Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цигарите и бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Svetle, 15 ноември 2009.

1. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    Ми пречат двојни стандарди.
    Ми пречат ставови "ако јас кажам нешто така мора да биде, поинакво не прифаќам". Ако е поинакво ти си будала и глуп и луд. Ми пречи ароганција, ми пречи надмен начин на комуникација.
    И ти имаш добри совети ама претеруваш!
    Ма што е битно мене што ми пречи, ама кога веќе ме праша.
    Ми пречи бебе што не спие, ми пречат мрчатори и негативци :D
    Ми пречи што си дозволив да паднам на овој ниво на комуникација, ама форум се трпи, а јас не сум наспана ]:)

И јас не сум за цигарите, ама па ќе ја лупам ли некоја по глава само ако каже нешто поинакво? Тогаш половина и повеќе од доктори ќе треба да се стрељат оти токму они ги охрабруваат жените демек поголем е стрес ако сега престанеш???

Едит: искреноста не мора да е улизивање. Работите се полесно прифаќат искажани на помалку арогантен начин, не мора толку да се скока и веднаш напаѓа.

Последна измена: 5 август 2015
    На kikin и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.073
    Ти ме доживуваш како негативец цело време а незнам зошто?
    Иронична си секогаш кога ми се обракјаш.Што ја доведуваш во прашање мојата професија или личност?
    Мене дневно над десет пораки во инбокс ми стигнуваат со прашања околу бебе,здравје и други теми.И секогаш се трудам за сите поединчено да најдам време и да одговорам соодветно.

Ти стави ме на игнор и не ме читај .Мн е лесно.И не ми се обракјај повеке .Тебе ти пречи што сум против цигари,за абортус...
    Треба ради тебе да си го сменам мислењето?

Ајде фино лепо игнорирај ме

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.727
    Допаѓања:
    322.842
    Јас во бременост откажав цигари.
    Пушач сум, но за чудо во бременоста ми пречеа.
    Сега пак си продолжив со пушење, но не со таков интензитет како некогаш.
    Дома кај нас не се пуши.

На Ingvild, bittersweet, Irrepleceable и 9 други им се допаѓа ова.
  4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Abe zeni sto ste mi interesni, sekoj si ima pravo na svoj zivot i sekoj se sto si pravi za sebe si pravi, dzabe e kolku soveti i da se davaat bilo pozitivni, bilo negativni , toj/taa sto znae da si pravi kje si pravi, pa vie ako sakate iskolete se megju sebe. Ne se r'ckajte bezpotrebno megju sebe, zivotot e ubav i koj kako znae taka kje si go zivee, nema sto drugo da se komentira :hai:

На mimidjon, kikin и Eli23 им се допаѓа ова.
  5. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Јас бев пушач пред да останам бремена и сум строго против пушење во бременост. Не ги оправдувам оние што пушат затоа што чим јас се откажав мислам дека можат сите да ги откажат, али тука е веќе во прашање сопствена воља. Мене дури на психа почнаа да ми влијаат негативно па и кога друг ќе запалеше пред мене ми се повраќаше од димот. Која е поентата од пиење витамини, конзумирање здрава храна, пешачење...ако после сето тоа се запали цигара? ако после сето тоа му внесеш отров на бебето?! Свесни сме дека има и многу полоши работи како на пример загаденоиот воздух што го дишеме но против тие отрови неможеме ништо,али против тоа што сами внесуваме можеме

На kjukli, Nausicaa, mimidjon и 8 други им се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.619
    Допаѓања:
    35.170
    Пред да останам бремена, бев пушач 23 години по две кутии дневно. Штом ги видов двете цртки веднаш ги оставив цигарите, без збор. Од тогаш наваму не пушам, скоро 20 месеци. Значи, ако се сака се се може. Штом јас ги оставив цигарите, секој може. Оние оправдувања дека може по една - две цигари со кафе, дека било стресно за бебето итн. се приказни за мали деца. Само силна волја е потребна, ништо друго. И се разбира поддршка од околината т.е најблиските.
    Една работа ми е криво што не ги оставив цигарите веднаш штом почнавме да се обидуваме за бебе. Првиот месец од бременоста пушев не знаејќи дека сум бремена. Ептен ми е мака за тоа :(

На Luna91, kjukli, joy1 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    46.079
    Големо НЕ за цигарите, а па за пушење во бременост и доење и да не правам муабет. Имав голема среќа во животот што и двајцата родители ми се непушачи, а и сопругот исто така. Никогаш немам запалено ниту една цигара во животот, а кога ќе видам трудница или доилка како пуши цигара се прашувам како може да го труе сопсвеното бебе?!

На kjukli, Smizzy, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.991
    Допаѓања:
    133.768
    Не се нервирајте, секој си одговара за своето дете. Сака да го труе, нека го труе. Некои жени имаат толкава зависност што полесно им е да лежат на уво дека ништо нема да се случи лошо на дететото, (ене како комшикана Митра роди здраво дете а пушеше), отколку да речат, не фала, сега имам невин живот во мене, ќе се грижам за него, колку и да сакам да пушам.

Тоа е.
    Не ги сметам за најдобри на свет мајките кои не пушат, истите тие утре може ке бидат лоши мајки од друга причина. Ако наоѓаме маани, ниедна мајка не е совршена и прави грешки. Можда со петтото дете ќе биде добра мајка, ама треба време да се научи.

Тоа што не го знаеме, ке го научиме, ама кога веќе знаеме дека се штетни цигарите, треба да се откаже секоја мајка од нив.

