Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

1. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    155
    мајки дали може да се замрзнат круши?

2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.753
    Може. Јас ги лупам и сечам на кришки, ги ставам во кеса и во замрзнувач.

На sofi2107 и LejdiD им се допаѓа ова.
  3. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    кaкo јa динстaше нa вoдa..кoлку време aкo мoже дa ми пoдoбјaсниш :) пaлентaтa нa нестле не се вaри? вo кесичкa зеленa беше ?

4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Во зелена кесичка да. Не се вари, инстант е ја користам за згуснување на јадења, не знам зошто беба ја обожува. Во едно тенџерче стави вода малку, еден прст и стави го на оган да се вжешти. Кога ќе го скршиш јајцето, ја двоиш жолчката од белката, измати ја и турај полека во жешката вода (огнот намали го) и постојано мешај уште некоја минута. Ќе се направи како кајгана баш. Кога ќе го тргнеш додади ад и маслиново и ако сакаш палента. Ако ставаш палента треба повеќе ад.

На TheSecret и alisijad им се допаѓа ова.
  5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мајки не знам дали ми е за тука прашањето ако не нека се премести :)
    Кога ќе почнам за малата со пробување на вкусови и воведување на храна ќе биде декември и потоа зима па советувајтеме што можам и треба да замрзнам од намирници кој ќе ми требаат, а сега се ефтини а во зима дп небо креваат цени :) (пр. Тиква, брокула, карфиол) и на кој начин да ги замрзнам сецкани или цели.

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Јас замрзнувам многу овошја и зеленчуци. Се што му е сезона и се што свекрва ми има во бавча. Се знае како оди. Овошје дирекно се замрзнува, грото од зеленчукот се бланшира. Плус бабите прават компоти, сокови и мармалади.
    Ке ти набројам, но гарант ке испуштам нешто.
    Сливи, кајсии, праски, вишни, цреши, малини, капини, аронија, боровница, јагоди, брокула, тиква, тиквица, боранија, прокељ, пиперки, пченка. Замрзнувам и козјо млеко.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    мамии сиг има поназад но неможев многу да пребарувам колку време можи да стое домашнава кашичка од од овошките знам дека е подобро свежо одма да се дава но утре имаме обврски а сакам да и приготвам па да и а дадат ..

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ovosnite kasni ne stojat, za 1 cas oksidiraat, zelencukova vo frizider moze da stoi 1 den, ama i toa ne e pozelno.
    Vie ste mali, sigurno kolicinski ne jade mnogu, neka i dadat pasirana banana ili ako ne, gotova kasicka na Hipp ili Holle.

На Poppins, TheSecret и joy1 им се допаѓа ова.
  9. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Мајки каде може да најдам квалитетно тенџере за готвење на пареа со пристојна цена?

10. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    За тенџере не знам, ама разгледај ја опцијата со лотусот од Карес. Јас имам такво но метално од Икеа и на него готвам на пареа.

Да прашам месото кога го варите ја отстранувате ли пената? За ќерка ми на почеток кога воведовме месо ја фрлав првата вода, потоа само пената ја отстранував, ама некаде прочитав дека не се отстранува, била корисна.:^)

На GFlower му/ѝ се допаѓа ова.
  11. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Фала, супер идеа

12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    8.793
    Kako se pravi bujon? Od koska li?

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Od tele nekoja pogolema koska, a od pileto otkako ke go oddelis mesoto site koski zaedno gi stavas da se varat na tivok ogan.
    Kolku poveke se varat, tolku podobro, ama gledaj da e 4 saati minimum. Penata sto se sozdava ja trgas i povremeno nalevas voda za da odrzuvas nekoe nivo, da bidat potopeni koskite.
    Dodavas zelencuk, kromid i luk so se luspa, morkov, celer, paskanat.... mozes i magdanos i nane...
    Na kraj seto toa go preceduvas za da dobies cist bujon koj potoa go zamrznuvas vo kocki i vo sekoj rucek na bejbi, a moze i vo vashi supi da dodavas po 1 ili poveke kocki.

На irenariri, forumce, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    8.793
    A od kade zimas koski? Jas telesko zemam od vero, bejbibif, neli bez koska e

15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Jas domasno najdov, ne sum od Skopje, ne znam kaj bi mozela da najdes. Bi trebalo da gi ima po mesarite. :?:

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.646
    Земи си од Веро со коска, јас секогаш телешкото го земам со коска, најчесто врат. За првото дете земавме домашно теле додека беше помало, сега веќе немаме од каде, па и јас купувам од Веро. Ми го сечат како кременадли и многу често правам бујон, и домашни чорби. Месото е убаво, ептен брзо се вари, ама коската сака подолго варење. Пилешко си имаме наше, е сега мана е што месото не е баш за џвакање лесно, ама на децава бујонот како чорба со зеленчук им го давам. Како желе се прави кога ќе се олади, поубаво нешто нема.

На Espadrila, TheSecret и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  17. irenariri

irenariri Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    6
    лук со лушпа?

18. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Svareno cveklo so lushpa, kolku vreme moze da stoi vo frizider, za da se pravi kasicki od nego?

19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    На мојата апликација пишува веднаш по варењето, вишокот излади го со вода и замрзни го. Да стои иначе јас за нас го чувам ден-два во фрижидер.Ама за бебе вака замрзнав.

20. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    21.339
    Мајки , да ве прашам, круши се замрзнуваат ли? Мислам , дали ќе се убави после одмрзнување.