Цуцла - за или против

Discussion in 'Бебе' started by koritsaki, Jun 16, 2011.

1. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

А кога ќе падне? Мир? Или одма плачки? Со моево маката е ја сака секогаш кога е буден, а кога ќе падне мора одма да се врати во усте инаку следи врискање, нема везе што мама е во вц или средува садови.. итн или е 3 сабајле, решил да ококори очи и да бара цуцла, ако е најаден. :yawn:
    Ми иде некогаш да му ја залепам од страна со парченца ханзапласт. :x :rofl:

2. Leo_29

Leo_29 Популарен член

@DuchessAnn ме изнасмеа :rofl:
    Уште некој месец и ќе те мава со цуцлата. :)

DuchessAnn likes this.
  3. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Хаха истово му го кажав на мм и добив ваков поглед:|

DuchessAnn likes this.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Сам ја пушта во сон и не ја бара. Ако се размрда само му ја давам. :D

Залепи ја. Или мора да си стално на готовс. Да се знае кој е главен.:rofl:

cvekence123, mal.ecka and DuchessAnn like this.
  5. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Има ли врска некаква меѓу цуцлата и грчевите?
    Несакам да дадам цуцла само да не ја влошиме ситуацијата со грчевите кои за среќа уште ги немаме ама да не шмука воздух на празно, а ми треба очајно кога треба да се успиваме или пресоблекуваме, тогаш е најгласна :D

6. didisi

didisi Популарен член

Nema nikakva povrzanost
    Grcevi ima sekoe bebe i samo vreme e lek za niv znaci mora da se prisposobi stomaceto na samostojno hranenje zosto neli se hranelo preku majkata

Dalia93 and tambelina like this.
  7. Корнелија

Корнелија Популарен член

Мајќе очајно му треба цуцла на малиот. Т.е. мене ми треба :D Заспива на цице, кога ќе се тргнам плачи, ама ептен многу плачи. Имам на Нук, силиконска, му ја ставам не ја сака, прави фаци како да му се повраќа. Како да успеам да му ја дадам:^)

TeddyGrey likes this.
  8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Биди упорна...
    Јас не успеав.

Инаку, ја сум ЗА.
    Али ќере ми е против.

9. Majjja

Majjja Истакнат член

Мојата до 4 месец никако не сакаше цуцла. Од кога почнав со вкусови пробување, тоа што ќе и се допаднеше и ја мачкав цуцлата и почна полека полека да ја сака. И во моменти кога мн и се спиеше, и беше во полусон, и ја ставав и ја прифаќаше понекогаш. И така почна да ја сака, фала богу!! Инаку беше дерење ако и ставев цуцла :lol:

Корнелија likes this.
  10. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Можеби е потреба цуцла ама не сум за. Госпожава моја само на почетокот цуцла сакаше, и околу 2 месец ми ја плукна и појќе не се потрудив да и ја ставам.
    Еве ја машала 7+ гајле немаме. Сама си заспиват ко ќе и се спијат.

Majjja likes this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Тешко да фатат така кога не сакаат од старт, мн ретко да фати некое. На пријателка не фати, секоја можна цуцла ја проба, му се грозеше на бебето како да е нешто најгадно на цел свет :D

Моите и двајцата цуцаа, големиов до скоро... а 3ипол е, но конечно засекогаш ја батали. Кај малава ке пробам порано да и ја тргнам, 14м е сега.

12. Majjja

Majjja Истакнат член

Бравос! Ние сме9+ и уште мора в раце да се залуламе, и цуцлата в уста за да заспие.. Зглобов на ракава ќе ми попадни ;(

13. Girly90

Girly90 Популарен член

може и да не ја сака баш таа цуцла, пробај со друга, пр. каучук. или оние за новороденче, за колкаво бебе се работи? моево е 5+ и таа највеќе ја сака. инаку јас сум за, за мир дома ми е супер а не е зависен, кога му се цица- цица, кога спие не бара цуцла, јас имам само позитивно искуство

14. mariz

mariz Форумски идол

Инаку да си кажам искуство... Цицање палче од 2м до 3год + цуцла, па со 200 маки го одвикнавме од палецот, па цуцла само од 3год до 3ипол, забчињата не се криви.. плус супер бели и здрави, вилицата не е крива. Најбитно ми беше прво палчето да го одвикнеме, зашто голема завист е... сум видела и сум слушнала што до многу поголеми цицаат палчиња, а палчето има поголема веројатност да искриви заби и вилица (плус и палецот да се искриви)... Среќа успеавме и од двете да се откажеме. На малава ке пробам порано, после 2год да и ја тргнам цуцлата, она не цица палче фала богу :D

Sexybaby86 and TeddyGrey like this.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Мене на болница ми ја фати ја сакаше но дома не, само ја плука, само на цицка е, бар да се залажи малку со цуцла да одморам, ама не плачи дури не му дадам да цица. Мајка ми во блага вода му ја макна и така малку ја фати но јас не сакам да му правам така, па и се скаравме тогаш и со мајками и со свекрвами да не му даваат шеќер. Тие ни давале нас блага вода ова она...

mariz and Корнелија like this.
  16. Корнелија

Корнелија Популарен член

И кај мене е иста ситуацијата. Зајдува ако не цица. Па се прејадува, па повраќа, јас преморена, истрошена...

Цуцла му подметнувам кога ќе заспие на цице. Ќе спие додека не го префрлам, па ќе се сети дека не е на цице ќе почне пак да плачи, ја плука цуцлата, се гади од неа, и се така во круг.

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Исто сме и ние, си велам мало е уште па ќе смени 3 недели е и 3 дена :)

18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Ќе сменат. Многу се мали ама не се наивни. Сакаат топлина и близина. Биле во меше кај мама цело време.
    Ќе си фатат ред.

Majjja and lackygirl like this.
  19. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Кај мене одма фати цуцла 2-3 ден..
    Јас сум за,често ноќе знае да се разбуди и таман да се расплаче одма и ја давам и си продолжува..кога ќе се успие убаво и паѓа и не се буди..не е 24/7 со цуцла во уста ама многу спасува кога е во "лошите"..

Majjja likes this.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Јас си купив од Авент силиконски цуцли уште пред да се породам, оние што може од позади да се стави прстот. Кога дојдовме од болница не ги сакаше. За мекици добив друг тип, демек со форма на брадавица, па пробав со таа, одма ја фати. Сега има 5 недели, и сега е обратно. Таа и е мала и не ја фаќа ич, а овие од Авент ги обожава, ќе ги шмука до бескрај. Само што се тешки и ако малку олабави вакуумот во устата ќе и падне цуцлата па плаче за да мама и ја врати. Ама ми врши работа кога е нервозна, па додека да довршам работа што имам и да и дадам да цица, или кога во сон ќе има грчеви. Не се буди ама кенка, па и ја давам цуцлата и за 10 секунди пак заспива цврсто и ја тргам.

Како стоматолог сум прилично против цуцли, сум видела какви проблеми може да направат, ама за кратки интервали ептен се од корист.