Еве нешто за чајот... Руски, зелен, црн... Руски чај: Ова е смеса со светла боја, добиена од ливчиња од неколку чаеви, главно со потекло од Кавказ. Липтон: Овој збор, веројатно, сте го виделе на неколку видови чаеви. Треба да се знае дека ова не е посебен вид чај туку име на една англиска компанија, наречена според нејзиниот основач Томас Липтон, кој бил првиот што чајот го вовел на пазарот како трговска стока. Црн чај: Заеднички назив за сите видови ферментирани чаеви. Зелен чај: Сите чаеви се зелени пред ферментацијата. Зелениот чај содржи повеќе теин и танин. Јапонците не ги ферментираат чаевите, па затоа сите јапонски чаеви се зелени. Грузиски зелен чај: Ова е чај од Кавказ. Тој има послаб квалитет (се бере со комбајни). Кај нас овој чај порано се увезуваше од некогашниот Советски Сојуз. Дарјеелинг: Ова е име за чајот кој доаѓа од плантажите за чај на падините на Хималаите. Овој чај се смета за еден од најдобрите видови чаеви во светот - наречен е шампањ меѓу чаевите. Цејлон: Доколку видите натпис „цејлон" на кутијата со чај, тоа значи дека чајот потекнува од Шри Ланка каде што се произведуваат квалитетни чаеви кои се јаки и вкусни. Ароматизирани чаеви: На чаевите им се додаваат и други растителни додатоци, екстракти и ароми. Постојат над сто видови чаеви, а најпознат е чајот „јасмин", кој се смета за најраспространет во Кина, а што, всушност, е зелен или црвен чај со додаток на јасминов цвет. Чајот „Earl Gray" е чај ароматизиран со масло од бергамот (вид портокал) или со цветот. ______________________ Чај на источен и на англиски начин Засладување на чајот, додавање млеко... се европски обичаи, а всушност, чајот не треба ни да се засладува или, пак, ако веќе се засладува, само со многу малку шеќер. Лимонот во чајот е дозволен само кога се работи за чај од јасмин или за некој друг кинески чај или, пак, за мешаните црни чаеви од Индија или од Кавказ. Доколку, сепак, послужувате чај со лимон или со млеко, млекото на англиски начин се служи во одвоена мала шолјичка и се сипува во шолјата пред ставање на чајот. Лимонот, исто така, се служи на посебно чиниче од кое се зема и се цеди во шолјата, пред додавањето на чајот. Со чајот можете да служите солени и слатки колачиња: едноставните чајни кекси, кроасани, разни колачиња, ни никогаш кремави слатки. Текстот е превземен од весникот Вест.
Obicno koa ke spomnes caj lugevo odma gi asocira na nastinka i bolenje na grlo a ne znaat kolku zdravo da se praktikuva edna solja makar caj dnevno.(Ne zboruvam za nasite KORO caevi od lipa koi se bereni na Partizanska).Zboruvam za Lipton caevite malku poskapicki no kvalitetot e nesporen, a od nasive pocituvam na Alkaloid i toa jagoda so vanila i zelen caj so mint.
Јас од хибискус најмногу си го сакам, ама си пијам почесто и од нане, бидејќи ме смирува некако. А увин пијам секој ден, бидејќи имам понекогаш проблеми со бубрезите, ама од чајот ми е супер. Ме прочистува некако.
Многу сакам чајче. Пијам секакви и растителни и овошни. Омилени ми се планинскиот, нане, хибискус, јаболко - цимет, шипка... Почесто не ги засладувам, а понекогаш си додавам малку мед, кога ќе се подолади, не во врел Сега откако затопли си правам леден чај домашен, многу ми е вкусен. вака го приготвувам: Варам литро вода ставам 5 кесички чај од хибискус и го оставам да се подолади. Сецкам ситно три јаболчиња, а може и што се најде дома друго овошје и го додавам во тенџерето. Ставам две ванили од кесичка и шеќер две лажици. На крај цедам еден лимун и го ставам во чајот. Го сипувам во шише и го остава пола саат во фрижидер. Откако ќе се олади го служам со коцка лед Многу е убаво, пробајте
Lele mrazam caj se nerviram koga moite ke mi donesat bez da me prasaat dali sakam i go piam na eks za pobrzo da se otarasam od nego
Мм, обожавам чај од хибискус ! Најубав ми е, најчесто таков пијам. Убави ми се и од шипка, нане и зелен чај. И секогаш го правам со мед наместо со шеќер, така ми е многу повкусен.
Многу сакам чајче. Гледам дека сите го фалите чајот од јаболко со цимет. Па си купив и сега ќе го пробам.
cajce, da mnogu sakam, kakov i da e, zasladen go sakam sekogas, so seker ili med, i limonce, ke mu stavam.... mh mh za merak...
Обожавам секаков вид на чај, значи било да е од тревки или овошен. Секогаш го пијам незасладен, значи без шеќер, мед или слично. Сметам дека така е подобро. Наутро обавезно пијам 1 шолја зелен чај, а во текот на денот уште една шолја било каков. Најмногу го сакам чајот од нане, потоа хибискус, планинскиот, па потоа сите овошни