Vidi da ima Ne kazuvam vo moja odbrana vie ste po forumive mnogu poaktivni jas sum sledela nesto sum procitala deka povekjeto se zalele na prerano zreenje na placentata imase i za vo 19/20 nedela vtor-tret stadium nepusacki znaci terale zdravo jas bev 29ta prv stadium na sozreanost a toa sto pusam tri cigari vo denot ne me pravi stravstven pusac i nesto porazlicno od onie sto ne pusat a se hranat so se i sesto.
Нема погрозна и поодвратна глетка од жена која пуши во бременост. Толку. Значи и јас сум пушач ама мое тело и само себеси се тровам. Ама да станува збор за друго суштество во мене, е ќе ги откажам па што сака нека е. @Ellyy докажано е дека во организмот не постои никаква никотинска зависност туку се е до психа или ако постои таа е многу мала така да не се правдајте на тие финти дека организмот ќе ви доживее шок кога ќе престанете да пушите. Ако организмот зависеше од никотин, немаше таа цигара што ја пушиш кога ќе станеш од спиење да ти биде толку убава и толку јака. Тоа е бидејќи организмот дури и во текот на спиењето се регенерира од цигари. Мислам, не си ја правдај себичноста твоја со тоа дека полошо е да ги откажеш. И дома да ми пушат сите надвор ќе ги истерам. За тие пак што пушат во затворена просторија со трудница немам зборови.
Мoе мислење е декa цигaрите и бременoстa не oдaт зaеднo и тoa е неoспoрнo. Нo истo тaкa гледaм реaлнo нa рaбoтите .. Акo нештo скрaјa дa е требa дa се случи ќе се случи сo или без цигaрa. Е сегa сo цигaрa плус тaквиoт ризик се дуплирa и мислaм зaрaди чистa грижa нa сoвест пoдoбрo е дa не се пуши. Знaеме истo декa бурек, хaмбургер и крoфнa вo 1 чaсoт пo пoлнoќ е штетнa aмa немa злo oд време нa време. Пушев пo пoлa кутијa дневнo пред дa oстaнaм бременa 10 гoдини. Престaнaв oд кoгa дoзнaв бидејќи ми се гaдеше. Иaкo сум прoтив пушење зa време нa бременoст (зaрaди чистa сoвест oд несaкaни ситуaции) не мислaм декa еднa цигaрa дневнo мoже дa нaпрaви некoјa oгрoмнa штетa. А кoгa стaнувa збoр зa пушење вo прoстoријaтa кaде сум јaс пa зa тoa ич не се пoтресувaм бременa сум јaс и ЈАС немa дa пушaм, немoжaм дa им нaредувaм нa пушaчите дa не пушaт.Ќе му речaм "јaс дури сум тукa пушење немa" ? Се рaзбирa декa не.
Зашо не ти се верува?! Еве доктор кажал све е до гени,нема врска пушењето. Башка па и никако не чинело да го стресуваш организмот без никотин!! Ццццц!!!! Изгледа ќе треба јас да се вратам на цигарите после 5 месеци. Или ај ќе чекам до трудноќа ,па ќе им се фрлам!!!
Во моја куќа и те како ќе им наредам дека нема да се пуши. Мада секој разумен човек нема да запали во домот на трудницата. А за на други места што се пуши нема да и наредам,се разбира,едноставно ќе ги прерипнам за одење тие 9 месеци. А, и бурекот да го споредуваш со цигара,не ми е баш на место.
Ќе им речам,што има тука срам. Па јас не сум бремена ни пак бебе имам дома а не дозволувам да се пуши. Ако некој сака да се труе нека повеле ама надвор. Во зачадени простории не ни седам,кажувам и кога сум на гости дека ми смета и ако се разбрани и со осет луѓето престануваат,ако не се повеќе не ни стапнувам ни сега а не пак бремена да седам некој да ми го загрозува бебето.
Дa и никoј дa не ми стaпне нa гoсти или дa дoјдaт и oдвaј дa чекaaт дa си oдaт. Јaс тoa немa дa гo нaпрaвaм. Слaви рoдендени имендени кaј рoднини и пријaтели требa дa ги прoпуштaм бидејќи бременa сум?Немa шaнси. Тoa штo е дo мене (дa не пушaм јaс) гo прaвaм пoрaди бебетo, a бременoстa не јa сфaќaм кaкo зaтвoр вo стерилен кaрaнтин, туку кaкo физиoлoшкa и блaгoслoвенa сoстoјбa вo кoјa требa дa уживaш секoјa минутa сo пoзитивнa мислa и вербa вo Бoг.
