ја порачувам од прилеп од ремедија аптеката преку карго бидејќи не сум од таму иначе е 200 денари. многу ефикаснааа .
Ние кога бевме кај педијатар поради осипот,рече дека не е ништо страшно,скоро кај сите се јавува поради пелените најмногу(било која марка),и влажните.Рече ништо да не мачкам,само да избегавам влажни колку можам,па ја миев бебка со камилица или само со вода,ставав само пудра бебешка, и за неколку дена се повлече црвенилото.
Не,уште сме си на кан бебе,само намалив користење на влажни и павловичева(користам,но во помала количина)
Nie sega od peleni koristeme daipers j sum prezadovolna oti ne propustat samo tie daipers sto gi zemavme od zegin bea uzas dali bea nekoj falsifikat nez ama tie od zito market se super
Мајки малата неколку дена веќе е со црвенило односно осип кој мислев дека е пеленски ама сега веќе не сум сигурна. Прво беше црвена регија и ситни бубулички со црвен врв, а сега останаа само бубулици исушени и не знам дали се подобрува или не. Користев два-три дена пантексол со малку белогент и наизменично крема со цинк. Не знам со што да продолжам. Спојлер
Ja zedov sudokremara od zegin malo 60 ml 215 den, mackav eden den no nevidov rezultati. Edna nedela e gazeto crveno i so ranicki, od vcera sme so advantan i kanesten , vcera mu stavav na bebceto denes e podobar. E sega mozebi sudokremata e dobra za pocetno crvenilo i pedijatarot spomna deka kaj takvi slucaevi kako sto sme nie sudokremata ne pomaga, isto taka ne sovetuvase vlazni maramici da ne koristime tuku da go odmivame gazeto so kamilica, zalfija ili samo so voda na sekoe menuvanje pelena i da smenime pelen.
Не мачкај ништо,пробај неколку дена миење со камилица и вода,влажни никако.Нека подлежи голичко неколку минути да стане суво или потапкај со крпа.Може малку пудра бебешка и толку.За некој ден ќе се смири црвенилото.
Go pravev toa sto mi go pisa no edna nedela nisto nw bidna samo se razrani gazeto. Samo se mislam dali kanestenot da go mazckam cel mesec preventivno protiv gabicna infekcija ,nekako mnogu mi e toa za bebe od 1+ mesec.
Канестен и останати кортикостероиди 1 до 3 дена најмногу 5 во консултација со доктор. Ни возрасни не се мачкаат превентивно со канестен, а камоли новороденче. Канестен не е витамин Ц.
Канестен не е кортикостероид, туку антимикотик, како антибиотик, само за габични инфекции. Се мачка колку што ќе каже доктор, 3-5 дена е малку, минимумот е 10 дена иако габичната инфекција брзо поминува, но многу често се повторува.
Во ред. Ама 'превентивно' канестен цел месец на бебе од 1 месец секако не. Консултација со доктор како и да е.
E ajde de, toa pedijatar mi go kaza,deka gabicnite i fekcii tesko se otstranuvale i deka povtorno se javuvale ,ama jas so cudenje go gledav
Превентивно секако не, ама ако каже педијатар дека мора подолго, тогаш така нека биде. Канестен и адвантан не е исто, второто е кортикостероид и не е препорачливо да се користи долго време. А за габичните инфекции - сигурна сум дека и двете сте имале барем еднаш габична инфекција кандида, знаете колку е досадна и тешка за лекување. Затоа канестенот се мачка минимум 10 дена.
Токму поради тоа што беше спомнат адвантан така напишав во првиот пост. Инаку да, сега се сетив дека терапија со канестен е најмалку 10 дена. Меѓутоа не се ни сеќавам кога последно сум имала проблем па веројатно затоа ги измешав работите. Дај боже никому да не затреба, а најмалку на бебче. Со лесно @malifesent правете онака како што ќе каже доктор веројатно тој знае најдобро. Пак ќе кажам, превентивно витамин Ц се зема.
Dali ste bile vo situacijada crveniloto premine vo ranicki ? Go brisev gazeto i na pamuce imase malku krvce. pomagajte ke izludeam bebe place i jas placam ,ke mine li ova ednas
Da imase na 2 pati mackaj weleda krema za pelenskiot del ili pudra stavaj i brisi nezno so mrsni maramici. Moevo tolerira poveke bolka i ne placese.