Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цуцла - за или против

Дискусија во 'Бебе' започната од koritsaki, 16 јуни 2011.

1. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    412
    Таман два месеци ни треба да изгубиме цуцла па нова купуваме. Мора во секое време да имаме 2 зошто ако е една и ја снема нема спиење! Иначе не мора точно 2 месеци да бидат. Битно е да не е оштетена. Треба пред да му ја дадеш на бебето да ја провериш да ја потегнеш убаво да видиш де не е оштетена со забчиња. Може да пошне и да се лепи. Тогаш мора да се смени.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Нас цуцлата ни е спас, нон стоп ја користи и не може без неа, особено навечер за заспивање. Од сам почеток ја користам, иако на почетокот не ја сакаше, но јас му најдов финта и сега сам си ја бара.

3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Цуцла фати на 3 месеци. Бев упорна купив од бебе нова, нук и на крај ја прифати од бејби лав од ДМ маркет. ја користиме само за успивање и кога се возиме во кола. Стварно е спас:D

На НаталиЛили и joy1 им се допаѓа ова.
  4. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Цуцла сакаше само првите 2 месеци, имав на Нук, ама откога си ги откри рачињата тие беа поинтересни за цицање.Сега си го цица само левото палче и искрено незнам како ќе го одвикнам.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Кога беше некаде 3-4 месеци почна да го цица палчето. Во почетокот многу интензивно и за спиење обавезно. И беше замена за цицето.
    И мене ми беше страв да не не можам да ја одвикнам, ама со тек на време се поретко го цицаше и за месец дена престана. Научи други поинтересни работи и тоа веќе и здосади.

6. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    @НаталиЛили се надевам дека и кај нас ќе е така дека со тек на време ќе намали дека нема да треба да превземам мерки за одвикнување.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    406
    Ај шо финта кажи. Веќе незнам која цуцла не купив, 2 месеци е никоја не ја сака. Срам ми е кога ќе дојдат гости све на вицка ли да седи, абе ептен плачливо бебе имам!

8. Auditor

Auditor Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2015
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    212
    За секое доенче многу е важна природната исхрана која мајката му ја дава во првите месеци на природен начин а со тоа и неопходниот имунитет.(јест да потоа на мајката ке и свиснат од доењето-но вреди и е е незаменливо -затоа и се вика доенче а не цуцларче)

На KonstantinaM, Bufi и leona83 им се допаѓа ова.
  9. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Да, ама моето доенче кое никогаш не прифати цуцла не знае да заспие, не знае да лежи мирен, се буди кога сонува и некогаш и на 10 минути треба да го ставам на цице зошто нема друг начин за да го смирам.
    Го носам на лекар каде секогаш вришти и плаче, да прифатеше цуцла немаше да го имам тој проблем да не знам како да го смирам за да го прегледаат.
    Ќе спиеше убаво и мирно, ќе знаев како да го смирам во јавност каде не секогаш сум во можност да ја извадам дојката. Ќе го смирев и кога ќе сонува лошо и ќе бев мнооооогу по одморена мајка а тој помирно бебе.

На Domakica, TIGARCE86, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пробавте со цуцлите од бејби лав од ДМ маркет?

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Природната исхрана т.е. цицањето не е поврзано со цуцлата лажалка. Единствено дете може да одбие цицање ако пие млеко од шише со цуцла. Лажливката си има фина намена, како што кажа Јагода, да биде посмирено, да му создаде чувство на удобност како да е мајката постојано до него, односно му создава лажно чувство дека цица. А цицањето не е само прехрана. Преку цицето бебето наоѓа и утеха и удобност.
    И мојата не сакаше цуцла до 5 месеци, правеше фаци како да и се повраќа. Кога почнаа да и растат забите и почна се живо да пика во уста, ми текна дека можам да пробам пак со цуцла. И за моја среќа успеав. Детето сега полесно го успивам, а кога ќе видам дека постои можност да се разбуди среде ноќ и давам цуцла и си продолжува... Значи сеуште и цица без проблем.

На ennaz, Jagoda123, НаталиЛили и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    406
    Да баш тие последни ги купив. 2 се од латекс, гума што и да е помеки се. Пљувачка и ми се мршти и се гади. Пробав и кога е расположен и кога е лут и кога му се спие. Мед ми е грев да ставам.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.694
    Никако мед.Кога ке ти се нафрли од медот нема да знаеш што те снашло.Прв пат мед дадов на 3 год па кога се исфрли детето на грбот и градите мислиш сипаници добила.Едвај се среди.

14. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    406
    Уф поради ова цуцлата ми е слабост и се нервирам кога ќе видам туѓи деца како убаво со цуцла шетаат, а ја моево мкни, трескај во раце и пак вришти! Едно кафе немам седнато на раат да пијам и на ручек ко човек да седнам.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Потполно те разбирам.. Јас избегнувам да излегувам со него. Кога ќе почне во количка да плаче нема друг начин за смирување освен да го земам во раце, а има 10 кг. и тешко ми е со него во раце на подолги релации.
    На гости со мм си правиме нати го-дај ми го.
    На лекар се препотуваме, ни доаѓа во земја да пропаднеме од срам. Веќе и не го носиме на мерење, ќе го однесеме само ако не дај Боже се разболи.
    Заспива во лулка (со нишкање) или на цице.
    И ајде како да го успијам некаде на гости?
    Други бебиња (со цуцли) се и наспани, и мирни, и брзо заспиваат, и помалку плачат.
    И мајките им се наспани, одморени и свежи.
    Јас на син ми понекогаш пелена не можам да му облечам. Вришти, плаче ко да го колам. Ни играчки, ни тропалки, ни песнички некогаш не помагаат.
    Мнооооогу е тешко без цуцла.. МНОГУ!
    Заспивањето, одењето на гости и лекар и пресоблекувањето ме фрустрираат.
    Толку сум уморна што навечер од замор не ни можам да заспијам.. :(
    Секакви цуцли му купив, дома имам колекција од еден куп најразлични цуцли. Џабе, џабе..

На chocolade и Domakica им се допаѓа ова.
  16. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    406
    Исто како јас да пишувам, башка сме и мали, повојници почнаа а јас затворена во спална и на цице дреми. Само мене и на маж ми ни се смее, ми е жал што и тоа е ненаспано. Се обидов со методата cry it out. Онаа да го оставиш да плаче и да го милуваш на 3, 5, 9 мин, срце ми се скина 2 дена, страв ми е ќе го угушам од плачење. Дајте методи жени и чаре, не е фер оваа со цуцливе. Се извинувам може жалбите за плачење не се дел од оваа тема но мислам дека веќе џабе го трујам со капки, нема грчеви само внимание бара. Ајде од поискусните, до кога трае тој период? Дур проодат?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.694
    За ова си во право.Еве еден пример.Отидовме на гости во друг град.Нели гости па има и галама и се.Домакинката имаше бебе од 4 месеци моево е од 6 месеци.Им се здоспива и на двете.Јас цуцлата во уста,нишкав 5 мин и ја легнав.Отспа 40 мин.Нејзиното скапааа урлајки 3 часа.Жената не успеа да го заспие никако.Заспивало само на града,цуцла не фаќа ич.Мене неугодно ми стана.Велам 3 часа го успива и не спие дај да си одиме.Затоа те разбирам колку ти е тешко.

18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Ако бара внимание дај му. Со плачење само понервозно ќе станува.
    Инаку и ние сме ист случај и јас никогаш сам не го оставам да плаче, заспива исклучиво на цице. Одам на гости само ако има услови да си го надојам детето. Вака ќе биде се додека цица. Мене веќе ми е тоа нормално.

На Domakica му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.401
    Допаѓања:
    33.720
    Исти потполно сме. Цицето ни е утеха,хρана,цуцла,шише,игρачκа... Заспиваме со дооолго цицање(1ч.сеκаκо) и пρилично ρано 21-21.30ч.па на гости послабо одиме навечеρ,не саκам да му ρеметам ρед. Мене воопшто не ми е тешκо,ние двајца уживаме,и ќе уживаме оваа година целосно посветени еден на дρуг.
    Е јас воопшто не се потρесувам имало-немало гости. Моето дете не цица во спална,џабе ќе го носам,и κога ќе посаκа јас или се поκρивам или седнувам на дρуга стρана и воопшто не ме интеρесиρа што гостите ќе помислат. Можат да седат до сабајле,но јас потρебите на моето дете моρам да ги задоволам κога тоа ќе посаκа.

20. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    29.041
    Не фативме и ние ништо и искрено не ни давав на сила.Исто и мене ми велеа требало да бидам многу поупорна, ќе сум се мачела, неможело да излезам никаде.. Јас мислам дека сум среќна што имам можност и волја да дојам...од 6 месеци почнав да му нудам чашичка со клунче и си пие водичка без проблем.. И јас уживам да се доиме... Скоро 13.5 месеци сме... И како оваа близина што ја имаме сега,чувството кога ме гледа со очињата и ме гали со рачето.. Епа нема нешто поубаво...

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.