Оди ти јади со лажење десет дена, бог да чува. Жити педијатарот да ти кажам искрено, кажи го бар по име и презиме да знаеме кој е. А како он мисли дете кое што не јадело купечки каши преку нок да мора бар два пати дневно да ги јаде редовно десет дена. Знаеш ли која промена за дигестивниот систем на детето е тоа. Искрено не сум против купечките, ама син ми не ги јаде. Јас понесов 6-7 на одмор за секој случај дур сме по пат да имам и за таму, ама како ги однесов само една отворив и ја некеше и така ги вратив. Мислам воопшто не е тешко една манџа да направиш, одзема точно еден саат. Секако од 11 до 17 не бевме на плажа. Дете во двор си играше под сенка и преспиваше, а јас ке спремев. На крај краева седевме скоро три недели на одмор, па греота е да го малтетирам детето три недели да јаде нешто што не сака.
Hipp во Грција точно е дека нема, јас нигде не видов а и општо други кашички, два вида нестле и толку, може по аптеки имаат. Јас повеќе од пола кашички вратив, си носев едно мало лонче во кое вообичаено готвам за бебе, пасаторот, житарки и сода бикарбона. Таму купував зеленчук и овошје, ги покиснував и готвев скоро редовно. Незнам како ама повеќе време имав за него, за себе, за маж, за готвење Повремено комбинирам и купечка каша овошје па додавам варени житарки.
Bebe e 6+m, od 5+m pocnavme so voveduvanje na cvrsta hrana. Dali veke moze ovosjeto da go blendiram svezo, ili treba seuste da go varam pred prigotvuvanje na kasata? E sega ima i podprasanje, ako treba da e vareno, dali poradi toa sto se mnogu prskani ovoskite, pa da izumrat hemikaliite, ili zatoa sto zeludnikot potesko go obrabotuva svezoto ovosje? Sakam da go davam svezo, za da se socuvat site hranlivi vrednosti od ovosjeto, no neznam kako e pravilno za tolku malo bebe?
Оф нареден месец на работа и во паника сум кога ќе успеам да му спремам ручек од сабајле. Дали некои комбинации може од вечер да се приготват? Пр. Житарки за доручек мислам можеше, мевце исто, ама од зеленчукот што можам?
Хемикалиите никако не се чистат од овошјето и зеленчукот, само со киснење на овошката/зеленчукот во сода и оцет може малку да се намалат, ама целосно да се исчистат не може. А за варено овошје, некои од мајките спомнаа дека наводно бебето немало ензими за преработка на свежо овошје, па затоа да се варело малку, ама јас не сум давала варено овошје (освен компот, и тоа ретко), ни на првото пред пет години, ни на второво сега.
Taka e. Nema enzimi za mango avokado papaja i slicnite sto ne se nase podmebje. Za jabolko krusa sliva kajsija nasite ovosja ima toa mu e genot. So varenje se gubat vitaminite Cvekloto kolku go varite ili taka svezo go davate? Jas go varev i nekako mi obele epten
Мајки,земав амарант, како да го спремам,две лажички да ставам.да се свари и потоа во блендер со некое овошје или зеленчук?
majki, sega na toploto mnogu mi e problem koga bebe nesaka da ja jade svezo prigotvenata kasa, pa koga ke mi izede samo 3-4 lazicki, soodvetno treba da mu ja dadam pokasno. Ovosna kasa znam deka ne se cuva za podocna, vednas potemnuva, no za zelencukovite mi e prasanjeto dali moze da se cuvaat vo frizider vo staklena teglicka i da se zagreat podocna za konzumiranje, dali se zadrzuvat hranlivite sostojki koga e dva pati podgrevan zelencukot?
Немора наеднаш да го блендираш целиот зеленчук.Штом не јаде мн остави и за подоцна да изблендираш.Веќе блендирано побргу пушта вода и се расипува побргу.Некои зеленчуци не смееш да ги подгреваш(домат,компир,спанак)
Majki, kako da pravam kasi so ad? Neli ne se vari, a ako stavam otposle mnogu tecna ke izleze a on gusto saka. Osven ovie sto se vo kutija sto se potopuvaat i snegulki neznam dr nacin.
кога ќе ми испадне течна кашата додавам лажица инстант каша од пет жита на Хумана, чисто за да згусти. @joy1 имам дадено црна рибизла само купено на хипп, сега имам дома црна рибизла. треба да ја обарам или се дава сирова таа во комбинација со друго овошје?
Stavi kombinacija 3:1. 3 fildzani voda, 1 fildzan amarant. Varish dodeka ispukaat topchinjata.. Jas so ovoshje go mesham