Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Discussion in 'Бебе' started by BirMelek, Jun 18, 2017.

1. LejdiD

LejdiD Истакнат член

мајки дали може да се замрзнат круши?

2. forumce

forumce Форумски идол

Може. Јас ги лупам и сечам на кришки, ги ставам во кеса и во замрзнувач.

sofi2107 and LejdiD like this.
  3. alisijad

alisijad Популарен член

кaкo јa динстaше нa вoдa..кoлку време aкo мoже дa ми пoдoбјaсниш :) пaлентaтa нa нестле не се вaри? вo кесичкa зеленa беше ?

4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Во зелена кесичка да. Не се вари, инстант е ја користам за згуснување на јадења, не знам зошто беба ја обожува. Во едно тенџерче стави вода малку, еден прст и стави го на оган да се вжешти. Кога ќе го скршиш јајцето, ја двоиш жолчката од белката, измати ја и турај полека во жешката вода (огнот намали го) и постојано мешај уште некоја минута. Ќе се направи како кајгана баш. Кога ќе го тргнеш додади ад и маслиново и ако сакаш палента. Ако ставаш палента треба повеќе ад.

TheSecret and alisijad like this.
  5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Мајки не знам дали ми е за тука прашањето ако не нека се премести :)
    Кога ќе почнам за малата со пробување на вкусови и воведување на храна ќе биде декември и потоа зима па советувајтеме што можам и треба да замрзнам од намирници кој ќе ми требаат, а сега се ефтини а во зима дп небо креваат цени :) (пр. Тиква, брокула, карфиол) и на кој начин да ги замрзнам сецкани или цели.

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Јас замрзнувам многу овошја и зеленчуци. Се што му е сезона и се што свекрва ми има во бавча. Се знае како оди. Овошје дирекно се замрзнува, грото од зеленчукот се бланшира. Плус бабите прават компоти, сокови и мармалади.
    Ке ти набројам, но гарант ке испуштам нешто.
    Сливи, кајсии, праски, вишни, цреши, малини, капини, аронија, боровница, јагоди, брокула, тиква, тиквица, боранија, прокељ, пиперки, пченка. Замрзнувам и козјо млеко.

kiki_riki likes this.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

мамии сиг има поназад но неможев многу да пребарувам колку време можи да стое домашнава кашичка од од овошките знам дека е подобро свежо одма да се дава но утре имаме обврски а сакам да и приготвам па да и а дадат ..

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Ovosnite kasni ne stojat, za 1 cas oksidiraat, zelencukova vo frizider moze da stoi 1 den, ama i toa ne e pozelno.
    Vie ste mali, sigurno kolicinski ne jade mnogu, neka i dadat pasirana banana ili ako ne, gotova kasicka na Hipp ili Holle.

Poppins, TheSecret and joy1 like this.
  9. GFlower

GFlower Истакнат член

Мајки каде може да најдам квалитетно тенџере за готвење на пареа со пристојна цена?

10. Mayyya

Mayyya Популарен член

За тенџере не знам, ама разгледај ја опцијата со лотусот од Карес. Јас имам такво но метално од Икеа и на него готвам на пареа.

Да прашам месото кога го варите ја отстранувате ли пената? За ќерка ми на почеток кога воведовме месо ја фрлав првата вода, потоа само пената ја отстранував, ама некаде прочитав дека не се отстранува, била корисна.:^)

GFlower likes this.
  11. GFlower

GFlower Истакнат член

Фала, супер идеа

12. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Kako se pravi bujon? Od koska li?

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Od tele nekoja pogolema koska, a od pileto otkako ke go oddelis mesoto site koski zaedno gi stavas da se varat na tivok ogan.
    Kolku poveke se varat, tolku podobro, ama gledaj da e 4 saati minimum. Penata sto se sozdava ja trgas i povremeno nalevas voda za da odrzuvas nekoe nivo, da bidat potopeni koskite.
    Dodavas zelencuk, kromid i luk so se luspa, morkov, celer, paskanat.... mozes i magdanos i nane...
    Na kraj seto toa go preceduvas za da dobies cist bujon koj potoa go zamrznuvas vo kocki i vo sekoj rucek na bejbi, a moze i vo vashi supi da dodavas po 1 ili poveke kocki.

irenariri, forumce, Annath and 3 others like this.
  14. TheSecret

TheSecret Форумски идол

A od kade zimas koski? Jas telesko zemam od vero, bejbibif, neli bez koska e

15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Jas domasno najdov, ne sum od Skopje, ne znam kaj bi mozela da najdes. Bi trebalo da gi ima po mesarite. :?:

TheSecret likes this.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Земи си од Веро со коска, јас секогаш телешкото го земам со коска, најчесто врат. За првото дете земавме домашно теле додека беше помало, сега веќе немаме од каде, па и јас купувам од Веро. Ми го сечат како кременадли и многу често правам бујон, и домашни чорби. Месото е убаво, ептен брзо се вари, ама коската сака подолго варење. Пилешко си имаме наше, е сега мана е што месото не е баш за џвакање лесно, ама на децава бујонот како чорба со зеленчук им го давам. Како желе се прави кога ќе се олади, поубаво нешто нема.

Espadrila, TheSecret and Lolipop23 like this.
  17. irenariri

irenariri Активен член

лук со лушпа?

18. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Svareno cveklo so lushpa, kolku vreme moze da stoi vo frizider, za da se pravi kasicki od nego?

19. BirMelek

BirMelek Популарен член

На мојата апликација пишува веднаш по варењето, вишокот излади го со вода и замрзни го. Да стои иначе јас за нас го чувам ден-два во фрижидер.Ама за бебе вака замрзнав.

20. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Мајки , да ве прашам, круши се замрзнуваат ли? Мислам , дали ќе се убави после одмрзнување.