Читaње книги нa бебе

Дискусија во 'Бебе' започната од ChristmassTree, 24 јануари 2017.

1. ChristmassTree

ChristmassTree Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2016
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    271
    Секaде пишувa декa нa бебе е пoтребнo дa се пoчне сo читaње oд сaмo рaѓaње, нo пo кoј редoслед нa книги? Штo ги привлекувa вaшите бебињa штo им е интереснo? Дaли успевaте преку читaње дa ги зaспиете?
    Oд кoјa вoзрaст сo читaње зaспивaaт?
    Мoјaтa е 6+ и имa 5 мин кoнцентрaцијa и читaм скaзни ссo гoлеми слики. Сaкa сaкa дa врти стрaници и тoa мислaм декa и е нaјгoлемo зaдoвoлствo вo читaњетo нo и дa е вo пoлу сoн кoгa ќе види книгa се рaсoнвa:)

На LivingGlam и mariz им се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.097
    Допаѓања:
    75.912
    Јас на малиов тек кога почна да разбира почнав да читам (18+ месеци) разгледуваме сликовници и кажуваме што каде има... и да раскажувам приказни, порано пробував но книгата му беше повеќе за игра, за јадење на страници и корици :D Дали дека машко инат, концентрација 5мин има и сега за таква работа... До една година занимација со предмети... не му читав затоа што се осеќав како да читам сама на себе, јас читам он тера своја работа :D Мислам мали се од 6+ да им се чита, но секое дете своја приказна.. секоја мајка ке си заклучи дали може да му чита или не :)

Инаку две теми си отворила, затвори ја другата :)

Последна измена од модератор: 3 април 2017
    На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.351
    Допаѓања:
    200.687
    За првото на почетокот купував меки и шарени сликовници, со слики претежно и по некое зборче. Кога почна повеќе да разбира, зедов мали сликовници со текст, кои накратко ја објаснуваа приказната. Ама немаше интерес кај него. Вистински интерес за читање поголемово пројави некаде на три и пол, четири години, па оттогаш редовно читаме различни сликовници. Тогаш му беа интересни Маша и Медо, па тие му ги читав. Во моментов Аладин, 1001 ноќ прилагодени за деца и Хајди се на репертоар. Секоја вечер пред спиење читаме.
    За бебињата сметам дека се премногу мали за читање било каква сликовница. Музичките (со звуци) и едукативните сликовници се добри за нив. Тешко е да ги успиеш со читање, бидејќи сите знаеме дека на бебе му треба темно и тивко за да сфати дека е време за спиење, а со читањето тоа баш и не се постигнува.

На bittersweet, azelea, An-na и 8 други им се допаѓа ова.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    28.472
    И кај нас сликовниците се една од честите занимливости со кои ја забавувам малата. Јас сметам дека од нив многу научи (за животни, за улоги, за професии, за домот и сл), а особено се корисни во периодот кога учат зборчиња.
    Имам слушано дека уште од почеток треба да им се чита на бебињата книги.... ама се прашувам колку разбораат од прочитаното и дали воопшто им е итересно. Јас не пробав уште од самото рагање да и читам на бебушка, туку кога потопорасна и почна да разбира започнавме со сликовници, особено оние звучните и беа многу интересни.
    Сега е веке девојче од 2 год и 9 месеци па сама си ги разгледува и прераскажува сликовниците по слика. Новите заедно ги разгледуваме, а потоа сама ги раскажува и така вкулучува и дел од нејзината фантазија во ,,приказната,, Моментално имаме омилени сликовници кои воедно се и сложувалки,па со нив се забавува.
    Морам да кажам дека поретко го читаме а почесто ги раскажуваме по слики. Така повеќе иго задржувам вниманието.

На Mayyya, mariz и Annath им се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.585
    Допаѓања:
    8.478
    Nie sekoj den citame. T.e jas mu citam toj si igra so slikovnicata vrti strani ja lpa. Da mal e za citanje, bebe e ama ne e sustinata da ja razbere prikaznata. Tuku samata interakcija govorot na majkata, i upatstvo od nesto da zemes da mu citas ne e vazno ne razbira sekako no uci majcin jazik. Me gleda vo usta kako zboruvam i mrda so usteto i on uci.

На wings, ChristmassTree и toogood им се допаѓа ова.
  6. ChristmassTree

ChristmassTree Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2016
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    271
    Kolkavo e tvoeto detence?

7. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    I jas I citam na beba, ne sekoj den ama I citam kolku mozam pocesto. Pocnav da I citam uste od dvetri nedeli, pa eden period stagnirav. Se preporacuva da im se cita za da slusaat novi zborovi, taka polesno ke naucat da zborat. Postojano slusaat razni zborovi, so razlicna intonacija, dikcija, so tia normalno ja slusaat majkata. Smetam deka e ubavo da im sr cita, pa se trudam da primenam, sekpj si znae za sebe.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.430
    Допаѓања:
    145.009
    Probuvam ama ne ja drzi mesto inaku ima tocno 17m. Dega i se interesni knigi so sliki bez prikazni, posebno ao zivotni i pokazuva so prste i nekoj duri gi povtoruva. Neznam tocno koga pocnav da mu citam na pogolemiot ama dosta citavme posebno obavezno pred spienje ama nikogas ne zaspal dodeka citam koga ke zavrsev togas vajda sakase da si ja islusa prikaznata do kraj. Edvaj cekam malovo da projavi interes za citanje i za prikazni. Inaku od prv den za zaspivanje i peam pesnicki

9. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    I jas mu citav uste od nekolku meseci koga imase,i koga mislev deka citam badijala no ne e taka sega ima skoro 5god i bez slikovnica ne zaspiva?znaci nie kako roditeli im nametnuvame interes na nekoj nacin ,zatoa citkajte mamicki

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.351
    Допаѓања:
    200.687
    Па ако им создадеме навики уште од мали, и понатака ќе читаат, гледам по мене. Од кога знам за себе ми читале, јас многу рано се зачленив во библиотека оти сакав, море обожавав да читам. Се надевам дека и двајцава ќе сакаат да читаат кога ќе пораснат.

На bittersweet, kristina.k и irenadaniel им се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.371
    Допаѓања:
    38.210
    Мојов до сега има искинато толку многу сликовници, што ми е жал да купувам веќе. Единствено гумените од просветно дело ни се здрави, ама нема многу текст. Чекам да биде во помирна фаза, да разбира повеќе, а многу имам желба да му читам.

12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.585
    Допаѓања:
    8.478
    5+

13. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Првите сликовници на ќерка ми ѝ ги купив додека беше во стомак и ѝ читавме понекогаш навечер. :rofl:

Со читање почнавме уште на неколку месеци, ама беше бебе што се впиваше, кога и зборуваш или читаш не трепнуваше. На почеток тоа беа сликовници со по некоја реченица и поголеми слики – Мачето Маца, Кучето Туфи, Жабата Крекла и Пајчето Квак и оние што се отвараат од Просветно дело – Пронајди ме. Сега е четири години и мислам дека дома може да отвориме библиотека за деца. Заспиваме со читање, уште од година и пол - две кога низ моловите ќе види книжарница сама влегува и си бира сликовница. Не знам дали е до детето или има влијание тоа што ѝ читаме од најрана возраст (јас мислам дека е комбинација од двете) ама почна да зборува многу рано, никогаш не зборувала бебешки туку веднаш со правилно изговарање на зборови, денес на четири години има голем фонт на зборови за нејзина возраст и речник на кој многу често и јас се изненадувам. Јас ги земав и моите лектири од прво до четврто одделение, па ги читаме и нив – песнички, Сказна за рибарот и рипката, Зоки Поки, Шеќерната приказна, а ги сака и приказните од Марко Цепенков.
    До пред некое време ѝ читав додека не заспие, а тоа некогаш знаеше да трае и трае, сега правиме договор колку сликовници да читаме - максимум три, и спиеме.

На AlicaInWonderland, mamaJana, Mimmi39 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    2.624
    Мaјки, сликoвницaтa Светoт нaБиби зa кoјa гoдушнa вoзрaст е? Мoже зa4 гoдишнo дете? Сaкaм зa рoденден дa јa пoклoнaм

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.034
    Може ли некој да препорача почетни книги за бебе?
    Може и стручна литература за раст и развој на деца ако има препорака.
    Може и на англиски.