Форумџика на годината

Чистач на пареа

Дискусија во 'Дом' започната од ZojaP, 8 јануари 2015.

1. Alergija

Alergija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Zdravo
    Gledam odamna vi e pisano ama ako moze da mi kazete od kade go kupivte paracistacot.Blagodaram

2. Alergija

Alergija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1

3. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    17.733
    Допаѓања:
    188.870
    Клинтек

4. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    1.244
    Девојки дали имате искуство со овој модел на чистач, ми треба само за прозори чистење

Прикачени фајлови:

5. Slow18184

Slow18184 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2015
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    946
    Од каде можам да купам средство за машина за хемиско ? Барам karcher rm519 ама во Мк нема, ниту пак друга марка за хемиско

6. AnxGirl1

AnxGirl1 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Здраво, дали користите чистачи на пареа за подови како мат таркет? Ако да, предлог?

Или ако не користите, предлог некое средство за убаво чистење со џогер, по можност нелизгачко?

Ви благодарам.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    12.009
    Допаѓања:
    174.630
    Нема ни во ивбис ни во клинтек? Чудно дури

8. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    5.412
    Дали може да се користи за паркет? Гугл вели да, ама искуството? Сакам да го земам како поефтина варијанта, битно ми е за подови да е добар да не користам џогер.
    IMG_2452.jpeg

9. Stefybutterfly

Stefybutterfly Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    9
    Дали некој го има и го користи овој парочистач? Ме интересираат вашите искуства?

Прикачени фајлови:

10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.100
    Допаѓања:
    18.502
    Ние го имаме, супер е :)

На Stefybutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Medea.

Medea. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2022
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.505
    Предобар е го имам јас , многу добро чисти го користам и за плочки и за ламинат.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    1.314
    И јас барам нешто за паркет, ама ми е страв да користам чистач на пареа, не знам што е најбезбедно за паркет

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  13. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    5.412
    Па и мене ми е страв уште не сум го купила, да не си отворам работа :worried:. Друго е ламинат како што сподели @Medea. супер искуство.

На Medea. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Stefybutterfly

Stefybutterfly Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    9
    Што чистиш со него? На мене приоритет ми е бањата и ламинатот

15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.100
    Допаѓања:
    18.502
    ламинат, плочки, стакло, мебел.

16. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    5.968
    По 2 месеци чекање да го донесат, конечно ми стигна Kärcher SC 3 Deluxe со овие додатоци + докупив додаток за стакло :f:
    Screenshot_20260203_124544.jpg
    Живеам во стан од 60 квадрати, па од Клинтек ми рекоа SC 2 или 3 е доволен, ама го зедов 3 затоа што можело без прекин да дотураш вода, кај SC 2 треба да чекаш.

Го испробав веќе еднаш, со тоа што на плочките го користев со појако, а на таркетот со послабо. Ми беше малку страв за плочките во WC, затоа што наводно гранитни се (композит некој можеби?), а на интернет велеше дека треба да се избегнуваат чистачите на природни материјали, ама можеби се мисли на нешто пофенси, не ко овие што ни ги ставаат тука по станови..?

Како и да е, сакав да прашам дали имате некои препораки/совети, вклучувајќи од чистење до тоа дали некој додаток да докупам?

Пример, во Клинтек ми кажаа дека имало и некој додаток за чистење фуги, ама немале искуство, тие чистеле со малото линиско четче што веќе го има :D. Макар што, тој додаток беше прилично подолг, може па е и попрактичен. Планирам да докупам и крпи за под, ама немаа во моментот на залиха. Не знам колку брзо се расипуваат и другите четчиња, може добро е да имам резерва, ако не ги држат постојано на залиха и им треба долго време да ги набават :D.

Во врска со чистењето, што сѐ конкретно чистите? Имам гледано плотни дека ги поминуваат со пареа, ама на мојата пишува да не се поминува :D. Сега, сѐ е нели индивидуално, ама фугите на пример колку често треба да се чистат, да не испадне пречесто, па да се оштетат? Рерната внатре можам да ја чистам со пареа, и ако да, со кој додаток, и дали има некој дел што треба да го избегнувам? Исто и за микробрановата. Мислам и на чешми некаде ги користат, веројатно со оној додаток за детали, без четка?

Во поглед на прозорци, дали прво ги чистите со средство, па го плакнете средството, па на крај поминувате со пареа, или директно само со пареа? Дали баш секој дел можам да го поминам со пареата, или нешто треба да избегнувам? Не сфатив, нешто во упатството како да пишуваше да треба да се избегнува контактот на стакло со нешто? Исто, нешто како да пишуваше дека не треба да се чисти кога е ладно, веројатно пошто ќе напукне стаклото?

Ќе пишам и во друга тема за мислење, пошто уште немам одлучено, ама ако ставам ролетни, дали прилично лесно би било чистењето? Досега ролетни секогаш сум ги чистела со крпчиња со Циф, па ајде после плакни, па мачи се да ги исчистиш и деловите каде што се дупчињата на ролетните, и онака цел ден со тоа.. Со парочистачов замислувам како да треба само да се помине со крпата за под, а деловите со дупчињата со додатокот за детали и потоа само да се помине со чисто крпче, ама не знам дали таа е реалноста :D:D.

Кога се освежува гарнитурата или столиците со тој додаток, дали ептен ги влажни, па да сметам после дека до следен ден не треба да се користат како кога ти ги чистат професионално? Мислам, сигурно многу зависи и до материјалот, ама ете, да си прашам :D Дали и тепих може да се поминува со тој додаток или е стриктно само за мебел?

Исто, многу битно, дали би имало некаков проблем парочистачов да го сметам како комплетна замена за џогер, т.е. да не е никаков проблем ни за таркетот, ни за плочките да го користам често, неколку пати неделно?

И на крај, дали да се помирам дека крпчето за под вака ќе ми изгледа засекогаш :D?
    IMG_20260204_002034.jpg
    По една употреба е ова, го измив на рака со сапун само, ама не знам, испаѓа секое пуфче едно по едно ќе треба да го фаќам за да не изгледа вака, нема шанси толку да го бдеам :D:D:D:D. Може со машина сѐ се чисти? Ако да, со штого комбинирате в машина, сигурно не пуштате машина само за едно крпче ]:)
    Едит: Дали можам да користам и било кое друго крпче освен нивното, да не сум врзана за тоа?

Дали за некои работи треба максимално да го избегнувам чистачот?

Последна измена: 4 февруари 2026 во 14:44
  17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    17.733
    Допаѓања:
    188.870
    Крпите ги перам во перална на 90°
    Стакла чистам со додатокот за стакло дирекно
    Ако остане чинија со обична крпа пребришивсм
    Мене нај ок ми е за подот плочки да поминам со него место со џогер
    За се друго ми е мех
    Гарнитура кога ке чистиш со помалата крпа и таа помалата папуча прво без крпа испушти пареа настрана може да потече вода па после стави крпа и мини
    За 1 ч можеш да седиш

На pdb123 му/ѝ се допаѓа ова.