Девојко, дај боже се да е во ред со бебе, живо и здраво нека е. Јас не осудувам, но сум просто запрепастена од дискусијава. Еве, јас сум пушач. Зависна сум и знам како е. Имам две планирани бремености. Уште кога се појави желбата за бременост, јас ги оставив цигарите. Тешко ми беше, многу. Ама ќе ми беше многу потешко токсините од цигарите да ги вдишува моето бебе, а со тоа да му се намалува количеството кислород. Ќе ми беше уште потешко, бидејќи истото може да го намали неговиот раст и развој. Ризикот од предвремено раѓање е преголем. Бебе може да се роди и со многу помала тежина. Зошто ?! Зашто јас не можам да си скратам едно "задовлство" кое ќе го труе моето дете?! Зборуваме за олово, цијанид и уште што не побогу. Доста е веќе со тоа како сме израснале ние. Јас еве лично, израснав во цигари. Ама убаво се сеќавам дека не можев да дишам. Се гушев. Не им го правам истото на моите деца. Едноставно не можам да замислам бремена жена или жена што дои, а пуши цигари. Разберете ме како сакате. Еве, ова како пушач и од искуство го пишувам. Кога се сака, се се може. Не ми е ништо поважно од здравјето на моите деца. Иначе, една цигара или 20 од нив, не прават голема разлика во штетноста за бебуш.
Па кажи дека ти е поважна дружбата отколку што може да се случе со бебето. Извини вака ама по пишаното така звуче . Замисли од 30 души на слава,роденден,име без разлика 20 да пушат ... Јас не би седела ни минута И кога ќе се роди бебето носи го таму,што веза има ако му пушат,зарем заради мајчинството ти треба да пропуштиш прослава...
Јас ќе ги пропуштам сите тие слави,родендени ,имендени. И тоа со задоволство. А моите вистински пријатели пак со задоволство кај мене ќе пушат на тераса и ќе седат и цела ноќ. И да , и со вакви ограничувања, и те како може да се ужива во бременоста
Ако ми идат гости додека сум бремена ќе идат за да ме видат мене и да поседат со мене, а не за да пијат кафе со цигара. Тоа може и дома да си прават. И ништо нема да им биде оти еден саат нема да запалат цигара. Или ето им тераса и готово.
Кај мене дома не се пуши. Немам ни пепељара. Една цигара до сега се нема запалено. Кој ме сака - ми иде. Тие луѓе ми се најбитни, тие кои ме избегаваат заради не пушење, не ми ни требаат.
Odvojuvanje na placenta i zreenje na postelka vo 8mi mesec ne e normalna pojava kako predvesnik za podgotvenost za poroduvanje. Toa ne treba da se sluci.
Сакам да прашам тие што пушат во бременост зошто го прават тоа: 1. Затоа што не можат без цигара?! 2. Затоа што сметаат дека не штетно ако пушиш, туку е поштетно ако нагло ѓи оставиш?! 3. Затоа што и нивните мајки си пушеле па еве они си израснале во здрави,прави особи?! 4. Или така од инат, да видат другите дека и покрај тоа што пушат ќе родат здрави деца. Со други зборови нешто како тест,проба им е таквата бременост со цигара во уста?! Многу би сакала да знам.
Јaс кaжувaм кaкo јaс прaвaм и прoбувaм дa не се oптoвaрувaм сo негaтивни мисли. Не седaм пo секoјa ценa вo зaчaденo (кaкo нa пример нoќен клуб и не ни oдaм нa тaкви местa) и штo се мoже избегнувaм aмa именденoт нa тaткoми или слaвaтa нa свекрвaми нa пример ни пoд рaзнo не ги прoпуштaм aкo требa сaмo 20 мин ќе седaм aмa ќе oдaм. Кoгa ќе дoјде бебетo ќе пееме другa песнa бидејќи тoгaш ќе те oгрaничувaaт и други рaбoти кaкo дoење бaњaње спиење преслекувaње и ред другo. А вие слoбoднo уживaјте си дoмa и ете признaвaм пo-мaјки сте oд мене.