Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цигарите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Svetle, 15 ноември 2009.

1. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Пушач сум уште од средно. Кога дознав дека ми се исполнила желбата за бебенце веднаш ги намалив. Гинекологот не го ни прашав, ама он ми рече постепено да намалувам не наеднаш да ги оставам. Ги оставив за многу брзо, за 4 дена. Ми течеа лиги за цигара цела бременост. На една свадба кога отидовме испушив две цигари и тоа беше тоа. Кога се наближуваше датумот за породување мислев дека ќе пробам без цигари понатаму, дека не личи мајка со дете да држи дете во една рака, а цигара во другата. Ама не беше по план.. Во болница после породување одма запалив скришно низ прозор. Не смееше таму да се пуши, немаше ни тераса, ни излез надвор. Детето не беше во соба со мене, па си дозволив. Кога дојдовме дома како средношколка да сум се криев на тераса клечев и пушев :D:D:D:D дека сите знаеја оти сум ги откажала цигарите, а јас едвај чекав да се породам и да ги започнам. Уште пушам. Како турчин некој . Не пушам само кога сум со детето.

Моите родители беа пушачи. Мајка ми пушела по 2-3 цигари во бременост. Јас сум била со помала родилна тежина, но ништо друго. А сестра ми нормална тежина но со детска астма. Докторите тогаш велеа дека тоа е затоа што се пуши во простории каде што таа престојуваше. Исто и кога беше болна, секогаш бронхитис, пак веројатно поврзано со пушењето и вдишувањето на чадот. Знаејќи го тоа, и јас се плашев па не пушев. Можеби и не беше поврзано со цигарите, еве јас во живот не сум имала бронхитис. И како дете и сега. Но за секој случај за свое детенце решив да си го скратам тоа задоволство за период од 9 месеци.

Последна измена: 8 август 2022
    На Снегулк@23 и Maca Macka им се допаѓа ова.
  2. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.559
    Допаѓања:
    8.142
    Јас сум пушач 15 години.
    Кога дознав дека сум бремена не можев никако да ги оставам наеднаш.
    Докторката ме советуваше да не се мачам и да не си стварам стрес па да ги намалам ,а после атоа ако можам да ги оставам скроз.
    На почетокот се мачев многу
    Пушев по 6-7 на ден.
    После тоа почнав по 3-4
    После тоа на 1-2 и на крај еве некаде при крај на 4 ти почеток на 5ти месец не пушев.
    Сега сум 6ти.
    Некогаш ретко ми се случува да ме фати криза па на помин да земам два три дима од некој пушач и тоа е тоа.
    Тие што ме знаат од форумот знаат колку се мачев и колку бев анксиозна кога ги намалував.
    Сега ако ме прашате ми е криво и за тие 4месеци кога пушев на почеток.
    Некни на постојка видов две трудници со стомак до заби на 40 степени со цигара во уста.
    Не ми изгледа убаво реално ич.
    И покрај тоа што сите до денес ме советуваат да не се мачам ако ми се пуши многу ( а верувајте ми се пуши ми се плаче) сепак ми е некако шубе ,па ке си издржам здравје до крај ( се надевам
    Познавам такви кои пушат па бебињата им се скроз здрави, познавам и такви кои не се пушачи па имаат проблеми.
    Не е мерило. Се е до генетика ,но сепак...
    Верувајте може е клише ама се е навика и се се може.
    Јас бев турчин ,буквално уживав у цигара.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Секогаш ќе има различни искуства. И јас бев така. Ми се пушеше ми се плачеше, ама за да немам чувство на вина не пушев. А јас си знам како ми се пушеше. Непушач не може да разбере, ама јас те разбирам.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lindona

lindona Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    7
    Здраво феминки! Читав прочитав различни мислења околу цигарите во бременост, им де восхитувам како успеале да се откажаат, тешки пушач да си а да се откажеш одма за време на бременост. Јас сум бремена но никако ме ми оди да се откажам целосно, не се оправдувам себеси, ниту јас сакам да запалам циг но ете, со месеци се трудам, на почетокот добро ми одеше по 1 на ден но сега сум во 6 и многу се трудам да се откажам. Може ли некоја да сподели како успеала што сте правеле кога сте имале абстениа? Повеќе ми е мака отколку што уживам хелп!!

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.613
    Допаѓања:
    7.732
    Знам дека трудници никако не смеат над 10. Јас на пример, порано бев многу лош пушач по кутија или две на ден ги пиев буквално. Сега сум на 2 или 3. Пример јас вака правам.
    1 недела- 6 цигари
    2 недела- 5 цигари
    3 недела- 4 цигари итн. Се додека не дојдеш на 1 или 2, не е тогаш страшно и можеш лесно да се откажеш после тоа.

6. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.559
    Допаѓања:
    8.142
    Само треба некој да ти набие чувство на вина, нонстоп да ти зборат дека му правиш на бебето лошо...кај мене тоа упали...нонстоп ми збореа ,имав вина со секоја испушена цигара и решив дека не можам веке така.
    Сега ми се случува некогаш ,ретко од некој пушач да оптегнам три четири дима чисто од желба.
    А ми се пуши ми се плаче. У моментов додека пишувам би испушила две наеднаш со мерак.....некогаш незнам и дали толку мачење е добро...ама поарно вака отколку да имам грижа на совест
    А и верувај кога ке почне да мрда да го осекаш убаво ке изгубиш воља за пушење

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lindona

lindona Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    7
    И матичниот гинеколог уште од првата контрола ми рече одма да се откажеш од цигари, но ете 6 месец, јас дур сега можам без цигари иако не сум ги намалила одеднаш почнав да чувствувам вина, и зошто да лажам, форумов повеќе ми помогнало, требало одамна да де вклучам и да читам. Сѐ за тоа мало бебе, се надевам сите мајки со лесно да престанат да пушаат, и јас од почеток да престанев

На Misskirova и Ena0310 им се допаѓа ова.
  8. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    464
    Ми беше многу лошо првите недели, ми се гадеше од се и свашта,неможев ни да помислам на цигари. Пред да останам пушев ајкос година дена. И така више од обични цигари ми се повраќаше. А пушач сум пола живот 15 години. Кога дознав дека сум бремена земав од тие вајповите на амбрела 2% никотин демек не се штетни како ајкосот. За 2 дена почна и од тоа да ми се гади. Еве више 5 месеци како не сум запалила цигара. Пробав еднаш или два пати од мм за да отидам полесно у вц демек ама 2 дима и ја фрлам.
    Искрено немам ни потреба, понекогаш кога пијам кафе ке ми текне, ама ми проаѓа брзо желбата, не сум имала некои кризи фала богу.
    А цел живот мислев дека ке пушам и во бременост дека ке ми биде тешко,многу бев зависна ама ете.. само по себе си дојде да ги оставам.Се надевам ке остане така и после бременоста (fingers)

9. lindona

lindona Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    7
    Мене па ич не ми де гади напротив ми доаѓа да ги јадам, ѓаволот како да ми викаше што повеќе да ти се пие, инаку пушач сум веке 15 16 год. па кога имав еден случај така во животот паа.. но сега бебето како да ми лечи рани..

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    464
    Е од друга страна алкохол ми се пие многу, посебно пивце сега на топлово, или некоја ракија пред ручек. Ма да пиво пиев по една па и две чаши. Ракија не се осудив. Овој месец сум на строго мирување. Милион мисли у глава , хормони у плафон не ми ни текнува на алкохол.

11. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.816
    Пушам и многу ми се убави станати (facepalm)
    Претходните две бремености ги откажував многу брзо, сега сум сo iqos и fit цигари, па као не се толку штетни и за 24 часа ја нема кутијата.
    Знам дека без проблем и овојпат ќе ги откажам, за 10 дена максимум:D

12. KarmaEKucka

KarmaEKucka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2016
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    14
    Вие што сте се откажале, како го решававте проблемот со одење во вц?

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  13. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    492
    Овошје и зеленчук и вода

14. KarmaEKucka

KarmaEKucka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2016
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    14
    Се дупнав со се и не сака. 3 ден веќе...суви сливи, чаеви, овошје, компоти, вода...

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.305
    Киви сосе лушпа, убаво ќе ги измиеш и ќе ги изедеш сосе лушпа.

16. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    3.253
    Магнезиим навечер пијам кесичка, сабајлето пијам кафе со млеко (млекото ми е обично проблем, ми праи дијареа) и таман ми е за во вц...
    пробај со компот од сливи направи си домашен
    овесни со јогирт
    ленено семе со јогирт
    навечер и редовно овошје јадам, така ми е ок, знае и вечерта да отидам во вц
    со нешто мора да појдеш во вц, само најди што е

На KarmaEKucka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.311
    Na sabajle od vecer stoena voda so gjumbir na sabajle go cedam stavam limon i dopolnuvam topla voda go pijam pijam kafe I odma vo vc ama pazam i na ishrana Screenshot_20221022-160945_Facebook.jpg

На KarmaEKucka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    188
    Дали се штетни овие со вкусови да си пафкам

19. Ena05

Ena05 Истакнат член