Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Црвенило на газето и пеленски осип

Дискусија во 'Бебе' започната од andrejce, 30 јули 2010.

1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.839
    Допаѓања:
    109.355
    Во секоја подобро снабдена аптека Зегин, Еурофарм.. , Зегин мислам се и на попуст моментално :)

Едит: на попуст се -25%

@Ownage не користи Веледа кога нема црвенило, содржи цинк па не се препорачува често да се мачка, ставај си павловичева :)

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ownage

Ownage Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    82
    Не живеам во МК и овде нема од кај да купам павловичева.... нешто друго замена?

3. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Матичен ми препорача за вака осип канестен тенок слој.

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.073
    Допаѓања:
    225.489
    како сакаш. Јас без велеДава не функционирам буквално. .

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    И јас би со Веледа или ептен ако не помогне пробај со џинџира спреј.

6. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    514
    Ситни црвени точкички низ цел дел од телото кај што допира пелената...од неа е ?
    До сега немало ништо вакво...ги користам пелениве веќе 3 месеци.

7. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.839
    Допаѓања:
    109.355
    Каде живееш??

8. Ownage

Ownage Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    82
    Германија

9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.839
    Допаѓања:
    109.355
    @danichap ми е најупатена, па сигурно ќе ти помогне и даде насока што да купиш. Дани некоја павловичева за бебе во Немсчка :)

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Најискрено не се ни сеќавам веќе каква е текстурата или мирис/состав на павловичева за да дадам адекватна замена.
    Јас користам веледа, но сум имала искуство и со алверде, лаведа и себамед па би можела да ги препорачам.
    Инаку, за пеленски осип, бело со лиљаково паковањето, од веледа, ми се покажала одлична, но јас третирам само иритирана кожа.
    Кога нема црвенило јас не ставам баш ништо. Со недели па и месеци.

Зимно време, на лицето, пред испаѓање, ставам по малку за да не се суши кожата, но не и пеленската регија на дневна база.

Уљето од валеда го користам понекогаш за хидратација па го препорачувам за повремена употреба, исто и шампонот лосионот при бањање.

Како помали, првите месеци, во фаза пред лазење или директен контакт со надворешни честички не ставав секоја вечер ниту шампонче.
    Само со водичка плакнев.

На RedRevolution, Ownage и emkaemka им се допаѓа ова.
  11. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    764
    Мене павловичева ми е најдобра од сите. Иначе можеш да ја нарачаш од Амазон, се вика pavlovic cream.

На Ownage му/ѝ се допаѓа ова.
  12. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    И моја искрена препорака е Веледа кремот за пеленска регија, до душа немал син ми до сега никаков проблем, но од раѓање користам Веледа. А читав на нивната страна на фејсбук во коментари за кремава дека им помага на бебиња со осип, башка си е германски производ, а на германските производи им верувам 100%, баш буквално за се, ако некогаш се мислам помеѓу два производи само гледам дали еден од нив е германски, ако е, одлучено е.

13. Ownage

Ownage Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    82
    Користиш веледа при секое менување на пелена? Јас да и сега пробав да не му ставам 2 дена и му се појави малку црвенило па пак почнав да му ставам по малку. А го прашав педијатарот и ми рече дека може да ставам на секое менување. И сега нз дали е штетна ако се користи постојано или не?

14. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Не би сакала јас да ти кажувам што е правилно пошто и не знам, веројатно не е штетно, јас цело време ставам, а и уште кога се породив во Ремедика дека му стававме со сестрите на секое пресоблекување крем и не ни помислив дека не би требало да му ставам, сега мое лично мислење е дека би требало со нешто постојано да му биде намачкано коижчето на тоа место бидејќи седи во мочки и каки детето и не може кожата да дише убаво како што би дишела во памучни гаќички па колку и да се квалитетни пелените.

Од друга страна и јас знам колку и повеќето овде на форумот, од прашување постручни од мене :) , во аптека неколку пати ми рекоа за козметиката на Веледа дека дури и од купката да остане недомиено да не се секирам бидејќи е органска и не прави штета воопшто, што до сега не се покажало како погрешно, многу сум задоволна од нивните производи, единствено лосион за тело користам на Мустела бидејќи тој на Веледа не ми мириса убаво, а сигурна сум дека е поквалитетен од Мустелата бидејки Мустела не е органска козметика.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.840
    Од искуство со две деца, секојдневното мачкање со било што не е препорачливо. Првото го мачкав на секое менување пелена, имав многу повеќе проблеми со пеленски осип и црвенило, за разлика од второво кое го мачкам само по потреба, скоро ич. Така да, небитно што користиш, кожата треба да се остави да дише, да не се мачка со кремови без потреба.

На Ownage, kikin и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Мајки прашав во друга тема ама и во оваа да прашам. Сабајлево дадов тиква и преска видов дека и е црвено газето. Не знам дали е од тоа или не сум приметила дека е какана. Вчера и завчера дадов круша па имаше запек, какаше по малку и тврдо, ама не и беше црвено газето. Можно ли е од тиквата да е? Или сепак не сум приметила дека е какана?

17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Немам искуство со тоа, но од овде што сум читала мислам дека од тиква недава реакција. Незнам дали сте на доење па да не си јадела ти нешто. Може и од запекот или ако била какана а не и се сменило пелена одма па се иритирала кожата.
    Види утре како ќе е и прашај го педијатарот. Одмивај ја со млака вода на газето и ставај соодветна крема. Убаво би било и по малку така голо да го оставаш бар 10мин, затопли соба и дигни и ноџиња да луфтира газе и стај пешкир над интима за ако се измочка барем на пешкирот да е да не се напраи лом самата.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    991
    Од тврдата столица знае да направи црвенило кај отворот од анусот, сеа и кај нас истото се појави па мачкам со јекодерм и глеам се повлекува, а од тиквата не е сигурно, мачкај обавезно кај тој дел ќе се повлече

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    На малата и се појавива ситни бубулички на газето и малку и е црвено. Е од вчера почна да и тече крвче малку како точки од тие што се најблиску до чмарчето. Што е најдобро да мачкам?
    Последно ставив јекодерм

20. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    И на моето синче му се има случено истото ,мачкав бекутан со цинк оксид поминаа за два дена .

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.