Сакам да ги прашам девојкиве што пијат овошни чајчиња со различни вкусови: Каде да најдам чај од мандарина и цимет, или портокал и цимет?? Пиев скоро кога бев на гости, ама во брзање не прашав од каде го купиле. Ми влезе во срце, затоа. И сега не ми е убаво јаболко со цимет, сакам ова....
Во поголемите маркети Старфиш, тие се чаеви на цедевита, јас обично од Тинекс ги купувам, има голем избор и во Веро мислам дека поголем е изборот таму. Инаку некој спомна во темава за една продваница специјална за чаеви La Soy се вика мислам, кај Соборна што е, па сакам да прашам што има таму, како се движат цените, да не идам на невидено
пијам чај скоро секој ден секаков најубав ми е од нане со повеќе лимон или пак мешан една кесичка камилица и една од овошје
Често пијам чај и дома и во кафичите. Најубав ми е од шумско овошје, камилица, јаболко со цимет.... И многууу лимон!
Сите цаеви ми се вкусни, ама обично кога си варам чај ствам планински, нане,камилица, коприва и го засладувам со мед. Така од се по малце и интересен вкус има. А за цисти на јајници дознав дека се користи чај од невен, ајдучка трева (е тој е ептен горчлив) и коприва. Мене ми помогна ептен
Денот ми почнува,ми трае и ми завршува со чајче.Имам чувство дека ни Турците не пијаат ни приближно колку мене.Најчесто пијам зелени чајови бидејќи тие се најздрави но и сите други ми се застапени.Чајови кои најмногу ги пијам се:жалфија,кантарион,мајчина душица,планински,нане,коприва,шипки,дренки,капинки,глогинки,е сега и компотите од јаболко,сливи, дуњи, доста ми се застапени.Од зелените чајови како жалфијата две недели се пија па потоа недела дена се паузира бидејќи потоа има токсично дејство,лековита е најмногу за непца и органи каде што има некои ранички како и многу е корисна за мозочната активност.Нането има многу лековити дејства меѓу кои најповеќе на органите за варење на храната односно желудникот.Кантарионот и мајчината душица имаат сеопфатно дејство врз целиот организам,тука исто така се надоврзува и планинскиот чај кој одамна го сметале за чај на боговите бидејќи расте на повисоките места.Копривата најмногу влијае на бубрезите и мочните патишта и бидејќи содржи железо во големи количини таа влијае на јачење на крвта.Шипки,дренки,капинки содржат многу витамин це и бета каротен па затоа практикувајтеги восекојдневие го зголемуваат имунитетот и штитат од рак и такви болести.Начин на поготвување за сите е:во зовриена вода тргнетего садот на страна,туретеа содржината и покријтего садот со капачка бидејќи ако е непокриена голем дел од состојките изчезнуваат односно испаруваат.После 10 минути пијте,уживајте,заштитетесе и лекувајте се.
Не сум обожавател многу на чај ама знам често да го пијам. Кога сум во друштво и кога сите пијат кафе јас си пијам чај пошо не пијам кафе. Пијам чај и кога сум настината.. А за вкусови пијам секаков и најчесто не го засладувам а многу ретко користам мед. Најубав ми чајот од нане.
Сакам да се напиам чајче, обично зелен чај. Али затоа што е премногу искомерцијализиран од големите компании, увек гледам да го купам во изворна форма ( во гранчиња ) не за друго: туку бидејки се сомневам овој пакуваниов во кесички, можеби ( нај веројатно 100% ) не је чист зелен чај. Во последно време многу ја конзумирам и брусницата . впрочем еве и сега си пиам чајче од брусница
Чајче од брусница ,моментално го пијам супер е а пијам и увин и хибискус,нане,зависник станав од чајчинња дури у спална имам кафемат и нон стоп само пијам, мозеби по 5 шољи денот и онака е за 1 мин готов у кафемат
Секојдневно конзумирам чајчиња во моментов си пијам од брусница а пијам и нане, мајчина душичка,планински, зелен, овошни