sistina, i dnevno mi doagaa po trojca doktori, ali dzabe, se kazuvaa ali toa sto treba ne, nebare mrtva me ispustija, so dimeri nad 9.000 i so pulmonalna embolija i na hitna im otidov i uste demek trojca me gledaa i pa nisto. Zatoa kako sto kazav sekoj so svoja sreka i da ne ti se desi.

7. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Toa sto ti se slucilo e strasno ( I nesfatlivo mi e za ddimerite - mene sekoj mesec me teraa da gi proveram), fakt e deka e potreben faktor srekja za bilo kade. I pozitivni I negativni prikazni ima na obete mesta, na kraj sekoj sam mora da odluci.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.119
    Јас потполно те разбирам.И јас бременоста таму ја водев,децата на педијатар исклучително таму ги носам иако самата работам во државна.И само заради услугата што ја добивам,исцрпноста на информации,нема нервозен персонал,не чекам во редици и ред други вакви фактори.
    Жално е да се признае такво нешто.Човек плака за да го третираат ко човек.

На CameliaMiller, Eli23, Kiflicka05 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @emkaemka

Многу ми е жал за се што ти се случило. Само да помислам такво нешто ми е тешко, не па да ми се случи.

Ме радува твојот оптимизам (те читнав и во други теми) и ти посакувам што побрзо да ти се оствари желбата за принова.

Другарка моја исто изгуби дете во 39 недела од инфаркт на постелка, пред три години. Од тогаш знам дека димерите и хемостазата станаа поактуелни и обавезни како испитувања, барем така со мојот доктор имам разговарано.

Јас превентивно ги направив сите испитувања. Првата хемостаза се покажа со продолжено APTT, па правев контрола и на ЛА и на антифосфолипиди... Иако се беше во ред, превентивно примав и клексани...

А тоа што ме чуди е што матичните ретко ги праќаат трудниците да направат хемостаза со димери... Дури и пишував во труднички муабети или не знам која тема беше дека се важно испитување кога една трудница пиша дека од нигде негде ја пратиле на такво испитување, а друга и одговори дека никогаш не правела и дека тоа испитување не било потребно (карикирам, секако).

Едит: извинете за оф топик.

10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.923
    Допаѓања:
    111.301
    @Kaetana
    Jas seuste sum na antikoagulantna terapija i ke bidam sedodeka sum ziva, ednostavno na doktorive ne im se rizikuva, a mene pa ic, vo 8mi septemvri me gledaa kako fenomen so nad 9000 dimeri i nitu eden tromb neotkacen i jas vo svesna i dvizecka sostojba, a vo nova bremenost sekako so terapija od prv do posleden den :whew::)
    A sega posle se jas vikam vaka da mozam bar nesto da smenam bi se borela so sekoj atom od mene, no bidejki nemozam, glavata gore, toj sto trebase da go kaznam, go kazniv, i sega so novi sili vo novi pobedi i sekako tie dve devojcinja koi sega ke pravea edna godina sigurno bi im se raduvale na novite sestricki, bratcinja, ednostavno zivotot mora da prodolzi :hug::hug:

На darcy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. femina11

femina11 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2010
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    227
    јас одлучив да се породам во државна.Ај некоја нека напише искуство во државнаво врска со цените за породување,дали дополнително се плаќа за епидурална и за останати лекови што се даваат.нека сподежи искуство.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.119
    Во државна епидурална даваат само со јаки врски.Мене ми бараше докторката 300 евра но не и дадов.

13. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Site razlicno kazuvaat za taa epiduralna..jas ja dobiv bez da pobaram ama togas dr.mi bese na smena pa taa izorganizirala.a citam deka ako zamolis i bez vrski ti stavaat taka da neznam dal e do sovesta na doktorot ili ete srekja neznam.

14. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Јас добив епидурална без врски. Не планирав да се порагам во Скопје, но заради сигурност ме препратија. Со еден збор ја добив епидуралната и не ми ја наплатија само потпишав некои документи и толку. Господ здравје да му даде на докторот што ме породуваше.

На Sky-butterfly, mami blue и joy1 им се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    На предавањата кои се организираат на ГАК, анестезиологот ни кажа дека добивањето на епидурална зависело од времето од денот во кое се пораѓаш.

Имено, преку ден имало повеќе анестезиолози и со тоа поголеми шанси да добиеш епидурална. А навечер имало само еден дежурен анестезиолог, па ако стигне да даде ок, ама демек имало многу родилки, и плус ако има некоја на царски, анестезиолигот нормално ќе е таму...

Стварно ми се допадна што беше искрен.

На awl, Annath, espana и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Епа баш јас се породив ноќеска, епидуралната ми ја пушија во 22:30, а се породив во 00:55 а тој виќенд богами имаше многу породувања.

На mami blue и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  17. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Daj boze da pocnale da stavaat i bez vrski poso stvarno epiduralnata e najgolem spas, ako nisto drugo da ne gi trgas makite.valjda se podobruvaat malku od malku i redno bese da se slusame i nie a ne samo da se fakjalo vrski

На joy1 и espana им се допаѓа ова.
  18. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Dali moze za drzavna da mi kaze nekoj cena za carski bez kartoni?

19. annaa22

annaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    62
    Jas planiram da se poragam vo Remedika. Dali moze da mi pisete iskustva i cena? Pozdrav

20. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    70000 денари е природен пораѓај со епидурална анестезија и 3 дена лежење во болница, а 95000 е царски рез со спинална анестезија и 5 дена во болница. На овие суми плус 2000-3000 прв преглед за бебето.
    Припрема за породување чини 6000 денари како авансна уплата кои на крајот кога ќе се породиш ти ги одбиваат од цената за пораѓај. Во припрема за породување спаѓаат сите ЦТГ од 36 недела па до поражај, лабораториски испитувања за ХИВ, хепатитис Ц и А, ехо...
    Кога ти е термин и кај кој доктор си во Ремедика?

На awl и annaa22 им се допаѓа ова.