кaкo јa динстaше нa вoдa..кoлку време aкo мoже дa ми пoдoбјaсниш пaлентaтa нa нестле не се вaри? вo кесичкa зеленa беше ?
Во зелена кесичка да. Не се вари, инстант е ја користам за згуснување на јадења, не знам зошто беба ја обожува. Во едно тенџерче стави вода малку, еден прст и стави го на оган да се вжешти. Кога ќе го скршиш јајцето, ја двоиш жолчката од белката, измати ја и турај полека во жешката вода (огнот намали го) и постојано мешај уште некоја минута. Ќе се направи како кајгана баш. Кога ќе го тргнеш додади ад и маслиново и ако сакаш палента. Ако ставаш палента треба повеќе ад.
Мајки не знам дали ми е за тука прашањето ако не нека се премести Кога ќе почнам за малата со пробување на вкусови и воведување на храна ќе биде декември и потоа зима па советувајтеме што можам и треба да замрзнам од намирници кој ќе ми требаат, а сега се ефтини а во зима дп небо креваат цени (пр. Тиква, брокула, карфиол) и на кој начин да ги замрзнам сецкани или цели.
Јас замрзнувам многу овошја и зеленчуци. Се што му е сезона и се што свекрва ми има во бавча. Се знае како оди. Овошје дирекно се замрзнува, грото од зеленчукот се бланшира. Плус бабите прават компоти, сокови и мармалади. Ке ти набројам, но гарант ке испуштам нешто. Сливи, кајсии, праски, вишни, цреши, малини, капини, аронија, боровница, јагоди, брокула, тиква, тиквица, боранија, прокељ, пиперки, пченка. Замрзнувам и козјо млеко.
мамии сиг има поназад но неможев многу да пребарувам колку време можи да стое домашнава кашичка од од овошките знам дека е подобро свежо одма да се дава но утре имаме обврски а сакам да и приготвам па да и а дадат ..
Ovosnite kasni ne stojat, za 1 cas oksidiraat, zelencukova vo frizider moze da stoi 1 den, ama i toa ne e pozelno. Vie ste mali, sigurno kolicinski ne jade mnogu, neka i dadat pasirana banana ili ako ne, gotova kasicka na Hipp ili Holle.
За тенџере не знам, ама разгледај ја опцијата со лотусот од Карес. Јас имам такво но метално од Икеа и на него готвам на пареа. Да прашам месото кога го варите ја отстранувате ли пената? За ќерка ми на почеток кога воведовме месо ја фрлав првата вода, потоа само пената ја отстранував, ама некаде прочитав дека не се отстранува, била корисна.
Od tele nekoja pogolema koska, a od pileto otkako ke go oddelis mesoto site koski zaedno gi stavas da se varat na tivok ogan. Kolku poveke se varat, tolku podobro, ama gledaj da e 4 saati minimum. Penata sto se sozdava ja trgas i povremeno nalevas voda za da odrzuvas nekoe nivo, da bidat potopeni koskite. Dodavas zelencuk, kromid i luk so se luspa, morkov, celer, paskanat.... mozes i magdanos i nane... Na kraj seto toa go preceduvas za da dobies cist bujon koj potoa go zamrznuvas vo kocki i vo sekoj rucek na bejbi, a moze i vo vashi supi da dodavas po 1 ili poveke kocki.
Jas domasno najdov, ne sum od Skopje, ne znam kaj bi mozela da najdes. Bi trebalo da gi ima po mesarite.
Земи си од Веро со коска, јас секогаш телешкото го земам со коска, најчесто врат. За првото дете земавме домашно теле додека беше помало, сега веќе немаме од каде, па и јас купувам од Веро. Ми го сечат како кременадли и многу често правам бујон, и домашни чорби. Месото е убаво, ептен брзо се вари, ама коската сака подолго варење. Пилешко си имаме наше, е сега мана е што месото не е баш за џвакање лесно, ама на децава бујонот како чорба со зеленчук им го давам. Како желе се прави кога ќе се олади, поубаво нешто нема.
На мојата апликација пишува веднаш по варењето, вишокот излади го со вода и замрзни го. Да стои иначе јас за нас го чувам ден-два во фрижидер.Ама за бебе вака замрзнав.