Во првата бременост пушев по неколку на ден ,сега во првите три месеци од вторат бременост ми се гадеше а сега си палам со кафе и со голема грижа на совест
Jas bev pusac 15godini uste od sredno skolo ama samo sto doznav deka sum bremena odma gi prekinav cigarite. I eve bebuska veke mi napolni 7 meseci i seuste nemam zapaleno ni EDNA cigara i nemam ni pomisleno da zapalam. Daj boze taka da bide i vo idnina Fakt e deka cigarite se stetni ama koga razmisluvav za mene nekako ne mi bese mnogu bitno toa ama koga doznav za bebuska i pocnav da mislam na nea i toa kako mi bese bitno. Majki samo napred mislete pozitivno i na vasite bebinja, cigarite zamenete gi so zdravi naviki, zdrava hrana, poveke prosetki i taka poubavo ke se cuvstvuvate i vie a i vaseto bebe veruvajte! Pozdrav
Jaс не пушам, ми се згадија во бременост и ги оставив. Еве ме на крајот од бременоста, не ми се лоши од нив ама не пушам. Не осудувам трудници кои пушат, нека пушат поарно активно, него пасивно да бидат труени...
јас пред да дознаам дека сум бремена пушев по 1 кутија и некогаш и втора отварав. Откако дознав решив да не ги откажам целосно веднаш туку да ги намалувам постепено, почнувајќи од 7. сега стигнав до 5, веќе цела недела...се надевам дека за скоро време ќе ги редуцирам барем на 2-3 во денот. Јас лично не верувам дека 2-3 цигари во денот може да му наштетат на плодот
Јас лично познавам особа што доеше со цигара у уста. Две! И двете и се прави и здрави . Ако треба нешто да биде ќе биде па не знам што да правиме. Не е ок може некој ќе ја осуди, ама нејзе ама баш не и чуе. Сум зборела со неа у неколку наврати. Секој нека си прави како мисли и поарно сама да пуши него да ја трујат други верувај по себе знам. Одвратно ми е во нос туѓ дим кога ќе ми отиде, одма се пич*арам.
Исто и мене ) а да...познавам и јас неколку трудници кои за време на бременоста дури и повеќе почнаа да пушат. сите истото го викаа: абе цело време ми се пуши ми се иде да ги изедам, остај што не ми се згадени. Стварно не можам да ги осудувам, не знам како им било, ама еве на бебињата ништо не им е. Можеби не е ок да се споредува затоа што било различно време, ама еве мајка ми со мене пушела, исто и свекрва ми со двата сина. Здрави прави сите. Јас пак си стојам на зборот дека сакам барем до 2-3 во денот да стигнам, ако не можам скроз да ги откажам...
Јас секогаш велев дека кога ќе останам бремена па ќе си пушам ама ете ми се згадија и ги оставив.Инаку ти гарантирам ќе си пушев како и претходно. Мое тело, моја одлука. Ако некому му смета нека не ме гледа. Немам намера да му се правдам некому за нешто што јас самата си го купувам, не барам од никој. Мое мислење. И да , и јас познавам иста жена две бремености, во првата пушеше по 2-3, во втората јадеше тутун (буквално) од ненасит.
ЈАс од 15 во денот кога не бев бремена, во бременост пушам 1-2, максимум 3 ако излезам на кафе. А некои денови воопшто не запалив. Може да се намалат, така повеќе и ќе уживаш во моментот со кафето.
Многу зависи од тоа дали ти се гадат во бременост или не и колку си пушела претходно. Eве на @LadyC шо убаво и се згадиле ) Јас се надевав цело време дека ќе ми се згади, ама јок бре...од ништо не ми се гади ) ова доброволно ги намалив, така си решив... Пред 2-3 недели на свадба, излегував со маж ми надвор, запалив 2 вечерта...а до мене една трудница абе ги швајцува цела вечер. Сите наопаку ја гледаа, баш ги забележав...а јас си викам во себе: „те разбирам жено“. ама стварно ги разбирам.
Абе нека збори кој што сака...Јас кажав и на доктор дека ми беше шубе, викам „јас пушам по 2-3 цигари“. Одговорот беше „ако се толку пуши ги поарно отколку да ги мислиш. И онака не знаеме што дишиме, воздухов позагаден е“..... А ни мене не ми се гади од ништо. Цела бременост пијам кафе и пушам цигари и се е во ред. Верувајте ако нешто треба да се случи ќе се случи и без тоа. Толку од мене, да не ме нападнат некој што не се согласуваат со моето мислење
I jas sum pusac no koga doznav deka sum bremena vednas gi smeniv cigarite no si ostanav na superslims no firmata e druga i so pomalku nikotin i katran za razlika prethodno sto pusev od pojakite po kutija skoro na den za samo edna nedela odkako doznav deka sum bremena uspeav da gi namalam na 5-6 cigari na den megjutoa mi se stvara i odbivnost sto mi pomaga da gi otkazam no ne bi sakala naednas da gi otkazam sepak teloto treba postepeno da se odviknuva na navikite.
Хелоооуууу мамички јас сум од новите тука прва бременост,после скоро две години пробување,еве денес со гордост си го галам мешето и се фалам дека го тераме првиот ден од третиот месец сиптомите слични како секаде,отечени гради,малку подувано меше,чат пат мали грчеви,зачестено мокрење и мноооогуууу вода и зелени јаболки меѓутоа имам еден проблем пушач сум,доста активен,веќе 9 години,и се некако пробувам ама многу тешко ми иде да не запалам цигара особено кога сум сама и знам дека никој нема да ме гледа попреку или критикува совет...помош?!?!
Добредојде, нека ти е добра мисла и имај лесна бременост! Јас не сум пушач и во однос на тоа не можам да ти помогнам... Поздрав
Честитки дa си имaш леснa бременoст.истa сум и јaс сo цигaрите немoжaм дa ги oткaжaм ги нaмaлив нa 2 дo 3 цигри у денoт инaче пушев пo целa пaкетa.немoжaм кризи ме фaќaaт знaм декa ме требa aмa ете.....
Иста сум и јас. Од 4-5 не можам подолу да ги симнам. Не ми се гади од нив ниту од кафето и многу тешко ми иде
И кaфе си пијaм пo 2 3 у денoт немaм гaјле oд ништo.знaм декa сметaт цигaрите aмa тo е немoжaм нa кoнтрoли си oдaм се си е у ред тaкa дa се тешaм декa не му сметa нa бебе oд 2цигaри у денoт