Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    iskreno jas ne davam stoeno na sobna zoshto odma somnitelno mi stanuva. povekje se plasham gnojna angina da ne fati od laden sok ili voda. mlechni proizvodi davam direkt od frizider.

На joy1, BirMelek и Dadusicka им се допаѓа ова.
  2. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    @BirMelek од ладно к.млеко нема да се доразболи малата, не се секирај толку :)
    Децата вообичаено го сакаат ладно, јас ладно го давам од старт, освен ако не го додадам во нешто топло па така да се смлачи

На LiliBoz и BirMelek им се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Во јогурт, млеко, сок...оставаш барем 10 минути, што подолго тоа помеки стануваат. А обичното прво го киснеш па го вариш? За ова немаш потреба, само свари го, готово е за 15-20мин.

@BirMelek извади го саат време на собна температура пред да го јаде.

На vitamina и LiliBoz им се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.412
    Можам ли да го варам во вода 15 минути и после да блендирам со овошје тоа ми беше зворот?
    Благодарам.

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Можеш да вариш ама многу е 15 минути. Комбинирај буквално со што сакаш, јас често просо ставам и во ручеци и супи.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    909
    Ke sakas podetalno da mi objasnis kako pasteriziras? I jas se mislev vo mali teglicki kako za eden obrok da ima, i ne mn, podobro pomalku za pobrzo da gi izedeme otkolku da stojat so meseci

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.535
    Допаѓања:
    201.646
    @LiliBoz пиперката е 12+, не си згрешила. Кај нас вообичаено ја даваме порано, на 7-8 месеци, и јас дадов на 7+. Читав за неа, откако @AngelOfArh пиша за реакцијата кај нејзиното, може да даде реакција како цитрусното овошје, па затоа се препорачува после годинка.

@BirMelek какво што го јадеш ти, такво давај. Не се плаши од ладно, ништо нема да му биде на детето. Од ладни пијалоци и храна не можеш да се разболиш, одговорно тврдам и потпишувам со две раце. Ама ако го научиш на топла храна и пијалоци од мало, цел живот ќе има мака од ладно. На моиве двајцата се' им давам директно од фрижидер, не затоплувам ништо, ниту оставам да стои на собна температура.

На BirMelek и LiliBoz им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Што друго е 11+ ? Ако нешто ти текне пиши те молам.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.535
    Допаѓања:
    201.646
    Па немам еве ништо посебно во табелата што ја имам... ако немаш воведено, грав, зелка, модар патлиџан, домат, риба, евентуално краставица, грозје исто ако немаш порано воведено, јас порано дадов. Лубеница, диња исто може да видиш дали ќе бидат ок, оти не се тие алергени, колку што знаат да дадат проблеми со желудникот. На големиот на 11 месеци му дадов домашни кифли со цели јајца за првпат, така што тој проба белка уште пред годинка, така планирам и со малово, ама еве го, 11 и пол месеци има, уште кифли не сум направила :D ќе видиме во секој случај, не брзам никаде.

Мене ми е проблем што моево проба и диња и лубеница и грозје без јас да знам, дознав многу покасно. Почнав на работа кога имаше осум и пол месеци и им нагласив на стариве да не му даваат ништо што нема пробано, ама не ме послушале, му дале се од ова. Кога јадеше диња имаше мака со стомакот, а јас се чудев од што му е, вечерта ми кажаа дека му дале дента. Пред некој ден ми спомнаа дека му дале грозје уште на 9 месеци, коса ми се крена. И последниов пат строго им нагласив дека сакам да ми кажат ако му дадат нешто ново, за да знам, ако се појави реакција.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    За истото и јас би се кострешела, затоа сакам се пред градинка да ми проба а тоа се уште две недели. Диња дадов еднаш да проба и го откорна стомаче потоа. Од тогаш не дадов. Лубеница исто не сум дала. Краставица дефинитивно ќе почекам зашто е потешка таа, а грозје и риба може. Викендов еден ден ќе дадам грозје еден риба. Дали пастрмка печена е прав избор за прв пат? Ќе му направам и гарнирче морков и компир...

п.с. го имам приметено дека од диња и чоколадо многу го боли стомак и со плачење заспива...претпоставувам грчеви се зошто чај му давам и цело шише во здив го пие..

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.535
    Допаѓања:
    201.646
    Може пастрмка, наша бела риба, најубава е. Морска после годинка.

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Fala za sovetite :*

13. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    6.710
    Спремен зеленчук во тавче за печење, колку време може така да стои ?
    Пред да го ставам снема струја :tmi:

Компир, морков, тиквица и малце маслиново масло имам ставено.

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.078
    не повеќе од 20 мин јас

16. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.052
    Допаѓања:
    1.989
    Majkicki kakov oriz davate na bebusite I kako go prigotvuvate.Sakam za prv pat da dadam na bebe, dali moze 5+ e

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.078
    обичен давав ,цело зрно варено

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Не знам дали грешам, ама преправете ме ако е грешка. Мојов од ориз фаќа запек и не давам. Исто така од грашок, леќа, зелка има многу грчеви па плачки сме потоа. Знам дека во градинка ќе му даваат тоа, но јас до сега скроз избегнував се што појави грч или запек. ..
    Грешка е тоа?

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.535
    Допаѓања:
    201.646
    Не е грешка, ама не е лошо после година да се проба повторно со тие намирници. Зелка и грав затоа се препорачливи после година, а тоа што фаќа запек од ориз, се регулира со редовни оброци, пробиотик и храна која протерува. Ако за ручек имаш ориз (во било која комбинација), за доручек или вечера ќе дадеш нешто што протерува, на пример овошниот оброк нека содржи сливи задолжително, или праска, или кајсија, што и да му помага на детето да се олесни. А за вечера кисело млеко, овошен јогурт само од кисело млеко и банана (други овошки за вечера не се препорачливи). Ќе му го најдеш редот, не се секирај, ќе се навикне малото и на таа храна. А на крајот на краиштата, се може и без нешто ;)

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    dobra ideja e da probam ruchek oriz a doruchek slivi.. bash kje stavam. prethodno mu pravev sutlijash moze i vo toa slivche da se ubaci naknadno mislam. fala ti za sovetite :*