На kjukli, Nausicaa, Smizzy и 7 други им се допаѓа ова.
  9. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    A dali jas rekov deka pusam? Jas samo kazav za konstatacijata za nesakanje i sakanje na bevbeto deka pocituvam sekoj da si izbere sto ke pravi, a vo nikoj slucaj ne rekov deka pusam, zatoa nemoj vednas da me procenuvas...A ti valjda si naostrena za karanje po forumi i toa e toa

10. chiquita

chiquita Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    37
    Месец/два пред да останам бремена имав обиди да ги оставам цигарите. Полека намалував, се трудев да ги сведам на минимум. Кога дознав дека сум бремена сфатив дека навистина морам да ги оставам. Не сакав да имам грижа на совест и утре ако се случи нешто да си ја лупам главата од ѕид. Деновиве често одам на прегледи на Клиника и сум нем сведок на жени со стомак до заби и цигарата во уста. Одвратно! Осудете ме, но тоа мало детуле што ви е една педа под срцето не заслужува уште не родено да се гуши во чадот од цигарите. Дури сега се освестив колку се штетни и колку сум грешела што воопшто сум посегнала по цигара.

На kjukli, Smizzy, Sunshine_1979 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.285
    Немаше потреба да ги оставам.... сакала нејќела, кога останав бремена... ми се згади и од цигари и од кафе :D Се пронјдов во постот на @referentka :)

На Smizzy, Sunshine_1979 и eatpraylove90 им се допаѓа ова.
  12. ѕвездичка

ѕвездичка Нов член

Се зачлени на:
    9 ноември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    6
    Јас би сакала да ве прашам, тие што сте пушеле па сте оставиле цигарите во бременост....На почетокот кога не сте знаеле дека сте бремени, значи сигурно било околу 6-та недела, сте пушеле цигари, тоа било во првото тримесечје, дали имало некакви комликации и слично?

13. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Не. Нема никакви компликации. Подобро е да испушиш 3-4 цигари во денот до крај на бременост, отколку да трпиш на пр нервози и да пиеш дијазепами. Не се секирај, бебето си е заштитено и не стига таа некоја цигара во денот до него. Не претерувај со пушењето и ептен глдај да ги намалиш ако не можеш да ги оставиш. Полошо е за време на доењето да палиш цигара. Види ако можеш остави ги скорз тоа е најдобро и за тебе и за бебуш.

На awl и mimidjon им се допаѓа ова.
  14. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    33.240
    Пред да дознам дека сум бремена пушев по 1 кутија и 3-4 цигари дневно,а сега се обидувам да ги оставам пушам 4-5 цигари дневно.Некогаш неможам ми смета не ми се убави ама некогаш ми иди да ги јадам.

На okcenzi и mimidjon им се допаѓа ова.
  15. Enni545

Enni545 Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    259
    Јас не се откажав од цигарите сеуште, ама од едно друго задоволство да - сексот. И немам никаква причина за да не го практикувам, едино од загриженост да не му се случи нешто или да не му пренесам бактерија. И што да правам сега, да мерам сили со тие што не пушат а имаат секс со изговор дека од хормоните им се сакало многу? Да ги судам мајките што носат дечиња со некој недостаток и решаваат да ги абортираат? Ете ја не би, и да ми кажат детето не ти е во ред ама може да живее ја ќе го жртвувам цел мој живот за него и ќе го гледам. Секој со својот избор за се, цигарите најмалку ве прават лоша мајка, а лоша мајка мислам дека не постои.

На t-sweet и kikin им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.310
    Допаѓања:
    285.413
    Непотребно мешаш работи и навлегуваш во судбини на жени на кои не си им била во кожа во моментот на донесување на најтешките животни одлуки.

Сето тоа со пораката пушам цигари ама си го сакам детето и дури при дијагностицирање на неизлечлива болест ќе го задржам, за разлика од мајките кои тоа не го сториле а не пушеле можеби или пак оние кои секс имале :^).
    (facepalm)
    Ти поарна ете.

На Luna91, irena.1, kjukli и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Enni545

Enni545 Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    259
    Не сум ништо подобра од никој, само тврдам дека како јас така ни вие нема што да им пресудувате на тие што пушат. Секој ден чувствувам грижа на совеста за тоа.
    Одговорноста како родител не е само што правиш тие девет месеци. И да бидам искрена, да, им се восхитувам на жените што задржале дете со посебни потреби, вие колку сакате негирајте.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    ^
    Пoстoв пoгoре ти е wtf
    Сексoт вo бременoст не му штети нa плoдoт, oсвен aкo е критичнo a ти кaжa декa немaш причини дa не прaктикувaш. Амa изгледa не ти се сaкa, пa aј дa не биде мигренa имaм, секaкo сум труднa, тoa изгoвoр ќе ми биде. И oвa гo прaвиш oд себични причини, не зa бебетo декa си мнoгу зaгриженa. Пушaм, aмa не сексaм зa негoвo дoбрo :rofl:

На Luna91, irena.1, kjukli и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Споредбата на цигари кои сите тврдат дека се штетни и за обичен човек, а не за плод во развој и секс за кој нема никаков проблем да се практикува доколку се работи за нормална бременост без ризици, мислам дека малце не е во ред.
    Јас сум непушач голем, ако некоја трудница ме праша би ја посоветувала да не пуши и да избегнува зачадени простории, но оние мајки кои се одлучиле да раѓаат и да пушат и покрај се, тоа е нивен избор, само со цигарите да не се во моја близина.

На irena.1, kjukli, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Јас поддржувам избори. Секој си знае за себе, ако не ти смета не ги откажувај, а тоа што пушиш воопшто не те прави лоша мајка. Уосталом, не си само ти, не сум само јас...еден куп се што родиле здрави прави деца, а пушеле. Позз

Последна измена: 17 февруари 2016
    На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.