Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

1. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Јапонско јаболко баш гледав по некои табели е 7+, некаде 12+. Јас би дала, сега е сезона, синко за една недела полни 7 месеци па за еден месец планирам да му дадам.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.646
    И двете се 12+, ама мислам дека јапонското јаболко може и порано, само внимавајте да не даде кисела столица и црвено газе. А смоквата е алергена, затоа 12+.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Zdravo,mozda smesna ke zvucam so prasankevo,ama stvarno izgubena se osekam....
    Treba vecera da vovedam i neam pojma sto se dava ko tret obrok!:(((
    Da napomenam,imam vovedeno do sega od zitarki,samo palenta.Mu dadov i proso ama javi alergija.Pedijatarot preporaka mi dade amarnt i kinoa da vovedeme.
    (Mlecni produkti nemam vovedeno,8m e bepko).
    Zaboraiv da prasam,ovesni i jacmenovi(bezgkutensko neli) od koga se voveduva?

4. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    155
    Како се подготвува просото за во каша колку време се вари идали го варите мелено или цели зрна па блендирано? Јас купив органско просо цели зрнца ако треба ке пробам да го сомелам во сецко.
    Исто така купив органска палента ако може некој рецепт како да ја подготвам и во која комбинација највеќе ви ја прифаќаат бебињата?

5. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    6.710
    15 мин максимум се вари, јас го варам така зрнесто, па после блендирам, некогаш и така го додавам во каши неблендано.
    Палента можеш да комбинираш и со овошје и со млечни производи, зависи од возраста на детето колка

На LejdiD му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    155
    8+

7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    8.793
    Ovesot i jacmenot se gluten. Glutenot e 7-8+ bezglutenski mozes oriz da dades toj e prva zitarka sto se dava.

Prosoto od vecer ubavo go mijam i go pokisnuvam vo voda do sabajle. Sabajleto ja isturam taa voda i varam so druga nekoi 15 min. Za blendiranjeto zavisi od deteto ako moze taka da go jade ok ako ne ondak blendiraj. Dodavam ovosje

Последна измена од модератор: 4 октомври 2017
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.646
    Како трет оброк се даваат најчесто млечни каши. Житарки со ад млеко или кисело млеко, палента со несолено младо сирење или урда, житарки со банана или јаболко. Од житарки можеш да воведеш ориз како безглутенски, овес, јачмен и пченица се глутенски. И 'ржта е глутенска житарица ама оди после година. Амарант и киноа се безглутенски, ама тука оставам на тебе дали ќе дадеш или не, јас од нив не давам на бебе, не ми се брза, има време, сепак не виреат на наше поднебје.. И на поголемиот покасно му ги дадов, амарантот ич не ми го сакаше, има сепцифичен мирис, киноата така така, само ако варев сутлијаш од неа ми ја јадеше.

На tarantula и LiliBoz им се допаѓа ова.
  9. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Да ве прашам каков ориз им давате на бебушките, обичен или интегрален и како и со што најчесто го мешате

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    обичен, во кесички за варење од грчка го зимам. комбинирам како за возрасни, со месо, со зеленчук, сутлијаш..

На i-v-a-n-4-e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.646
    Обичен бел ориз. Може и интегрален, само што треба да го киснеш прво, па да го вариш, оти подолго време му треба да се свари. А се меша со овошје и зеленчук по избор. На пример ориз со сливи, ориз со грашок и морков, ориз со јаболко и цимет (ако е 10+). Може многу комбинации да правиш, сепак е неутрален на вкус.

На i-v-a-n-4-e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    поправи ме ако грешам, нели интегралниот е потежок за стомак од обичниот? мене ми е тежок ептен

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  13. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Фала ти и тебе и @LiliBoz за одговорите, инаку малата е 7+

На Annath и LiliBoz им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.646
    Потежок е, ама не ако се кисне пред варењето.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Jas se nadovrzuvam so novo prasanje vo vrska so podgotvuvanjeto na mlecni kasicki za vecera kaj bebe od 10m (otkako predhotno prasav vo druga tema so kakvo mleko se prigotvuvat mlecnite kasicki za bebinja koi se na doenje). Pa majki vie so kakva marka AD mleko go podgotvuvate primer grizot ili druga zitarka za obrok? Dosega nesum kupuvala adaptirano mleko pa dali e seedno kakvo da kupam za prigotvuvanje na kasa, i kako firma i neli se oni spored vozrastta na bebeto?

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    а зошто да му даваш со Ад ? досеа нит конзумирало немаш ни потреба коа си има млеко па и козјото е доста добро и богато не се приготвува со ад само

На Lolipop23, sofi2107 и sunmoonstars им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.077
    јас ни еден оброк немам потготвувано со ад ниту со кравјо :wasntme:.За вечера давав јогурт со житарици,палента со јогурт,печен компир,гриз со вода и некое овошје,подоцна давав варена тестенина(макаронки,тарана),тостирано лепче со кашкавал ,нокни каши на Хип,има мн варијатни а да не е млеко баш

На Lolipop23, Annath и Poppins им се допаѓа ова.
  18. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    и мене ме зачуди дека со ад освен млеко има и др алтернативи па на 10 мес да се вметнува ад е некако ..

19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    8.793
    Jas so ad podgotvuvam. Ne deka sakam tuku od sto moram. Da ne se povtoruvam zosto.
    Ete ako odlucis so ad, toa ne smee da se vari pa se sto ke napravis dali griz palenta i sl so voda go pravis pogusto pa dodavas ad. Isto i mozes da potopuvas snegulki so ad.

На sunmoonstars и Annath им се допаѓа ова.
  20. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    da ti kazam i jas ne pomisluvav da spremam obrok so ad (kako prvo neli ad mleko ne treba da vrie), no citajki na forumi i po grupite na fb za bebeshka hrana, citam mnogu majki sremaat griz so mleko pa taka mi tekna:?: