iskreno jas ne davam stoeno na sobna zoshto odma somnitelno mi stanuva. povekje se plasham gnojna angina da ne fati od laden sok ili voda. mlechni proizvodi davam direkt od frizider.
@BirMelek од ладно к.млеко нема да се доразболи малата, не се секирај толку Децата вообичаено го сакаат ладно, јас ладно го давам од старт, освен ако не го додадам во нешто топло па така да се смлачи
Во јогурт, млеко, сок...оставаш барем 10 минути, што подолго тоа помеки стануваат. А обичното прво го киснеш па го вариш? За ова немаш потреба, само свари го, готово е за 15-20мин. @BirMelek извади го саат време на собна температура пред да го јаде.
Можам ли да го варам во вода 15 минути и после да блендирам со овошје тоа ми беше зворот? Благодарам.
Можеш да вариш ама многу е 15 минути. Комбинирај буквално со што сакаш, јас често просо ставам и во ручеци и супи.
Ke sakas podetalno da mi objasnis kako pasteriziras? I jas se mislev vo mali teglicki kako za eden obrok da ima, i ne mn, podobro pomalku za pobrzo da gi izedeme otkolku da stojat so meseci
@LiliBoz пиперката е 12+, не си згрешила. Кај нас вообичаено ја даваме порано, на 7-8 месеци, и јас дадов на 7+. Читав за неа, откако @AngelOfArh пиша за реакцијата кај нејзиното, може да даде реакција како цитрусното овошје, па затоа се препорачува после годинка. @BirMelek какво што го јадеш ти, такво давај. Не се плаши од ладно, ништо нема да му биде на детето. Од ладни пијалоци и храна не можеш да се разболиш, одговорно тврдам и потпишувам со две раце. Ама ако го научиш на топла храна и пијалоци од мало, цел живот ќе има мака од ладно. На моиве двајцата се' им давам директно од фрижидер, не затоплувам ништо, ниту оставам да стои на собна температура.
Па немам еве ништо посебно во табелата што ја имам... ако немаш воведено, грав, зелка, модар патлиџан, домат, риба, евентуално краставица, грозје исто ако немаш порано воведено, јас порано дадов. Лубеница, диња исто може да видиш дали ќе бидат ок, оти не се тие алергени, колку што знаат да дадат проблеми со желудникот. На големиот на 11 месеци му дадов домашни кифли со цели јајца за првпат, така што тој проба белка уште пред годинка, така планирам и со малово, ама еве го, 11 и пол месеци има, уште кифли не сум направила ќе видиме во секој случај, не брзам никаде. Мене ми е проблем што моево проба и диња и лубеница и грозје без јас да знам, дознав многу покасно. Почнав на работа кога имаше осум и пол месеци и им нагласив на стариве да не му даваат ништо што нема пробано, ама не ме послушале, му дале се од ова. Кога јадеше диња имаше мака со стомакот, а јас се чудев од што му е, вечерта ми кажаа дека му дале дента. Пред некој ден ми спомнаа дека му дале грозје уште на 9 месеци, коса ми се крена. И последниов пат строго им нагласив дека сакам да ми кажат ако му дадат нешто ново, за да знам, ако се појави реакција.
За истото и јас би се кострешела, затоа сакам се пред градинка да ми проба а тоа се уште две недели. Диња дадов еднаш да проба и го откорна стомаче потоа. Од тогаш не дадов. Лубеница исто не сум дала. Краставица дефинитивно ќе почекам зашто е потешка таа, а грозје и риба може. Викендов еден ден ќе дадам грозје еден риба. Дали пастрмка печена е прав избор за прв пат? Ќе му направам и гарнирче морков и компир... п.с. го имам приметено дека од диња и чоколадо многу го боли стомак и со плачење заспива...претпоставувам грчеви се зошто чај му давам и цело шише во здив го пие..
Спремен зеленчук во тавче за печење, колку време може така да стои ? Пред да го ставам снема струја Компир, морков, тиквица и малце маслиново масло имам ставено.
Majkicki kakov oriz davate na bebusite I kako go prigotvuvate.Sakam za prv pat da dadam na bebe, dali moze 5+ e
Не знам дали грешам, ама преправете ме ако е грешка. Мојов од ориз фаќа запек и не давам. Исто така од грашок, леќа, зелка има многу грчеви па плачки сме потоа. Знам дека во градинка ќе му даваат тоа, но јас до сега скроз избегнував се што појави грч или запек. .. Грешка е тоа?
Не е грешка, ама не е лошо после година да се проба повторно со тие намирници. Зелка и грав затоа се препорачливи после година, а тоа што фаќа запек од ориз, се регулира со редовни оброци, пробиотик и храна која протерува. Ако за ручек имаш ориз (во било која комбинација), за доручек или вечера ќе дадеш нешто што протерува, на пример овошниот оброк нека содржи сливи задолжително, или праска, или кајсија, што и да му помага на детето да се олесни. А за вечера кисело млеко, овошен јогурт само од кисело млеко и банана (други овошки за вечера не се препорачливи). Ќе му го најдеш редот, не се секирај, ќе се навикне малото и на таа храна. А на крајот на краиштата, се може и без нешто
dobra ideja e da probam ruchek oriz a doruchek slivi.. bash kje stavam. prethodno mu pravev sutlijash moze i vo toa slivche da se ubaci naknadno mislam. fala ti za sovetite