1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чај

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Go-Girl, 7 март 2010.

1. Lovely

Lovely Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2009
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.058
    Често пијам чај, строго без шекер, најчесто од хибискус, нане, брусница...

2. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128
    Сакам да ги прашам девојкиве што пијат овошни чајчиња со различни вкусови: Каде да најдам чај од мандарина и цимет, или портокал и цимет??
    Пиев скоро кога бев на гости, ама во брзање не прашав од каде го купиле. Ми влезе во срце, затоа. И сега не ми е убаво јаболко со цимет, сакам ова....

3. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Во поголемите маркети Старфиш, тие се чаеви на цедевита, јас обично од Тинекс ги купувам, има голем избор и во Веро мислам дека поголем е изборот таму.
    Инаку некој спомна во темава за една продваница специјална за чаеви La Soy се вика мислам, кај Соборна што е, па сакам да прашам што има таму, како се движат цените, да не идам на невидено :)

4. cacule

cacule Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    пијам чај скоро секој ден секаков најубав ми е од нане со повеќе лимон или пак мешан една кесичка камилица и една од овошје

5. Barbie-mwa

Barbie-mwa Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    1.237
    Допаѓања:
    528
    Често пијам чај и дома и во кафичите. Најубав ми е од шумско овошје, камилица, јаболко со цимет....
    И многууу лимон!

6. duplo.a

duplo.a Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    7
    Портокал и цимет :)
    Најубава комбинација!

7. Cvet1

Cvet1 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    6
    Сите цаеви ми се вкусни, ама обично кога си варам чај ствам планински, нане,камилица, коприва и го засладувам со мед. Така од се по малце и интересен вкус има.
    А за цисти на јајници дознав дека се користи чај од невен, ајдучка трева (е тој е ептен горчлив) и коприва. Мене ми помогна ептен

8. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.683
    рамстор, веро ...

9. smiley-94

smiley-94 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    321
    јаболко со цимет,шумско овошје,јагода...

10. Idiotka90

Idiotka90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    36
    Одамна сум скарана со чаевите ... не памтам од кога се немам напиено чај.

11. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673
    чај од јаболко со изрендан ѓумбир и мед ахххххххх лудило!
    [​IMG] [​IMG]

12. kostic

kostic Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    15
    Денот ми почнува,ми трае и ми завршува со чајче.Имам чувство дека ни Турците не пијаат ни приближно колку мене.Најчесто пијам зелени чајови бидејќи тие се најздрави но и сите други ми се застапени.Чајови кои најмногу ги пијам се:жалфија,кантарион,мајчина душица,планински,нане,коприва,шипки,дренки,капинки,глогинки,е сега и компотите од јаболко,сливи, дуњи, доста ми се застапени.Од зелените чајови како жалфијата две недели се пија па потоа недела дена се паузира бидејќи потоа има токсично дејство,лековита е најмногу за непца и органи каде што има некои ранички како и многу е корисна за мозочната активност.Нането има многу лековити дејства меѓу кои најповеќе на органите за варење на храната односно желудникот.Кантарионот и мајчината душица имаат сеопфатно дејство врз целиот организам,тука исто така се надоврзува и планинскиот чај кој одамна го сметале за чај на боговите бидејќи расте на повисоките места.Копривата најмногу влијае на бубрезите и мочните патишта и бидејќи содржи железо во големи количини таа влијае на јачење на крвта.Шипки,дренки,капинки содржат многу витамин це и бета каротен па затоа практикувајтеги восекојдневие го зголемуваат имунитетот и штитат од рак и такви болести.Начин на поготвување за сите е:во зовриена вода тргнетего садот на страна,туретеа содржината и покријтего садот со капачка бидејќи ако е непокриена голем дел од состојките изчезнуваат односно испаруваат.После 10 минути пијте,уживајте,заштитетесе и лекувајте се. :)

13. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Не сум обожавател многу на чај ама знам често да го пијам. Кога сум во друштво и кога сите пијат кафе јас си пијам чај пошо не пијам кафе. Пијам чај и кога сум настината.. А за вкусови пијам секаков и најчесто не го засладувам а многу ретко користам мед. Најубав ми чајот од нане.

14. baby.90

baby.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    197
    Пијам секој ден по 3-4 чаши. Најчесто брусница, нане и мајчина душица :)

15. bella01

bella01 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    18
    портокал со цимет, нане..... :*

16. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Зелен чај и сега моментално пијам

17. PParaskeva

PParaskeva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    260
    Сакам да се напиам чајче, обично зелен чај. Али затоа што е премногу искомерцијализиран од големите компании, увек гледам да го купам во изворна форма ( во гранчиња ) не за друго: туку бидејки се сомневам овој пакуваниов во кесички, можеби ( нај веројатно 100% ) не је чист зелен чај.
    Во последно време многу ја конзумирам и брусницата .
    впрочем еве и сега си пиам чајче од брусница :)

18. stylishh

stylishh Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    619
    Чајче од брусница ,моментално го пијам супер е а пијам и увин и хибискус,нане,зависник станав од чајчинња дури у спална имам кафемат и нон стоп само пијам, мозеби по 5 шољи денот и онака е за 1 мин готов у кафемат

19. suzan-33

suzan-33 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    13
    Секојдневно конзумирам чајчиња во моментов си пијам од брусница а пијам и нане, мајчина душичка,планински, зелен, овошни

20. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    Обожавам планински чај,од праска,и јагода-ванила :)