Црвенило на газето и пеленски осип

Discussion in 'Бебе' started by andrejce, Jul 30, 2010.

1. mariz

mariz Форумски идол

Пробај со београтски мелем, го имам препорачано на доста мајки и имале супер резултати повеќето :) Помага ептен, кај некои деца за ден чисти црвено и брунчиња.. :)

2. LoOnyD

LoOnyD Популарен член

Здраво мајки, имаме проблем со пеленски осип, само газето му е цело исфрлено како акни а кога го бришам понекогаш и му крварат . Бебето е старо 1м и скоро од кога е родено не можеме да го средиме тоа. Користевме и веледа за пеленска регија, себа мед, миев со вода место влажни марамици ама не помага. Е сега уште пелени не сме пробале да смениме, памперс користиме до сега. Денеска го носевме на педијатар на контрола, па ништо посебно не ни предложи ама ни рече обавезно да престанеме со користење на влажни. Па сакав да дознаам од вас како се справувате со менување пелена без влажни м., немам баш услови стално да го мијам со вода, ладно купатило, и сл па не сакам стално да го мокрам.
    А и кога не би била дома ми треба опција а да не се влажни марамици(барем дури се реши ова со осипот). Некоја мајка со сл проблем и како се снајдовте со истиот?

3. pepapa

pepapa Популарен член

Nie bevme isti i maticniot ni rece da mieme so kamilica i da i izbegnuvam kolku mozam vlazni, miev so kamilica a nekogas i so pamuk natopen so topla voda i ni pominaa

LoOnyD likes this.
  4. blessed.an

blessed.an Популарен член

@LoOnyD го имавме истиот проблем и ние мислам дека имав постирано и слика овде..На камилица се исфрли моето уште толку..Потоа водичка во едно шише и памукче ке го натопам и ке го избришам..Ние околку 2недели бевме и со пелени додека не се исчисти скроз па потоа пак пампрес и ни дадоа два крема што доста ми помогнаа сега не сум дома но после можам да ти ги кажам..
    Туку мами сакав да прашам дечињата што ви имаат дерматит како се навечер спијат или..Синко има и по главата и по цели вечери дење поретко кога спие ке почне да се врти лево десно па со раката ке.почне да се чеша па ке се раскрвари и почнува да плаче ке го земам и продолжува со главата лево десно ке му ја фатам да не ја врти и ке се занесе после 10 мин ке го оставам пак исто..Дали е до тоаа или јас така си мислам бидејки ич не спие

LoOnyD likes this.
  5. LadyC

LadyC Форумски идол

Од искуство. Само БЕЛГРАДСКИ МЕЛЕМ. Мене @mariz ме спаси кога ми кажа. Одма после прва пелена газето беше скоро цело чисто. Одмивај и мењај пелени редовно на 2-3 саати.
    Ќе воспалиш со др.

Last edited by a moderator: Apr 23, 2017
    Delfina15, Lolipop23, pepapa and 3 others like this.
  6. Saraa

Saraa Популарен член

Zence cuca mi e 5+ I celo vreme koga menuvam peleni ja brisam so toplavoda I tupfer, I nema gajle, e sega za nadvor doma (citajskoro I da ne sme bile nekade) si nosam vlazni maramici na pampers, sensiti. Jas sum protiv koristenje vl maramici DOMA, ne odzema voopsto vreme a spored mene e podobro, e sega za u setnja e drugo, toa I ne e tolku cesto.

sunrise_123, sunmoonstars and LoOnyD like this.
  7. wings

wings Популарен член

@LoOnyD има во ДМ тупфери за бебе, ги мокриш под топла вода и со тоа бришеш газе, јас од раѓање си го третирам вака и немаме проблем+мелемот што го кажа Лејди и јас го имам и жив спас е за било какво црвенило.
    Влажни марамчиња во ретки ситуации кога ептен мораш.

8. LoOnyD

LoOnyD Популарен член

Дали може да се најде Белградаки мелем во зегин? Или друга аптека? Што цена е од прилика? Фала многу на сите на одговорите? Се надевам брзо ќе пројде од вашите предлози. Инаку влажните највеќе ѓи користев со првото дете и немав никаков проблем , и ден денес ѓи користиме, ама еве со бато е друга песна :)

9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Ima suvi maramcinja vo zegin i gi mokris i brises.

I mojot taka pravese navecer porano. Jas so tetra pelena go povivav t.e samoracete a nodzinjata slobodni i nemase gajle. Sega e plgolem toags malecok. I ne go naoblekuvaj mnogu i ne go pokrivaj .mnogu nekat ic zesko atopicarite za spienje, sklet gi faka

blessed.an likes this.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Од мое и од повеќе искуства, со едно две мачкања видлива промена! Да не речам скоро и нема црвено газе. Инаку јас го земав од Betty аптеките, има поголемо и помало паковче, цените се слични 200 и нешто, макс 300ден.

LadyC likes this.
  11. lejla5

lejla5 Истакнат член

Dale melemot moze da se macka na lice kaj bebe

12. mariz

mariz Форумски идол

Не е препорачливо зашто многу е мрсен ке лепи прљаво... ако е нафрлано бебето најдобро некоја крема за лице, а и да види педијатар да препорача.

LadyC likes this.
  13. FarmaGirl

FarmaGirl Активен член

Немој да користиш повеќе влажни марамици или барем користи некои кои се со pH 5.5 за да не предизвикуваш иритација. Секако дека печењето е од предизвикано од можна инфекција а со тоа се манифестира и надворешно црвенило. Пробај со Diaper Rush ph 5.5 кој е без цинк и нема да му ја исуши кожичката. Поздрав

14. Mari*

Mari* Форумски идол

Дали некоја мајка има искуство со габична инфекција кај бебе
    Ако има да ме советува како да третирам

15. joy1

joy1 Форумски идол

Кандида ли имате?

16. Mari*

Mari* Форумски идол

Па не рече кандида иако се подразбира,рече само габична инфекција
    Ужас е долу и кај препоните

17. joy1

joy1 Форумски идол

Терапија нели ви даде никаква
    Канестен на пример?

18. Mari*

Mari* Форумски идол

Ја добивме оваа крема и уште една која треба покасно да ја подигнам од аптека

Attached Files:

19. Annath

Annath Форумски идол

Терај со ова, исто е со канестенот. Ќе видиш дали ќе има подобрување. И кај нас комбинираат канестен со гарамицин најчесто во вакви случаи.

Mari* likes this.
  20. Mari*

Mari* Форумски идол

Влажни знам дека не би било добро да користам
    Да не знаете уште што несмеам да ставам од шампонче и слично а што би било корисно