Da imam pari koi bi mozela taka lesno za privatno da gi dadam, bi odela privatno. Tuka ima zeni koi dolgo vreme se borat za da imaat decinja, zeni so komplikacii koi iskreno vo privatna poubavo kje gi gledaat, pa zatoa i za tamu se odlucuvaat. Zasto ako nekoj ima pari, da ne ja dozvoli taa ubavina i ubav tretman? Nema vie da im kazete daj be ostajte si gi parite Oni imaat pari za se, pa neka si odat vo privatna, ne se prepucavajte samo... Neka pravi koj sto si saka, anonimen e forumov, pa ne znaeme koj kolku moze i koj kolku ima Za sebe kazete si samo, jas nemam tolku, jas ne davam tolku, no ne gi vregjajte onie koi se odlucile za privatna, imaat pricina za toa.
Јас си реков - Доколку треба царски не ми е проблем да идам и во Чаир али на спонтано породување воопшто не ни размислувам за некоја од државниве болници, посебно не се ГАК каде што поминав еден период и од гледање од страна се запрепастив. Затоа мој совет доколку одбирате државно да одберете Чаир. И така сеа ќе ди почекам до 36та недела да видам колкава е беба и како е поставена... ако ми е мкогу голема или лошо поставена одма си договарам царски.
Eve jas na primer licno poznavam ugledni lugje, javno poznati, koi navistina imaat mnogu a sepak zenite im se poragaat na klinika, sea normalno so vrski i trista cuda i gj tretiraat kako sto treba ama sepak na klinika. I jas sum se cudela kako ete nekoj od taa elita ide na klinika no ete se ima...
И јас баш поради тоа отидов во Систина,да знам дека царски ќе се пораѓам ќе отидев во чаир,а и онака цела бременост ми беше комплицирана,со крварење и други работи,не сакав дополнителни стресови,а не тука некој да кажува дека ќе се фалиме дека сме се породиле во приватни болници
Mislam deka temata skroz otide na strana. Ceni za poroduvanje, ne shto nie mislime okolu toa. ima tema za toj muabet.
Еве и јас ќе бидам офф топик, @macunka и @l.e.o.n.a 31.07 што има врска дали ќе биде царски или природно во Чаир, истата екипа го обавува и едното и другото. А богами цела екипа им се Ок, од доктори, до акушерки, сестри и чистачки. Сите се стручни подеднакво исто како во приватните болници.
A epiduralna ima za prirodno poragjanje ili samo ako go nacekas doktorot sto ja stava,a toj ide samo prva smena? Stvarno nema potreba da se objasnuvame tuka,zosto i kako i strucnosta na doktorite ne ja poreknuva nikoj.Ednostavno sekoj si ima pricina i kade saka ke se poragja
Значи за природно породување неодам секаде.Ќе си платам за да си добијам третман и обезболување бидејќи е најнормална работа секаде во светот... Природното породување е непредвидливо и може да трае и 20 минути и 20 часови па поради тоа доколку имам тежок пораѓај сакам третман каков што ди заслужувам или барем да нема мачење и да идам на царски... Значи не зборувам за стручноста на лекарите, таман работа туку за непредвидливиот тек на спонтаното породувањр како и тоа дека незнаеш па и што екипа за породување ќе ти се погоди. Значи ова си е мое мислење и нормално немора никој да се сложува со него...
Незнам кој толку ве исповадил од памет, не е се толку црно во државните клиники, се повеќе читам преплашени жени (посебно тие со прво дете) изгледа приказниве што се вртат по социјалниве мрежи за Гак. А во Чаир генерално сите се супер со односот. Анестезиолог има (исто и на Гак) и ставаат анестезија на барање. И кај мене дојде анестезиолог и тоа во втора смена, и добив сосема нормален третман, докторот беше позитивен и насмеан, иако немав врски доаѓаше и на визита да ме види. Никого не убедувам, доволно бев офф. Само кажувам став, бидејќи цениве по приватните се вртоглаво скапи за наш стандард, јас не би дала 1000+ евра за само три дена. Секој како си сака.
