Чај

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by Go-Girl, Mar 7, 2010.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Си купив пред малце гуд нејчр,ацерола со аронија,жива среќна и додека да ми зоврие водата читам состав...
    јаболко 30 %
    ацерола 15%
    хибискус 15%
    сладок анасон 13%
    шипка 12%
    арома 10%
    аронија 5%
    Дали тоа значи дека јас пијам чај од јаболко со хибискус и ацерола чиј вкус и дејство ќе биде скроз незначително?!
    Се разочарав! Не сакам да го пијам!!!

2. irenna

irenna Популарен член

Лилит тие чаеви не ги бива, ќе си купиш или 100% во филтер ќесичка, па сама ќе си комбинираш или од билна аптека ќе си ги купиш суви чајчињата па ќе ги процедиш.
    Тие чаеви не се добри, чајот нема калории, ама на тие на Алкалоид и другите што се демек овошни и изгор скапи на опаковката им пишува дека имаат калории. Тоа е така затоа што имаат вештачки бои, ароми и што се не.
    Јас еднаш се залетав од тие за слабеење да купам, кое слабеење кога ги напукале со калории, затоа само природно сушено чајче.

Theodora likes this.
  3. Lilit

Lilit Форумски идол

Абе јас се залетав ради ова ацеролава демек витамин ц,ко таблетине што се,плус вкус,топол набиток (ма да витаминот ц не може вака да се задржи) и аронија,зошто е антиоксидант и влијае врз слободните радикали,антикарциномно дејство,бла,бла...а и цената во однос на другите нивни чаеви е повисока.85 денари,ја мајката! Јас џем од аронија си јадам и плус имаме плод дома и си го берам,па не сум будала да ме лажат. Ајде ќе си ги топлам рацете и ќе се сладам на вкусот,ама стварно ме изнервираа!
    Ме зезаат,сега пиеш хибискус од ацерола! :D

4. Angie.97

Angie.97 Истакнат член

Чај од брусница е соооон. мммммммммм :$ :D

5. minne-mouse

minne-mouse Истакнат член

Едноставно ги обожавам и пијам скоро секој ден и сите видов. Некој посебен убав немам но преферирам чај со мед и лимон внатре :)
    А за лековити знам дека чај од брусница ми го препорача докторот кога ми беа воспалени бубрезите и камилица за загноено грло :)

6. Theodora

Theodora Популарен член

Сите овошни чаеви се во најголем процент од составот шипка. Нешто слично како овошните сокови кои се на база на тиква. Макар што според овој состав и не е правилно да бидат наречени со имињата на конкретното овошје кое го има во примеси, т.е. во трагови ни бедна петтина од состав се доведува во заблуда конзументот.

Затоа, добро е сушење или дехидрација на овошјата и природните чаеви набрани за таа намена, макар што ете витамините со самата температура на водата во чајот ги снемува, ама барем топлиот напиток да не згрее ако не друго.

7. WhiteAngel

WhiteAngel Популарен член

Овој период пијам чај скоро секој ден. Омилен ми е оној од јаболко и цимет и од шумско овошје...

8. MacaLove

MacaLove Популарен член

Дечки, да ми препорачате чаеви за воспаление на мочните патишта? :sweat:

9. Theodora

Theodora Популарен член

Увин чај.

MacaLove likes this.
  10. vlubena

vlubena Истакнат член

Девојки да не знае некој колку е зелениот чај и од каде можам да го купам?

11. Lilit

Lilit Форумски идол

Увин и брусница,а поубаво е да си купиш сушена брусница има по маркетиве и да ја јадеш.Чуда прави со уринарни инфекции!

MacaLove likes this.
  12. irenna

irenna Популарен член

Во секој маркет го има зелениот чај на Виталија, го има чист, во комбинација со тахебо, жен шен или лимон и ѓумбир, цената му е од 120 до 150-160 денари, ама се исплати.
    http://www.vitalia.com.mk/zeleni-caevi.nspx

Има и зелен чај на Цедевита
    Има и други, ако купуваш филтер обавезно гледај го составот и категоријата ( I, II, III ), ама кај нас реткост е да ја напишат.

Јас ти го препорачувам на Виталија, испробано.

vlubena likes this.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Најмногу сакам кога ќе си измиксам тревки од нане,мајчина душица,хибискус и многу други,кои дедо ми ги бере и суши...Во бокалот ќе ги измешам и добивам предобар чај.Природен.
    Овие шумско,јагода,праска имаат добар мирис,ама не ми се допаѓаат кога ги пијам.
    Пијам секој ден една-две чаши зелен чај.
    Не пијам чај само кога сум болна.
    Веднаш штом застудува ,иде убава сезона на чајче,топло чоколадо и какао :inlove:

14. stylishh

stylishh Популарен член

пијам секој ден зелен чај ,една до до две чаши некогаш и три

15. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

И сега во моментов си пијам зелен чај :) Инаку си пијам и чај од магданос добар е за исфрлување на задржаната вода во организмот ( подуеност на стомакот) Од овошните го сакам од шумски плодови.

16. Dona-Ares

Dona-Ares Истакнат член

Најубав ми е на липтон-овошните варијанти

17. savana

savana Популарен член

Сакам да пијам чаеви, денес пиев од камилица со мед. :) Ги сакам планинските, овошните, ако имам дома мед ставам по една лажичка во чашата и мераци :lol:

18. Offspring

Offspring Форумски идол

Е!
    Многу е убав овој, јас инаку обично пијам од Нане, ама откако го пробав овој се заљубив, плус и со лимонче :mm:

19. Rozich

Rozich Популарен член

Сега хит ми се пирамидестите кесички чај од липтон :lol: ,мноогу ги сакам.
    А и инаку Липтон најмногу сакам,особено зелениот чај со цимет или така нешто,перфектен е :inlove:
    Уствари сите Липтон зелени чаеви со арома на нешто се многу убави + медече :inlove:

После,го обожавам и чајот од Franck - шумско овошје,киселкаст,убав,со убава миризба и + можам да го пијам без засладување :)
    Го сакам чајот од Брусница,било кој прозводител,чај од липа и нане - нивниот мирис ме потсеќа на детството..Го сакам и камилица + мед :smirk:

Значи сите чаеви ги сакам,особено кога е мноогу ладно па си ги греам рачињата со шољата...Обожавам топол чај!

20. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

[​IMG] Ги обожавам!!! :inlove:
    [​IMG] :inlove:
    И на цедевита :)