Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цигарите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Svetle, 15 ноември 2009.

1. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.895
    има многу офф уживај и со лесно ! ;)
    добра ноќ

На CrazyGirl15 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    А штo сo oние жени штo рaбoтнoтo местo им е сврзaнo сo рaбoтa пред кoмпјутер, пa и еве дa пишеме еднo мислење нa фoрумoв мoрa дa ни е блиску, a кaкo штo гледaм пoстoјaнo се aктивни труднициве пa и јaс..е сегa се исплaшив:|

На anastasijaki и Cka им се допаѓа ова.
  3. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.102
    Oд мoбилни кoмпјутери и сл.тешкo дa се избегa, или нa рaбoтa гo имaш и тoa е, или кaј и дa oдиш телефoнoт вo тaшнa, вo прoдaвници вo aвтoбус секaде oкoлу нaс се луѓе сo мoбилни. Реaлнo дa се држи тел.или кoмпјутерoт тoлку дaлеку не е мoжнo ниту дa се пише нештo, ниту дa се рaзгoвaрa.:^)

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    48.552
    Ова важи за сите , многу истражувања велат дека мобилните ,компјутерите и телевизорите треба да се држат подалеку од нас бидејки испуштале некои штетни зрачења, а не ко што ние си знаеме мобилниот до глава стај го и легни да спиеш. Но, со оглед на тоа дека технологијата е дел од начиот живот тешко ќе успееме да ги избегнеме сите штеточини што не опкружуваат. Темата е повеке за тоа дали по своја одлука внесуваш штетни материи од кои има ризик да се наштети на нероденото бебе. На карајот на краиштата испага дека бремените жени треба под стаклено ѕвоно 9 месеци да живеат ако така гледаме и да немаат допир со надворешниот свет за да не им наштети нешто. И воздухот што го дишеме не како што треба ,па тоа не значи дека ке престанеме да дишеме или на Алпите ке се преселиме тие 9 месеци.Компјутери не се користат само на работа, и дома ги користиме и во соба ни се и додека пишуваме мислење на фемина до него сме .

Жени работат во секакви услови, не само поред компјутер и во болници каде постојано се во допир со болни луге и вируси па никому ништо. Да, ќе избегаваш ке пробаш на секаков начин во границите на возможното да се заштитиш но ако некоја жена е бремена не значи дека тука светот треба да застане.

На WarriorAngel, okcenzi и alisijad им се допаѓа ова.
  5. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Гледам дека не сум пишала во постот. Зборуваа за бебиња-новороденчиња во првите 8 месеци од нивниот живот да се заштитат од комјутери и мобилни и вифи преносници, за трудници реално дека и не е можно да се заштитат од се ова.

Ја барам емисијата за да можам линк да ви оставам.

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Тоа што вие знаете комшика, пријателка или роднина што пушела во бременоста па родила здраво, право бебе не е никакво оправдување за пушење во бременоста, само е утеха. Ако некоја не се грижи за сопственото дете и вие не треба да се грижите? Ако некоја пушела па ништо не му е на детето, не значи и дека сите бебиња чии мајки пушеле во бременоста ќе се родат здрави, прави. Еве јас знам примери на бебиња што уште првиот месец од раѓањето имаат завршено во болница заради тоа пушење на нивните мајки. А да не почнеме и со тоа дека пушењето во бременоста може да му нанесе штетни последици на бебето не само веднаш по раѓањето, туку и понатака во животот. Така што ако некоја родила здраво и право бебе, не значи дека истото тоа дете утре во текот на животот нема да има некоја последица, само нема да знаете дека е од тоа. Пушењето е штетно и тоа е факт. Колку сакате убедувајте се дека една, две цигари ништо не биле, па некоја пушела па ништо не му било на бебето или најново, демек од доктор кажано ова (јас да можам на тој одма ќе му одземам дозвола за работа) дека подобро да пушела трудницата отколку да ги откажувала па да си предизвикувала стрес. Стресот од две, три недели додека ги откаже цигарите бил поштетен за бебето, отколку таа 9 месеци да го труе со никотин. (facepalm) Мајка што пуши додека е бремена или воопшто пуши пред сопственото дете во иста просторија за мене е себично суштество. Дали не гледате што се случува и какво влијание имаат цигарите? Па уште свесно одбирате да го труете и тоа мало невино човече во вас на кое уште ни органите не му се развиени како што треба.
    Не се потпирајте на оние приказни дека некоја пушела па ништо не му е на бебето. Гледајте ги оние приказни каде што некоја пушела, па сега бебето има последици.

