Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Црвенило на газето и пеленски осип

Дискусија во 'Бебе' започната од andrejce, 30 јули 2010.

1. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
    А ја купивте и пробавте со кремата која ја препиша лекарот? Затоа што мене ми изгледа сосема логично тоа што ви препишале. Цинк оксидот не го решава проблемот, само го покрива, запечатува местото за да не се воспалува и да не се чеша, другата крема која ви ја препишале, од корен го решава проблемот и најчесто помага.

Исто еден совет за тие што препорачувате разни кремови и масти, решението не е да се стават нови масти, туку да се види дали нешто од тоа што веќе се употребува е иритант (пелени, кремови, масти, купки, гелови) и да се престане со користење и да се сменат, или ако тоа не помогне да се види причината (на пример габична инфекција која најчесто се открива), не се решава секогаш со ставање на генерални бебешки креми кои немаат посебна цел, туку може само да ја подобрат ситуацијата со тоа што ќе го навлажнат и хидрираат местото.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Еве веќе 10тина дена го мачкам со помада со цинк. Ама не ги снемува...кај вас по колку време имаше резултат?

3. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Јас купив многу различни креми но само од витаминската крема со перу балсам му помина црвенилото (а имаше прилично многу). http://plavazvezda.net/albums_44fb33cb05884717be42c02d4bbfec78/thumbs/Krema_so_Peru_Balsam.JPG

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Kerka mi ima sitni bruncinja na gazenceto okolu preponite i pupickata , kade so ja dopira pampersot i na stomaceto ima po nekoja sitna, ne sum sigurna dali e osip od pampersot babicata utre ke dojde pa ke vidam taa so ke rece..se izv za lat od mob sum

5. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.345
    Допаѓања:
    148.282
    smeni go pampersot,sigurno toj ti pravi problem ako e osipot samo vo pelenskata regija.isfrli maramici nekoj den i nekoja krema so cinkoksid mackaj.ke pomine,na site ni se slucilo.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Освен што треба да им одговара памперсот на малите јас користам и масло,кога има татушки ја биришам убаво и потоа со влажна марама и масло ја бришам.

7. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Не знам каде да прашам..малата на рачето има како каснато од комарец ама рапаво да не знаете од што?

8. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Forko mojata pred 2-3 meseci negde edno utro se budi celata so takvi bruncinja.Licea kako ubod od komarec,a na vrvcinjata imaa malo topcence kako gnojce.Imase pozadi vrat,pod misikite i po grbot i stomaceto.Na lekar mi rekoa deka nekoj insekt ja ima polazeno i ukasnato.Ni dadoa sinopen mast i ni pomina za 2-3 dena.Podocna doma vidov eden pajak vo kutijata so drva,najverojatno toj ja ima kasnato.Ako e samo toj ubod ne se grizi,ako imas stavi tecna pudra so cink oksid da go isusi brunceto.So lesno :)

9. gelkaa

gelkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.490
    Бебево мое прима антибиотик деновиве и веќе некое време има брунчиња на дундето...користиме бекутан витаминска крема ...што да превземам? позз :D

10. Tami13

Tami13 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    31
    ИТНО!!! Мајки,ве молам за совет! Ќерка ми имаше мала настинка 3-4 дена со поткашлување и температура скоро нон стоп тие 3-4 дена,пиевме цефаклор и далерон и по престанувањето на настинката и земањето на тие сирупи,на лицето и вратот и се појави некаков осип,ко поткожно црвенило,матичниот педијатар ни рече дека тоа е вирусна инфекција и ни рече да се мачкаме со течна пудра и да го пиеме сирупот Лорадатин. 2 дена сме на тој третман а осипот од час на час се повеќе се шири,стигнат е до препоните,т.е.уште на ноџињата нема ништо. Дали да одиме на дерматолог и дали некоја имала сл.искуство да ми даде совет? Позз

11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Тами мала настинка не се лечи со цефаклор.....може за темп.ви го дале ама нема врска, за осипот- можно е да е алергиска реакција на некој од лековите, ако се шири толку брзо осипот веднаш одете на дерматолог, сигурно повеќе ќе помогне од педијатар.

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Moe mislenje e da odite na dermatolog.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.436
    pedijatarot e vo pravo..ima i takvi virusi kade nekolku dena po prvicnite simptomi kako T,kaslanje i slicno sleduva osip po celoto telo.Mozes da ja odneses na kozen lekar samao vnimavaj kakvi kremi ke ti preporacat.Obicno davaat decortin i sl jaki kremi so kortikosteroidi vnatre koi se prejaki za bebeskata koza.Mozes da ja izbanjas i so kamilica mozebi ke ja smiri .Vo sekoj slucaj pisi sto vi kazale :)

14. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Влажни марамчиња не употребувате ич?Јас го одмивам со памукче и топла вода ама имаме 3 недели, а за подоцна пак да не користам влажни ??

15. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Од прв ден користам влажни ( памперс сензитив ) и досега сме немале никаков проблем.

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ич не користам само тампончиња за шминка што се тие. Можеби се мали но ми се доста практични и корисни. Со топла водочка и имаме чисто газе. А во торба имам влажни за кога одиме на педијаттар само ако е какана и мочкана. И на гости со водичка. Користев и јас на почетокот памперс сензитив ама секое марамче и го прави газето лепливо и после неколку бришења и се појавува црвенило. Затоа само водичка, поубаво од тоа нема.

17. blagica1991

blagica1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    209
    здраво мамички . веќе 3 дена имам проблеми со црвенило кое е и како издувано . црвенилото ми се појави на препоните и зафаќа дел од гениталите . не сум воведувала прихрана нова, пелени менувам често , памперс од кутиите што имат по 99 парчиња трошам по две месечно , само памперс влажни марамчиња , користам се што е најдобро и не знам што да правам . дали некој е имал слично искуство?

На Dreams11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.345
    Допаѓања:
    148.282
    смени ги пелените и исфрли влажни .еден период бриши со памук натопен во камилица или одмивај со вода.гелот од памперсот знае да направи реакција.мене и на двете деца ми нарави дури и крв течеше.и гингира спреј или мачкај некој крем со цинк оксид.луфтирајте го газето почесто.
    со помин.

19. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Дали имате земано некој антибиотик, исфрли влажни марамчиња само со вода при секое менување на пелена. Мој совет нека го види и педијатар дали е само обичен пеленски осип или има некоја габична инфекција.

20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Без влажни. Не е до памперсот. Памукче со топла водичка или камилица и бришај. Ем како подмоено ќе биде газето. Влажните се леоливи прават проблеми.