Баш прееска една ја читав на фб за Ремедика.Ја праеле царски таму па челото на бебето му го исекле. Името не значи ама баш ништо ако киксне докторот. @l.e.o.n.a 31.07 и при природно неможе епидурал да добиеш баш секогаш.Ако отидеш повеќе отворена од што треба епидурал не ти ставаат.
jas dzabe ne go kazuvam ova oti sekade ima i strucni i ne strucni lekari ne znaci ako poroduvanjeto se vrsi vo privatna klinika deka se ke bide vo najdobar red ne daj boze nesto da trgne naopaku samo tolku ke kazam ete i od mene gledaa na nekoj nacin da se oslobodat od sistina iako sum oftopik zaradi toa sto narednata bremenost ke bide rizicna od gak mi kazaa oti sistina ne vodat takvi bremenosti i ovie mi potvrdija oti ke e taka taka da jas druga opcija i ke nemam ako daj boze eden den dojde do ova osven da se poragam na gak sakala nejkela toa e
Oд кaде тoa декa не вoдaт? Јaс сум сo ризичнa бременoст, сo предхoднa oперaцијa нa мaткa кoјa имaше три aнoмaлии, и oперaцијaтa јa прaвев тaму. Се oтвoрив вo шести месец сo серклaж ми гo спaсијa дететo, веќе сум 34 неделa.
neznam na mene taka mi rekoa jas imam problem i so hipofiza i so tri operacii na stomakot i so stitna i trombfilija imam plus i taka mi rekoa ne ne te prifakame tebe da te vodime i sega taka ke e i dva spontani imav i sega ivf ke pravam tamu no bremenosta nema da mi ja vodat tamu
Bolkite se tie i vamu i tamu, ako nedaj Boze bilo pisano da trgne nesto naopaku ke trgne i vo privatna i na drzavna samo sto razlikata e vo toa sto privatnata da si go zadrzi renometo te potplaka ili prezema dr merki kako sto e vo posleden moment prakanje na gak pa da izleze ne se tie krivi. Kako i da e samo ete odnosot e drug a se ostanato e toa koj doktor ke te poraga ima mnogu dobri doktori i vamu i tamu pa si se dogovaras so niv samo sto na ednite im plakas na bolnicata a na drugite licno, sepak jas mislam povazen e kadarot sto ke te poraga da e strucen i so iskustvo pogotovo vo cair se site super doktori so nad 30 god iskustvo i tesko da se najde termin kaj niv ako ne si so vrski. Kako i da e samo so Gospod napred i se ke bide dobro. Da znam i jas za ovoj slucaj, pa posle klinikata ja plakala majkata da ne se digne fama zosto neli renometo im e vo prasanje. Abe i privatnite ne se cveke za mirisanje, imaat mnogu neubavi slucuvanja samo imaat mok toa da go skrijat.
Чисто информативно ме интересира ако некоја знае да ми одговори. Цените на приватно се јавни и се знаат за секоја болница, но дали некој направил есап колку чини породувањето на државно, ова прашувам за оние кои тврдат дека поминале добро ама со врски и со мито. Бидејќи ако треба да одиш од чувар, обезбедување, чистачки, сестри, па се до доктори и директори на клиника да потплаќаш, мислам дека сметката на крај тука негде иста ќе излезе.
Имам слушнато суми од 200-300 евра за да дојде да те пораѓа баш тој доктор што сакаш, значи ако не е на смена. Но пак, верувам мора да имаш "некој" кој ќе те поврзе со него. Само оние со индикации за царски можат да направат нормалем договор со доктор, и да договорат термин кога тој е на работа. Е таквите ко мене без ниту еден познат, идат на среќа А можеби и поубаво поминуваат, а салдото во банка ќе им остане непроменето
Bas jas i ti na srekja a jas pa se cudev sto plakjaat nekoi luge na toa salterot, a jas i mm nisto ne plativme Zar legalno e toa odbiranje na doktor? Postoi takva opcija? Zasto na salterot kaj sto izleguvas so bebeto, toj salter.. plakjaa i toa i fiskalna im vadese taa..
Ич нема да излезе иста Јас и дадов 50 евра на докторката која во 2 ноќе дојде од дома да мЕ породи.Ме држеше за рака цело време дур се порагав(2 часа) бидејки бев мн испаничена.Парите она не ми ги побара јас од желба и ги дадов.Мм дал 1000 ден на бабицата(неа не ја бирав) Ако 4000 ден се исто со 70000....