Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цигари - Дали пушите или сте против?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од RainBow, 6 август 2011.

?

Дали пушите цигари?

1. Да

373 глас(а)
    30,1%
  2. Не

868 глас(а)
    69,9%
  1. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    Не пушам и ниту сум пушела некогаш и ми сметаат страшно...во затворени простории посебно..моите родители пушат а јас и сестра ми не! никогаш не ни забранувале ама пак фала богу не сме ни пропушиле...мм ми беше пушач ама до пред 3 години сега неможе да ги смисли му сметаат и него...

2. sonce777

sonce777 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    262
    Многу години пушам само 5-месеци ги оставив ама не издржав.Во последно време многу пушам и што е жално што не сум против и не се критикувам сама себе.

3. seagirl

seagirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    27
    Пушач сум веќе 4,5 години и се обидувам да ги оставам, највеќе поради здравјето и убавината, жените кои што пушеле мнооогу години се некако испиени во лицето, згужвани итн па нејкам таква да станам. А башка коа го слушам татко ми како кашла секое сабајле мислам дека и мене ме болат дробовите од него па не сакам то да ми се случи. Инаку неможам да се класификувам во “ јак карактер“ за да престанам со таа одвратна навика но во секој случај ќе се обидам со сите сили. Бидејќи имам доста причини а бтв и дечко ми не пуши па му е гад да ме бакне, таква усмрдена на пепељара... позз

4. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    123
    Не пушам цигари и се надвеам дека нема никогаш да пушам, оти покрај тоа што се страшно штетни по здравјето и зависност создаваат, а и4 не сакам да сум зависна од нешто, така да подршка за сите што сакаат да се откажат од пушењето ( а можам само да претпоставам колку е тоа тешко за некои кои редовно пушеле цигари нон-стоп), а многу ми е жал за оне што уште не сфатиле дека од цигарите нема ништо добро туку само лошо...(како на пример цигарите убиваат еден од двајца пуша4и или дека 90-95% од рак на бели дробови се јавува кај пуша4ите, јаглеродниот монооксид го попре4ува транспортот на кислородот,цигарите предизвикуваат пеиферни васкуларни болести, мозо4ен удар, срцев удар...итн, итн...) А сега во поново време можеби тоа кај нас уште не е дојдено ама во другите земји така е за вработување непуша4ите имаат предност, оти пуша4ите по4есто се разболуваат, по4есто отсуствуваат од работа и претставуваат поголем трошок за фирмата во која работат, така да ако се пријават за иста работа пуша4 и непуша4 со исти квалификации, работата ќе ја добие непуша4от, оти фирмата во која работите нема намера да троши што повеќе пари на вработените, туку што помалку...

5. glow

glow Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    3.023
    Допаѓања:
    1.264
    Порано бев многу против цигарите. Моите дома не пушат и израсната сум без чад од цигари.
    Немав пробано цигара до пред година-две. Ама ете пред 4 месеци почнав и сега пушам по кутија на ден. Не се сметам за некој голем зависник, кога сум си дома не пушам неколку дена и не хистеризирам. :D
    Баш вчера некако ми се згади и си мислев да паузирам или да прекинам додека уште не сум се навлекла ептен, па ќе видиме што ќе испадне..

6. spasovskaa

spasovskaa Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    13
    Пушев редовно 2 ипол години, но почнав многу да кашлам и тешко да дишам ги оставив скроз во рок од 3-4 дена, но се здебелив видно што ми е многу криво :D :worried:

7. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    пушев додека не ми станаа одвртни т.е бремена сум 5 месец а и баталив во 2-3 месец некаде почна да ми се врти и бапераа во корпа а пушев интензивно 9 години и сеа ми е мн мн мн подобро што не пушам се осекам мн поубаво и по свежо повеке никогаш не би запалила цигаре :)

