a od kremi veleda nemsm neznam na sto baza e veledata ,momentalno pavloderm ,sudokrema ,ama ajde vecer ke pomineme samo so mienje.
Weledata e prirodna krema na baza neven. Na maliot mn mu pomaga od prvoto mackanje ima podobruvanje. A navecer stavam poveke bidejki moze da deluva. Preku den dodeka mu oblecam pampers pa se iskakal i nema nekoj efekt. A i pudrata pomaga go drze suvo i mu pomaga. Kaj moevo na pocetok kako mali crveni topcinja posle duri i kozata stoese kako izlupena so krv. Ama toj period kakase na 10te min. Ke pomine samo povnimatelno sega i podobro da go mies da ne go bisis so vlazni.
vlazni ne upotrebuvam otkako se javi crveniloto, go odmivam i vrisam so pamuce natopeni vo kamulica no ovoj patvizglleda pamuceto besw posuvo pa go imamgrebnato sto mu potece krvce. Se nadevam ke pomine vo brzo vreme.
Znaci so crvenoto izlupeno gaze stasavme do kozen lekar, koj ni dade krema sto ja napravija vo apteka mesavina od kortiko, antibiotik, ad kapki i nekoi etericni masla dvapati na den, a izmegju mackam mnooogu tenko masta za potpareno, kolku da ne mu se zalepi pelenata na gazeto. Vlazni veke ne upotrebuvam, bebus go brisam so vlazeno pamuce natopeno vo kamilica i nekolku pati go odmivsm isto so kamilica. Fala bogu kozata se obnovi ima uste malku od izlupenoto koe mislam ke pomine za dva dena.
Ја има и низ другите аптеки кај нас во Струмица ја има во аптека еликсир и е 260 денари мало пакување а има и големо пакување и е околу 500 денари
Женички каде да ја најдам веледата, во зегин и дм не ја најдов па купив бекутан со цинк оксид сега ќе почнам да ја мачкам малата ќе видиме ќе има ли подобрување. Инаку веќе неколку дена има ситни брунчиња, ама од вчера се влошија како ранички се и се проширија и на срамните уснички. Имаше и кандида на јазичето па се си мислам да не е кандида и на газето. Ама ја мачкав канестен 1 ден и се повлекоа малку и пак се појавија и некако грев ми е да правам експерименти на неа. Педијатар ни ја препорача бекутан ама гледам овде немате баш добро искуство со неа а?
Па го мачкав тоа од вечерта затоа што тоа го имав дома за одма, ама немаше подобрување. Од судово го земав сабајлето до вечерта и се намали црвенилото. Ја изнашљакав дента со се, паника ме фаќаше кога ќе ја видев. И ја миев на секое менување пелена +
Па по твоја препорака и ја имам купено. Ама испаничив пошо веќе и ми изгледаше како рани да ќе и се отвореа. А кажи ми дур сме на темава, само на газе ја мачкаш со бепантенот? Има вруќици накај вратчето и грбчето, се чеша. Што да и ставам? Се корне.
Само на газе. Јас како ја купив еднаш, не ја сменив. Јас имав како лишаи на нозете од сува кожа, мачкав од тоа во очај затоа што многу ме чешаше. Мислев дека е мрсна и ќе ме "спури", ама за чудо ми даваше чувство на ладење. Вика дека кремава е на база на вит Б и делува на обнова на кожа. Логично, треба да ја смирува. Пробај еднаш.
Нас досега штом забележам и најмало црвенило само фризи дерм од 1 мачкање ни помага. Ја имам и од Веледа, ама не е тоа тоа. Инаку без потреба не мачкам ама баш ништо. Сите што имате проблем пробајте со фризи дерм.
Вруќници само со раствор еозин го има во аптека. Со чепкалка за уши само на вруќноците. Син ми е роден во јуни и вака беше жешко. Тоа само шрави дезинфекција и ја смирува кожата. Може да се користи за новородени.
Мајки ми треба совет или искуство.. Бебе има пеленски осип,ни дадоа анвантан и виледа крема,памперс да не мењаваме. Ги користиме веќе 5 дена,а осипот уште си се шири..треба ли да помине подолг период за да се повлече или да ја носам пак на лекар да ни дадат друга крема..?