На Luna91, Doozy, Nausicaa и 14 други им се допаѓа ова.
  7. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Мене искрено ми се крева косата на главата со примерите кај што некоја пушела по 2 кутии цигари и родила здраво, право бебе.(facepalm)
    И јас сум видела наркоманки, алкохоличарки кој што се дрогирале и пиеле цела бременост и родиле здрави, прави бебиња не значи ако се родени здрави, такви и дека ќе останат, нема шанси да немаат никакви последици понатака во животот.
    Исто е и со цигарите посебно кога се пуши како турчин, не може да нема последици бебето што е отруено од толкава количина на јаглерод диоксид, последиците ќе излезат и подоцна во животот.

Не зборам на памет и самата сум пушач, за време на сите три бремености сум испушила максимум 15 тина цигари, ме фаќало стрв, ќе запалев, ќе ја испушев до пола и толку, знаев дека со бебето во мене е поважно од моите потреби.
    Додека доев исто не пушев, во затворена просторија никогаш не сум запалила цигара а не пак со децата дома да пушам ниту пак дозволувам некој друг да пуши дома кај мене, ако јас сум се решила да се трујам моите деца не одлучиле да се трујат, никој не смее во нивна близина да пуши, да дишат туѓи отрови.

На Annath, WarriorAngel, zuto и 4 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.071
    Јас 9 месеци раб на озрачено и заразно одд на пример :)
    Неможев 9 месеци боловање да земам и морав да одам.За среќа бебуш се роди со одлично здравје.

На Tinushka и SuperGirl24 им се допаѓа ова.
  9. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Кај мене веднаш ги префрлаат на други одделенија трудници кои работат на ренген, мр, цт или пак на инфективно одделение, не дај Боже нешто да им се случи со бебето ќе треба да се отруе болницата од оштета плаќање.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.071
    за ртг и тука ги префлуваат.Јас во тоа време работев на одд за градни болести каде се лечеа лица со туберколоза.На 7-8 метри до нас беше ртг а веднаш под мојата соба цт апаратот.За него велат дека иако е на долниот спрат емитува силни зраци.
    бидејки не се водев директно како вработена на ртг не ми дадоа право за преместување

11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.606
    Кој е заинтересиран подетално за мачките и бременоста има цела таква тема.

А морав да споредам - тука во прв момент од бременост ако работиш работа каде што си подложен на инфекции, работодавачот мора да те префрли во административниот оддел.

12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Другарка моја работи на ТБЦ институт - туберколозно. И знам ми кажуваше дека кај нив која ќе остане трудна веднаш зема трудничко, без проблем 9 месеци ја ослободуваат од работа.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.071
    Мене не ме ослободиа :^)

14. agapii

agapii Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2016
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    34
    zdravo jas sum nova na forumot i mi e prva bremenost i sega veke sum nekolku nedeli na eho mi vidoa crno krugce seuste ne sum zapoznaena sto tocno znaci toa i me interesira zosto jas pusam po edna kutija dnevno dali toa moze da mu steti na plodot ako veke go ima kazete mi nekoi vasi iskustva so cigarite i pocetokot na bremenost

15. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Samo ke ti kazam ako nemozes da gi ostavis barem namali gi,a i za samiot covek se stetni ne pak za bebeto sto doprva se razviva

На WarriorAngel и okcenzi им се допаѓа ова.
  16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Црното кругче не е од цигарите. Бебето е заштитено, а се што внесува во него е преку попочната врвца. Е сега ти покрај витамините и минералите што му ги даваш, му даваш и катран и никотин и уште 112 други канцерогени материи. Замисли ти јадеш секој ден по едно јаболко, по една банана, сирење, млеко, риба итн, но живееш над некој оџак од некоја фабрика и си дишиш. Што мислиш дали ке бидеш здрава? Нема. Епа исто и со бебето. Тоа се развива сега а ти треба да го помогнеш тој развој, а не да го отежнуваш. 1 кутија дневно е премногу ( имаш погоре пример каде бебето повракало густ жолт секрет).
    Е сега врати една страна назад и види колку имам пастирано на темава.

