A dali celata bremenost ja vodese vo sistina? Jas na dr mesto idev I poradi toa me interesira ispituvanjata na novorodenceto sto ne se vo paketot kolku se doplajaat bidejki citam deka ako bremenosta e vodena vo sistina e se doplaka kardioloski pregled
Ubavo ti imaat odgovoreno, vodela ne vodela bremenost vo sistina, SAMO ako e napravena ehokardiografija na fetus vo Sistina togas e besplaten pregledot po ragjanjeto.
Da ja vodev celata bremenost tamu ... a toj kardioloski pregled e samo za pari napraven voopsto ne e potreben poveke e reklama doaga lekarot i bukvalno ti go prodava pregledot te ubeduva jas ja prasav lekarkata sto me vodese dali treba mi vika ne inaku 3000 den se doplaka roj pregled
Dve deca rodiv tamu, i idev 9m pa nikoj ne dosol da me moli da go naoravam. Go napraviv po moe baranje i volja. Reklama? Znaes sto e reklama? Izgleda ne. Ima nekoj sto saka da slusne od specijalist za srceto na bebeto. Plus, i od drugi kliniki i ordinacii prakjaat na toj pregled, rustinski ili so indikacija.
I jas bev na skrining vo 22 nedela kaj goca I koga jajas prasav dali treba da idam na kardioloskiot pregled mi rece jas vidov se ako imase potreba sama kee ti kazev da ides se e vo red spored mene netreba da ides ama ako titi sakas jas nemozam da ti kazam ne Sekoj si ima pravo dali ke ide na toj pregled ili ne ... kazi mi za cenata dali ti zemaa poveke ili kolku sto bese poragajot tolku I sida plati ?
Jas doplativ za krvna grupa na bebeto, inekcijata zatoa sto e rh+ i si plativ da bidam sama vo soba. Inaku skrieni trosoci nema. Kako sto pisuva taka e. So prvoto samo doplativ za krvna grupa nisto poveke
Нема скриени трошоци, може да има само непредвидени. Затоа прво ќе се информирате што ви спаѓа во пакетот за породување. А убаво е да имате плус некој денар за ако требаат дополнителни испитувања или подолг престој.
Хаха, праќаат и те како. Димчев ме прати на тој преглед, ми рече: ко да гледам дефект некој, не е страшно и да има, ама најубаво кај Драшко да одиш и тој замисли ми закажа на пултот преглед, ме виде исплашена. Јас сум задоволна од Систина од Палчевски, тој ме водеше цело време, брисеви, пап, ехо, ми правеше киретажа претходно и се, ама Димчев само за пари ме прати на тој преглед. Фин беше вака, ама...
^^ мене Петровска за тој скрининг на срце ми рече ,,ако сакаш, по мене се е во ред со срцето на бебето,, јас појдов и Драшко ми закажа уште еден рутински околу 28ма недела, некои затварања на комори тогаш се следеле што ти ја знам... Петровска одлучно кажа дека стварно нема потреба од него, она гледаше и кажа се е во ред, не отидов повторно..
Јас пак за Димчев имам сосема спротивно мислење. Цела бременост ја водев кај него и буквално сама барав да испитувам плус други работи, он за се ми викаше џабе ќе фрлаш пари, ако има нешто јас ќе те упатам. Дури некој прегледи ми ги закажуваше за 6 недели, викаше се е ок, не доаѓај во Скопје секој месец да се малтретираш и плус мн е загаден воздухот, а јас си се јавував и презакажував за 4 недели. За кај Драшко прегледот ми рече нема потреба, ако има јас ќе те упатам, ама јас си закажав. После пораѓај Драшко му направи уште еден преглед на бебето и ништо не доплатив. Јас сум презадоволна од услугата во Систина, посебно сум задоволна од Димчев. Каков паничар бев, сега кога ќе си го вратам филмот дури срам ме фаќа што се сум го прашувала. Пред секој преглед одев подготвена како за на испит и уште пред да ми го стави ехото ја почнував докторе а носна коска има ли, докторе а цервикс да ми мерите, докторе а да испитам д димери, докторе а зошто бутната коска му е поголема. Се смееше и викаше не ми е верно дека си гуглала и параметри за мерките на глава, абдомен и бутна коска. Јас се породив природно и платив 70 и нешто илјади колку што е пакетот, значи ништо плус. Прегледи на детето после пораѓај се вклучени во таа цена, за слух, за колкчиња и незнам што друго. После имавме бесплатни контроли секоја недела до 1 месец. Се испостави да мора да одиме на контрола уште 2 пати откако помина еден месец и за тоа ништо не ни наплатија.
Јас со Палчевски имам убаво искуство, дури и еден брис не ми го пиша за да не ми го наплатат. А Димчев беше фин, пола саат ме гледаше на ехо, ама за скрининг на срцето што ми рече беше за пари само. Ама ок, за бебуш бев спремна да направам се што ќе ми кажат