Па зависи кај прашувате. Најдобро побарајте го попот што служи таму и исконтактирајте го. Прашајте во „Ореов лад“ сигурно го знаат попот, да ви дадат контакт.
Nekoj vo skoro da zakazal bilo Kade vrncavka, da kaze cenata koja e? Nesto citav deka I crkovnata vrncavka e 7500
SV pantelejmon vo nerezi Dali pravi vencavki? Nema broj za kontakt, a ne mi e blisku vednas da pominam
Скопје - Црква фаќа од 7000 до 8000 ден и нешто. Не се препорачува сега венчавки за време на Велигденскиов пост.
Секако, за после Велигден ја планираме прославата. @MarijaaaObr вие правевте или ќе правите? Штом е во Скопје, сигурно исто ќе важи. Кој како плаќа, и што плус треба да се носи? @anaja1 те прочитав поодамна си пишала за Пантелејмон на Водно, тоа значи венчаваат?
Ke pravime vo maj. Za toa sto se nosi slusnav deka zavisi od samata crkva. Nie zakazavme vo Avtokomanda. Svekrvata nosi pogaca, vino i bonboncinja za crkva a babata nosi peskir i zejtin za daruvanje. Starosvaticata i kumot po 2 svekji. Roditelite plakjaat po 2350den a kumovite i starosvatovite po 1500den. Isto dokolku maticnoto vi bilo pred crkvata ni kazaa da go doneseme dokumentot, vencaniot list.
Дали во недела ќе можеме да закажеме црква? Работат? Требаше утре ама идниот ми сопруг ќе мора на работа
На ливчето од црква точно пишува што обврски секој има. И кажувам телефонски вчера на свекрвата (мн не е заинтересирана генерално за нас, поповршни муабети и живеачка имаме), значи сама и јавувам и кажувам погача, леб и бонбони со ситни пари завиткани. Кога се запна дека пченица се ставало, како без, и дека таа ќе ги фрла на круговите ( така кај деверот фрлаше и на сите слики е таа или свекорот)... Јас сакам да се испочитува она што ми е дадено на листот и крај. Секој крај има свои обичаи. Вака во Скопје ми кажаа, таа е од друг град,веројатно тука е разликата.
Денес закажвме, 7000 ден со три попа. Вино од свекорот, погача свекрвата, свеќи кум и старосват. Ве читам и зејтин негде барале, тука не пишува ништо. Ова за св. Петар и Павле во Ѓорче. Ќе идам да препрашам уште еднаш , ионака идам таму секоја недела ќе препрашам, да не искочи на денот да треба па да се погубиме.
Toa za zejtin izgleda zavisi od crkva do crkva. Nie zakazavme vo crkva vo Avtokomanda i ni dadoa list kade sto bese zapisano sve koj sto treba da pravi i nosi. Kaj nas stoese i zejtin i peskiri, i bonboncinja so pcenica i platno od kumot i starosvatot.
И ние ќе се венчаме во Автокоманда,во јули. Се исто ни кажаа како што си пишала само нас ни рекоа дека родителите плаќаат по 2000
Ееее ни за бомбончиња не пишуваше. Тоа платно свеќи се има. По 2000 родителите и по 1500 ким и старосватица.