Јас бев страствен пушач. Кутија дневно ми одеше само со кафето, а другата кутија онака ус пат де. Кога дознав дека сум бремена не бев свесна за цигарите. Тој ден кога дознав беше хорор ден во мојот живот. И наредните два дена ми беа под стрес, со гнев, со тага, омраза и нервоза. Бев 3та недела кога дознав и тоа старосватицата ме натера да правам тест, а јас мислев дека ми е лошо поради стресот и траумите тие денови. Кога мм дозна дека сум бремена и кога седнавме на кафе, јас сеуште несвесно пушев. Со тоа макијато испушив и 5 цигари. Планиравме што како за бременоста и кога да почнам со фолна киселина и пре мама, кога тој целиот радосен од еден момент стана ептен сериозен и загржен, ме фати за рака и смирено ме праша “ а со цигарите?“ Во тој момент ја изгаснав новозапалената цигара и не запалив повторно. Ете не бев свесна тие 3 дена за штетата од нив. Иако бев 3та недела ги оставив. Некои се правдаа со тоа “ ете дознав јас во 5та недела, а комшивката во 9та и таа пушеше до тогаш, па ке пушам и јас“. Некои се правдаат со тоа, “ ете од комшивката до мене пријателката пушеше и роди здраво и право дете. Ама не е така. Некои последици доаѓаат подоцна. Јас во 4ти месец имав внатрешно крварење и цело време се нерврав зошто предходно сум пушела. Некако си мислев дека е поради тоа, иако ме убедуваа дека не е.
    Ако не можете целосно да ги оставите, барем намалете ги на 4-5 дневно. Ве разбирам хормони и промени се во прашање, но животот на вашето дете е најбитен. Кога ке го фатите во раце ке ви биде криво и за тие 4-5 цигари.
    Со лесно на сите трудници. :*

На Luna91, Lepaaa, Mariangel и 4 други им се допаѓа ова.
  17. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    4.835
    Мислам дека дефинитивно една кутија дневно може да му штети на плодот. На мене некогаш ми се лоши ако ги претерам, а не па на бебето. Пробај, за негово добро, колку можеш да ги намалиш, а и најдобро ќе биде целосно да ги откажеш бидејќи знам дека секој може да ги откаже, посебно кога си во таква состојба. Не сум доктор, не знам што значи тоа црно кругче но, подобро не си играј со здравјето на бебето, немој свесно да му правиш штета. Кога ќе ти дојде страшна потреба да запалиш цигара помисли само дека ако нешто не е во ред со бебето нема да биде поради твојата себичност, ќе бидеш безгрижна така што ќе знаеш дека не му правиш штета. Знам дека има многу мајки што пушеле во текот на бременоста и родиле здрави деца ама не дозволувај ова да ти биде оправдување бидејќи не секоја бременост е иста. И знам како ти е, убаво ти е да запалиш со кафе, после јадење, прво нешто што правам кога станам е да се фатам за цигара но, зошто да ризикуваш, па после за тие пет минути ќеф со цигарата и кафето да се каеш можеби и цел живот.

Последна измена: 21 март 2016
    На butterfly* и okcenzi им се допаѓа ова.
  18. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Se sto e vo umerena doza-ne pravi problem. Jas taka gledam na rabotite. Ne mora odma da se ostavat. Mene doktorot mi vikase pogolem shok e naednas da prekinam. Zatoa gi zemav najslabite so.najmalku katran i g namaliv poleka. Primeri nema da davam ni dobri ni losi i nema da nastojuvam vaka ili onaka e.najpametno. sekoj za sebe i za svoeto dete najdobro si znae sto i kako treba.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. agapii

agapii Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2016
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    34
    da taka e jas imav vo skoro vreme stresna situacija vo zivotot i otogas pocnav da pusam kako uteha mi se zatoa sega mene mi e potesko da gi ostavam moram da najdam nekoja zanimacija da mi odvlece vnimanie za da pusam sto pomalku iako jas gi pusam najslabite mislam deka ke mi smetat vo pocetok na bremenost iako sega stoi malo krugce crno na eho

20. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Zanimacija neka ti bide toa sto mu sakas dobro na deteto I ke se zrtvuvas za nego.Sega ako toa ne ti e dovolna motivacija nie nisto ne mozeme da storime.Edna feminka pisa deka koga ke go zemes vo race ke ti bide zal I za tie nekolku 4-5 cigariFakt e deka poslabi cigati e podobro,ama ni tie bre, mnogu e edna kutija.
    Licno jas mislam deka Ima golema verojatnost da ostavi posledici osobeno koga se nema kontrola.Truenje e toa be luge kakva druga motivacija sakate.

На zuto, Rabbit, WarriorAngel и 1 друга личност им се допаѓа ова.