Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Зелката испробано ми ја сака со компир, лук и морков. Прво ги варам морковот и компирите, после ја додавам зелката и лукот, покриваш со капак и вариш уште пола саат отприлика. Заради морковот после кога блендирам ставам и маслиново масло. Не ми ја одбила оваа каша досега.
    За грав не знам, ама кога ќе го давам ќе го направам исто како за нас, со кромид и морков и евентуално пиперка црвена.
     
    На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JoyJoy

    JoyJoy Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.984
    Допаѓања:
    32.125
    Пол:
    Женски
    Јас ги подготвувам исто како и за нас. Тие две работи никогаш не сум ги готвела одделно од нашите манџи. Така сум навикната зашто и бабите двете и мајка ми а гледам и свекрва ми прават скеогаш манџи без запршка и вака готват сите.

    За зелка манџа: Редам ред сецкана зелка, ред месо, па кромид, пиперка сецкана, малку домат (или доматно пире) и така неколку ред, завршувам со зелка. Додавам малку зејтин. Се вари на тивко неколку саати. Вадам количина за него и во остатокот додавам сол, бибер и црвен пипер и промешувам и толку.
    За грав манџа: Прво гравот го покиснувам неколку саати, измивам и варам во една вода. Откако ќе проврие таа ја истурам. Во новата вода ставам кромид, лук, пиперка сите цели несечкани и нормално гравот. Се вари додека не се свари гравот. Пред крај ги вадам сите работи освен гравот, ги пасирам и со малку зејтин ги динстам (ова и не е задолжителен чекор). За него одвојувам па во напето додавам сол и бибер по желба.
     
    На wings и TheSecret им се допаѓа ова.
  3. oceana

    oceana Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 октомври 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    70
    Пол:
    Женски
    Мајки, имам 7 месечно бебе, го дојам но од 6тиот месец почнав со пробување вкусови. Прашањето ми е дали во зеленчуковите кашички дома подготвени им ставате сол бидејќи не ми ги сака такви несолени и само овошни до сега јадеме.
     
  4. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.241
    Пол:
    Женски
    не
    солта ги оптеретува бубрезите кај бебето.Бебето и онака незнае што е сол.Ставај лукче,кромид за вкус
     
    На oceana и LiliBoz им се допаѓа ова.
  5. oceana

    oceana Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 октомври 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    70
    Пол:
    Женски
    Фала многу поздрав
     
  6. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Пол:
    Женски
    Mqslinovo maslo
     
    На oceana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Пол:
    Женски
    Imate li zamrznato ovosje od letoska, kako go davate sega? Ladno e neli zamrznato. Ke go ostavis ke se odmrzne ama pak e ladno. Eve na primer imam praski, izvadiv se odmrznaa ama pak se ladni epten ne se za da mu dades, a ako ostavam da sedat na sobna t pocrnuva neli ovosje e.
     
  8. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Пол:
    Женски
    Све од овошје што може да се замрзне имаме замрзнато, вадам и под врела вода одмрзнувам и блендирам или пасирам. Или само додавам во веќе направениот амарант, киноа, просо или гриз ( дур се само што тргнати од рингла ).
     
    На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Свари ги така нема да поцрнат и камуфлирај со друго овошје. Откако ќе ги одмрзнеш стави ги во еден клуч вода да зоврие. Ова за праските зборам, друго имам замрзнато и нема гајле исто е, на пример вишни, боровинки, па дури и сливи. Јас дека ретко житарки давам за појадок, кога давам замрзнати и ладни работи останатото овошје го варам и така комбинирам. Инаку, многу важно, овошје и се друго замрзнато, се одмрзнува исклучиво во ладна вода ако ти е за брзање, а ако не се брзаш, тогаш се одмрзнува во обичен фрижидер. Никако во топла вода или на работна маса во кујна.
     
    На TheSecret и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.723
    Пол:
    Женски
    А што ако се ладни? Не пречи тоа воопшто. Јас на малово откако почнавме со дохрана се му давам ладно од фрижидер. Ручекот само замлачен, бидејќи го спремам ден претходно. И големиот никогаш не сум го штедела од ладно. Ништо нема да му биде. Имај на ум, како ќе го научиш сега, така ќе ти реагира понатаму. Од ладно грло не фаќа, ако ти е тоа мислата. Сите што имаат проблем со грло од ладно, од бебиња се научени така.
     
    На sofi2107 и TheSecret им се допаѓа ова.
  11. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Пол:
    Женски
    Ne varam ovosje svezo go davam sekogas. Zboram za uzinka na pimer taka samo ovosje, ne vo kasa mesano.
     
  12. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Давај го кога ќе се одмрзне уште малку на собна тт и нема да е ладно. Ама праските нема да може да си ги јаде така, се прават кашести и темни. За вака грицкање и ужинка најпогодни ти се бобичастите овошја, боровинки, малини, капини и аронија. Вишни може исто. Другото за така чисто да се јаде не е убаво замрзнато-одмрзнато, не е вкусно. Што е до мене, мое лично мислење е дека и не е неопходно да се мрзне за поголемкиве. И зимата е убава за овошје, имаш портокали, мандарини, киви, јаболка, по некоја круша, бобичастото може замрзнато, а тоа што нема ќе се дава готова каша, или сушено.
     
    На Lolipop23 и TheSecret им се допаѓа ова.
  13. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пол:
    Женски
    Пред месец дена добив на поклон кашичка и ја ставив во фрижидер. Дали можи да ја ставам сега на собна температура и да ја употребам или не?
     
    Последна измена: 24 ноември 2017
  14. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.455
    Пол:
    Женски
    Доколку не е отворена и има рок можеш да ја дадеш.
     
    На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пол:
    Женски
    Јас пак со моите прашања :) Ме интересира дали можи овошјето и зеленчукот да се зготват на пареа вечерта, а наредниот ден да се изблендираат и дадат како каша и доколку може во какви услови се чуваат до утрото(фрижидер, собна температура).
     
    Последна измена: 1 декември 2017
  16. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Пол:
    Женски
    Овошјето оксидира, не е препорачливо да се чува лупено односно зготвено повеќе од пола саат ( ма да јас овошје не кувам), па да се конзумирам. Јас лично не го јадам стоено, а камо ли на бебо да дадам, за што редовно се карам со бабите.
     
    На Lady*Bug, joy1 и kiki_riki им се допаѓа ова.
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.723
    Пол:
    Женски
    Овошјето секогаш свежо, не сум варела, а го припремам непосредно пред јадење. Зеленчукот може да се свари ден претходно (не секој додуша, компир, спанаќ и слични не се загреваат повторно), само да се чува во фрижидер, неблендиран (ако давате блендирано), се блендира/пасира пред јадење.
     
    На Lolipop23, НаталиЛили, Lady*Bug и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. wings

    wings Популарен член

    Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Мајки, јас сеуште го варам кромидот и лукот со зеленчукот, а се помислив дека може повкусни ќе бидат кашите ако на крај свежи ги додавам.
    Како ги давате вие? Има некое правило од кога смее свежи?
     
  19. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Пол:
    Женски
    Свеж зеленчук после полна годинка.
     
    На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Luk veke odamna davam svez, ne sakam da go varam najveke zaradi C vitaminot, a i navistina imaat podobar vkus kasite koga e svez.
    Drug zelencuk nemam dadeno svez, vie ste pogolemi mislam deka veke mozes da pocnes so svez kromid, morkov, cveklo...
     
    На wings му/ѝ се допаѓа ова.