подготвувате ли дома чипс? пишете некои рецепти како правите вие чипс?!. јас подготвувам моментално нешто по мое е сега како ке испадне ке видиме ако биде вкусен ке пишам како го подготвив гледав нешто да не има за ваква тема ама не најдов,така да пишете ваш начин на подготовка и вкусен да биде е моево како ке испадне ке видиме
чипс јас секогаш дома си правам , рецептот е овој ги сечеш на многу танки стапченца после ги ставаш да се пржат колку што собира садот и кога ке се затврднат ги вадиш инаку треба да излезат крцкави потоа ги посолуваш колку сакаш зависи ставаш вегетичка исто колку сакаш пипер нелута и ликче сескано а можечш ако јадеш луто и лута пипер да си додадеш премногу се вкусни еве вака изгледаат
ааааааа испадна убаво чипсот па вака го правев,компиR сечиш на тенки кругови и во сад подлабог ги ставив и посолив,малце црвено биберче и зачин како тревичка со вагета мешано,ги промешав убаво и ги пржив супер испадна нареден пат ке го пробам овој рецепт на елизабета
Направив домашен чипс по овој рецепт во микро http://karmin.tocka.com.mk/56/129144/po ... -15-minuti Супер испадна, но мана му е што на една тура се прави мало количество.
Пред некој ден сама правеv чипс домашен, по мој рецепт Лесно и едноставно ги излупив компирите и потоа ги исецкав на тенки кругчиња и ги испржив, кога ги вадев од зејтинот веднаш сол и ставав и тоа е тоа премногу лесно а сепак вкусно, ми дојдоа другарките па покрај тетка ми и тие ми го пофалија чипсот
http://karmin.tocka.com.mk/56/129144/po ... -15-minuti Можам ли да го направам овој чипс во релна таму да го печам, бидејќи немам микро?
Правевме нов домашен чипс во рерна и супер испадна. Значи се сечат компирите тенко (јас сечев со онакво ноже за лупење), значи како да ги лупиш, така теко. Се редат на крпа едно до едно, и одозгора пак крпа за да упие убаво. На плехот од рерната се става хартија за печење и хартијата се премачкува со зејтин со четкичка. Се редат компирите едно до друго, не е проблем ако се допираат. И пак одозгора со четкичката се премачкуваат со зејтинче. И солца или некои друг зачин. Во рецептот пишува да се печат десетина минути, при што на два три пати треба да се отвори за да излезе влагата. Но кај мене беа побрзо испечени. Многу беа вкусни.
Потребни состојки: Еден или повеќе компири или друг вид на коренест зеленчук Сол и други зачини по желба Маслиново масло, по вкус Подготовка: Исечете ги компирите на тенки плочки така што најпрво ќе го пресечете компирот на половина, а останатото ќе го направите со рендето. Потоа плочките ставете ги во чинијата со ладна вода. Доколку имате време оставете ги плочките во вода убаво да се исчистат и потоа убаво исплакнете ги. Компирите наредете ги на хартијата за печење, притоа внимавајте мавајте тие да не се допираат еден со друг и потоа ставете ги на чинијата. По желба ставете зачини, а за посилен вкус премачкајте ги со маслинов зејтин. Вклучете го микробрановата на најсилно на 3 минути. Потоа силината на микробрановата намалете ја за 50 на уште три минути. Кога компирите ќе станат крцкави и златни, извадете ги. Постапката повторете ја со останатите парчиња од компирите. Чипсот ќе остане крцкав неколку дена доколку го чувате во кеса со херметичко затворање. Се лупат компирите и се сецкаат со алатка за сецкање зелка со тоа во средината. Исецкани компирите се пржат во загреана фринтеза околу 10-15 минути. Се посолуваат со зачин. За само 15 минути пред фудбалскиот натпревар, еве какво крцкаво уживање можете да подготвите. Потребно ви е: 1 голем компир, зачин, малку сол, масло Подготовка: Излупете ги компирите, па така насечкајте ги или изрендајте ги на тенки кругови. Потопете ги во чинија со ладна вода, затоа што отстранувањето на вишокот скроб ќе ви помогне да добиете крцкав чипс. На послужавник или чинија која смее да се стави во микробранова ставете хартија за печење, па потоа наредете ги круговите компир. Водете сметка да зафаќаат само еден слој, не ги редете едни над други. Пропрскајте со малку масло, посолете и зачинете. Печете го компирот во микробранова околу 5 минути на највисока температура. Оставете го да се олади 1 минута, а потоа печете го уште 4 минути. Повторете ја постапката со преостанатите парчиња компир, наточете си пиво и уживајте!