Пијам секаков, сакам да пробам од јаболко и цимет, али никако да купам, сите велат дека бил многу убав, омилен ми е овошниот.
Не пијам многу често. Најубави ми се од цедевита, особено од боровинка. Феноменален. Поради ладното време, Ве частам сите по еден. Наздравје.
Не сум некој голем пијач на чаеви мислам и дека имам кажано,но татко ми последниов што ми го купил од јаболка и цимет е преубав
Во зимскиве месеци ми се незаменливи, а башка се борам да го намалам кафево барем пошо откажување не доаѓа во предвид...увидов дека едноставно НЕ МОЖАМ без кафенце, едно-вредно ама и без тоа едно сум ко утепана цел ден. Мајчина душичка, глог, бел слез (супер за искашлување) и камилица ми се незаменливи. Ретко пијам од овошниве, како што (барем мнозинството) се повеќе боја и арома отколку суви листови од овошје ми пречат. А да, ги пијам без шекер, порано ставав малку мед, но сега ми се повкусни незасладени.
Пијам чај од брусница поради уринарна инфекција, ми го препорача матичната, ама го испив обичниот само со брусница: и го пратив татко ми да ми купи но купил брусница со калинка ваков: Па прашањето ми е дали е ист, дали има иста функција или да не си направам некоја беља (незнам калинката како делува), а го пијам чајот поради мокрачата.
Го има ли некој пробано чајот од малина ? Го има во Веро 150 ден. е, а не знам дали е убав, па прво да си прашам
Не бе, немаш галје. Но јас би те препорачала да го купиш оној на Виталија што е со сушени плодови брусница Има и малку јаболко внатре. Преубав е, дефинитивно откако го пробав ми е најубав чај. Цената е иста како останатите
Пијам час секаков а особено убав ми е од брусница Па доста често го користам еве да речеме 3/4 пати во неделата.Порано ич ама ич несакав чај и грозно ми беше..незнам зошто..ама сега почна да ми се допаѓа и чесно го пијам без разлика каков е! Секако,има моменти кога несакам ,ама тоа не е дека не го поднесувам туку едноставно не ми се пие.Инаку неможам да го пијам во секое време..
Сакам чај, во зимскиот период пијам почесто, доволно ми е еднаш, двапати дневно. Ол тамј фејворит ми се чаевите на баба ми, природно набрани и сушени - мајчина душичка и липа (липата инаку си има цака, треба да се соберет токму во цутот, ниту порано, ниту подоцна) инаку не мириса толку убаво, а се суши на темно и суво. Ми се допаѓаат и црвените чајчиња - хибискус, шипка, брусница, и неизбежното нане за стомачни болки. Инаку, можам да пијам зелен чај, не ми е сосем по ќејф, но го поднесувам, иако филтер зелен чај не сум начекала убав. Посебно грди ми се КОРО чаевите, ми имаат вкус на земја. Сега видов дека и ИноСпектар почнале да праваt чаеви, а пакувањата многу гламурозно изгледаат, којзнае какви се на вкус, треба да се пробаат. А каде се наоѓа тоа La Cha?
За уринарна инфекција, се сложувам, Виталиа. Ама овој му е мајката Спојлер 60% брусница, сушени плодови, со висок процент на Ц витамин. Ќе те среди за два дена. Проверено и подобро нема
Јас претежно сакам овошни чајчиња, шумско овошје, јагода и ванила, јаболко и цимет итн. А на ладново особено сакам планински со рум, мх мх мх
За леденава доба чајчето му е мајката, уживам во чај од липа со многу мед и лимон, а со револуцијата на бубрезиве само брусница 10 шолји дневно ( ) и додавам неколку сушени плодови од брусница.