8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Денес е 31 Мај , Светски ден против пушењето
    90 % од ракот на белите дробови е последица од пушење цигари.
    Пушењето одзема 12-20 години од животот и е причина за 21 процент од смртните случаи. Во Европскиот регион, преваленцата на пушење е околу 28,6 проценти со голема полова разлика, односно 40 проценти од мажите и 18,2 проценти од жените се пушачи. Во просек, 24 проценти од младата популација на возраст од 15 години се пушачи. Според последните информации просечната стапка на морталитет за Европа е 35,2 на 100.000 жители од болести поврзани со пушењето. Околу 600 000 луѓе од кои, една четвртина се деца ,кои ќе умрат од изложеност на чад од цигари или т.н. пасивно пушење.
    Во Република Македонија според Светската здравствена организација, речиси 21 процент од сите смртни случаи на возраст меѓу 35 и 69 години се поради пушење.
    17% од рак кај непушачи се припишуваат на пасивното пушење. Ризикот на непушачите се зголеми за 25% со пасивното пушење. Значи, ако сте пушач, ќе ги ставите вашите најблиски на висок ризик за развој на рак на белите дробови исто така. Престанете со пушењето денес за себе, а ако не за себе, тогаш за вашите најблиски .. Одлуката е ваша......
    превземено

9. Femina...1

Femina...1 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    28
    Никогаш не викај никогаш!! Значи у овоа се уверив од лично и од ничие друго искуство.. И мене ненормално ми пречеше мирисот на цигарите, не ги поднесував и бегав на километри кога дома некој ќе запалеше цигара.. амаа ете за волја на вистината и јас пробав.. и веќе еден месец пушам цигари (секако по 1-2 дневно.. а некогаш и 3) такашто не бидете толку убедени во тоа дека ако еднаш така сте рекле цел живот ќе се приджувате до тоа.. :)

10. potterholic

potterholic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2012
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    419
    Сменив мислење. Пушењето ми изгледа привлечно, иако не е. Сепак, ако живееш со пушачи имаш поголема шанса и ти самиот да станеш пушач. :!:

11. Hkikica

Hkikica Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    677
    Треба да забранат и по дома да се пуши ..Цел живот со брат ми им лепиме на моите по дома знак забрането пушење али јбг , навика викаат дека им било ....Колку пепљари ,цигари , упањачи имаме фрлено кај комшиите во двор само они си знаат , може колекција си направиле луѓето :lol: .Ај на отворено ок ама и тогаш кога ќе ми дојде под нос тој мирис мислам дека од кожа ќе излезам ...А и да кога ќе ти дојде некој во соба со цигара па уште така лагодно со пепљара и на кревет ќе ти седне.. :^) |( мислам алоооо ? :envy: ...Ќе си измиеш коса и си шеташ по дома и после тоа корнеш како да си бил во некоја дискотека ... :devil: :devil: :devil:

12. PeaceLoveBasketball

PeaceLoveBasketball Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.177
    нити пушам (спортист сум) нити сум нешто многу против пушачите,нивен живот,нивен избор :D :D

13. krEM4Eto

krEM4Eto Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.276
    Јас не сум пуша4 нема ни да бидам нема да биди ни де4ко ми а другите.. тоа е нивна работа 8)

14. April87

April87 Популарен член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    451
    Ни пушам, ни сакам некој во близина да пуши. Против ами како!

15. SarahTayMomsen

SarahTayMomsen Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    Не пушам ама сакам и ќе пушам. :)

16. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.777
    Допаѓања:
    93.902
    си пушам со кафе,си уживкам мераклиски,а во зима ми е ладно и апстинирам!

17. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Не сум пробала, не планирам во блиска иднина :D , знам дека дома нема да го прифатат тоа :)

18. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    740
    Допаѓања:
    322
    Не пушам а нема ни да пушам,многу грозно ми мирисаат.
    Кој сака нека си пуши!

19. honey95

honey95 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2012
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    289
    Не пушам,ама не ми ни сметаат,а никад неам пробано :)
    П.С- скоро цело друштво мое пуши,а јас несакам,и нема да почнам xD

20. meow22

meow22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    80
    Не пушам, но ми смета кога во затворена просторија некој пуши, а јас морам да го дишам тоа :@