Паа не обожавам чај и обично го пијам кога сум болна.. Секако дека повеќе се употребува во зима, па тогаш поредовно го пијам иначе го сакам планинскиот, а пијам и од нане.. друг што ми се свиѓа не ми текнува Со чај од нане до подобро здравје Нането, воглавно, се одгледува поради листот (Mentha piperitae folium) и стебленцата со лисја (Mentha piperitae herba), односно поради етеричното масло (Mentha piperitae aetheroleum). Оваа билка содржи околу 1.25 % етерично масло и тоа 50 до 90% е ментол и 5 до 20% е ментон. Етеричното масло се добива со екстракција од стебленцата и од лисјата на нането. Дивите врсти на нане (Mentha arvensis и други), како и питомите, се користат за подготвување на вкусен и здрав чај, кој помага при многу заболувања. Така чајот од нане е корисен при главоболка, стомачни тегоби, несоница, општа слабост и малаксаност, настинка и кашлица. Во народната медицина нането се покажало како природен лек при: стомачни заболувања (пролив и надуваност на стомакот), заболувања на дишните патишта (воспаление на уста, грло и при кашлица), нервоза, болести на жолчната кеса и жолчните патишта, цревни заболувања, болести на црниот дроб итн. Нането во исхраната може да се употребува и како зачин и често се додава во многу јадења, бидејќи го подобрува варењето на храната. - Чај од нане Чај од нане е чај кој може да се сретне речиси во секое домаќинство. Најчесто поради пријатниот вкус и мирис. Но, сигурно не сте ни претпоставувале колкава добробит носи тој. На кратко кажано, речиси и да не постои болест за која нането не може да се употреби. Сепак, при купувањето на овој чај, обрнете внимание на составот. Најдобро е да купувате чај од органско или природно одгледано нане или, ако не сте во можност да пронајдете ваков чај, тогаш купете барем чај без додадена арома, мирис или некој друг додаток, односно чај на кој пишува дека составот е 100% нане. Освен во облик на чај, нането може да го пронајдете и во облик на капсула, тинктура, етерично масло и таблети. Делувањето е исто или барем слично. Нането од многу одамна се користело за лечење на настинка и во тоа е многу успешно, но ќе наведеме некои помалку познати делувања. Чајот од нане делува смирувачки и ги јакне нервите. Ако го комбинирате со розмарин и матичњак ја зајкнува психичката отпорност и ја лечи емотивната нестабилност. (Чајот го припремате така да измешате иста количина од трите билки, потоа една лажичка од таа мешавина ќе ја прелиете со шоља врела вода. Ќе ја оставите да одстои 10 минути. Дневно пијте по три шољи, најдобро пред главните оброци). Пет капки од етеричното масло капнати на коцка шеќер, на некоја адекватна бонбона или кекс делува против вртоглавица, мигрена, главоболка и мачнина. Со помош на нането ќе ја одстраните надразнетоста на желудникот, сите проблеми со варењето на храната, гасови и надуеност. Облози од нане смируваат осипи и црвени очи. Сепак, треба да се внимава ако имате намера самите да соберете нане некаде во природата, бидејќи некои врсти на нането (луто нане) може при неправилна употреба да биде многу штетна. Исто така, треба да се внимава и при користење на купено нане, никогаш не претерувајте количински и не надминувајте ги препорачаните дози. *Подготовка: Доколку во упатството од пакувањето не е поинаку назначено, една чајна лажичка од билката или една филтер вреќичка прелијте ја со 0,2 л врела вода. Поклопете ја и оставете да одстои 5 до 10 минути. Процедете ја и пијте свежо припремен чај. Еве нешто за чајот од нане и како се подготвува (иако мислам дека тоа сите го знаеме )
Не чекам да дојде зима или не дај Боже да настинам па да ми текне да сварам. Го пијам место вода и без засладувачи (шеќер, мед) и кога како со лимонче. Инаку, ги обожавам тревкастите чаеви, овошните не ме задоволуваат.
ја обожувам чаеви.ги менувам цело време сакам сите вкусови да ги пробам сите ми се добри освен хобискус сеа засеа блјк многу добар е од каремела и ванила,од брусница,борновница,шумско овошеје,портокал со цимет и јаболко и цимет.овие ми се хит зимава а анелто практикувам ладен чај прекрасен !
Си пијам секаков вид на чајче али омилени ми се овошните чаеви а од нив најомилен ми е ванила и карамееелааааа .....иначе ги пијам без шеќер и мед само со лимонче или нека чисти!!
пијам 2-3 пати дневно зелен чај затоа што го избегнувам кафето оти ми смета а и во зелениот чај има кофеин а и добар е за целокупниот организам