Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Discussion in 'Бебе' started by BirMelek, Jun 18, 2017.

  1. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Joined:
    Dec 30, 2013
    Messages:
    2,673
    Likes Received:
    14,781
    Gender:
    Female
    Зелката испробано ми ја сака со компир, лук и морков. Прво ги варам морковот и компирите, после ја додавам зелката и лукот, покриваш со капак и вариш уште пола саат отприлика. Заради морковот после кога блендирам ставам и маслиново масло. Не ми ја одбила оваа каша досега.
    За грав не знам, ама кога ќе го давам ќе го направам исто како за нас, со кромид и морков и евентуално пиперка црвена.
     
    TheSecret likes this.
  2. JoyJoy

    JoyJoy Форумски идол

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    5,304
    Likes Received:
    35,581
    Gender:
    Female
    Јас ги подготвувам исто како и за нас. Тие две работи никогаш не сум ги готвела одделно од нашите манџи. Така сум навикната зашто и бабите двете и мајка ми а гледам и свекрва ми прават скеогаш манџи без запршка и вака готват сите.

    За зелка манџа: Редам ред сецкана зелка, ред месо, па кромид, пиперка сецкана, малку домат (или доматно пире) и така неколку ред, завршувам со зелка. Додавам малку зејтин. Се вари на тивко неколку саати. Вадам количина за него и во остатокот додавам сол, бибер и црвен пипер и промешувам и толку.
    За грав манџа: Прво гравот го покиснувам неколку саати, измивам и варам во една вода. Откако ќе проврие таа ја истурам. Во новата вода ставам кромид, лук, пиперка сите цели несечкани и нормално гравот. Се вари додека не се свари гравот. Пред крај ги вадам сите работи освен гравот, ги пасирам и со малку зејтин ги динстам (ова и не е задолжителен чекор). За него одвојувам па во напето додавам сол и бибер по желба.
     
    wings and TheSecret like this.
  3. oceana

    oceana Истакнат член

    Joined:
    Oct 26, 2012
    Messages:
    45
    Likes Received:
    70
    Gender:
    Female
    Мајки, имам 7 месечно бебе, го дојам но од 6тиот месец почнав со пробување вкусови. Прашањето ми е дали во зеленчуковите кашички дома подготвени им ставате сол бидејќи не ми ги сака такви несолени и само овошни до сега јадеме.
     
  4. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,237
    Likes Received:
    330,166
    Gender:
    Female
    не
    солта ги оптеретува бубрезите кај бебето.Бебето и онака незнае што е сол.Ставај лукче,кромид за вкус
     
    oceana and LiliBoz like this.
  5. oceana

    oceana Истакнат член

    Joined:
    Oct 26, 2012
    Messages:
    45
    Likes Received:
    70
    Gender:
    Female
    Фала многу поздрав
     
  6. TheSecret

    TheSecret Форумски идол

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    5,059
    Likes Received:
    9,587
    Gender:
    Female
    Mqslinovo maslo
     
    oceana likes this.
  7. TheSecret

    TheSecret Форумски идол

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    5,059
    Likes Received:
    9,587
    Gender:
    Female
    Imate li zamrznato ovosje od letoska, kako go davate sega? Ladno e neli zamrznato. Ke go ostavis ke se odmrzne ama pak e ladno. Eve na primer imam praski, izvadiv se odmrznaa ama pak se ladni epten ne se za da mu dades, a ako ostavam da sedat na sobna t pocrnuva neli ovosje e.
     
  8. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2014
    Messages:
    2,191
    Likes Received:
    5,886
    Gender:
    Female
    Све од овошје што може да се замрзне имаме замрзнато, вадам и под врела вода одмрзнувам и блендирам или пасирам. Или само додавам во веќе направениот амарант, киноа, просо или гриз ( дур се само што тргнати од рингла ).
     
    TheSecret likes this.
  9. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Joined:
    Dec 30, 2013
    Messages:
    2,673
    Likes Received:
    14,781
    Gender:
    Female
    Свари ги така нема да поцрнат и камуфлирај со друго овошје. Откако ќе ги одмрзнеш стави ги во еден клуч вода да зоврие. Ова за праските зборам, друго имам замрзнато и нема гајле исто е, на пример вишни, боровинки, па дури и сливи. Јас дека ретко житарки давам за појадок, кога давам замрзнати и ладни работи останатото овошје го варам и така комбинирам. Инаку, многу важно, овошје и се друго замрзнато, се одмрзнува исклучиво во ладна вода ако ти е за брзање, а ако не се брзаш, тогаш се одмрзнува во обичен фрижидер. Никако во топла вода или на работна маса во кујна.
     
    TheSecret and Lolipop23 like this.
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,962
    Likes Received:
    203,356
    Gender:
    Female
    А што ако се ладни? Не пречи тоа воопшто. Јас на малово откако почнавме со дохрана се му давам ладно од фрижидер. Ручекот само замлачен, бидејќи го спремам ден претходно. И големиот никогаш не сум го штедела од ладно. Ништо нема да му биде. Имај на ум, како ќе го научиш сега, така ќе ти реагира понатаму. Од ладно грло не фаќа, ако ти е тоа мислата. Сите што имаат проблем со грло од ладно, од бебиња се научени така.
     
    sofi2107 and TheSecret like this.
  11. TheSecret

    TheSecret Форумски идол

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    5,059
    Likes Received:
    9,587
    Gender:
    Female
    Ne varam ovosje svezo go davam sekogas. Zboram za uzinka na pimer taka samo ovosje, ne vo kasa mesano.
     
  12. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Joined:
    Dec 30, 2013
    Messages:
    2,673
    Likes Received:
    14,781
    Gender:
    Female
    Давај го кога ќе се одмрзне уште малку на собна тт и нема да е ладно. Ама праските нема да може да си ги јаде така, се прават кашести и темни. За вака грицкање и ужинка најпогодни ти се бобичастите овошја, боровинки, малини, капини и аронија. Вишни може исто. Другото за така чисто да се јаде не е убаво замрзнато-одмрзнато, не е вкусно. Што е до мене, мое лично мислење е дека и не е неопходно да се мрзне за поголемкиве. И зимата е убава за овошје, имаш портокали, мандарини, киви, јаболка, по некоја круша, бобичастото може замрзнато, а тоа што нема ќе се дава готова каша, или сушено.
     
    Lolipop23 and TheSecret like this.
  13. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Joined:
    Sep 26, 2016
    Messages:
    2,010
    Likes Received:
    16,899
    Gender:
    Female
    Пред месец дена добив на поклон кашичка и ја ставив во фрижидер. Дали можи да ја ставам сега на собна температура и да ја употребам или не?
     
    Last edited: Nov 24, 2017
  14. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    5,862
    Likes Received:
    32,484
    Gender:
    Female
    Доколку не е отворена и има рок можеш да ја дадеш.
     
    kiki_riki likes this.
  15. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Joined:
    Sep 26, 2016
    Messages:
    2,010
    Likes Received:
    16,899
    Gender:
    Female
    Јас пак со моите прашања :) Ме интересира дали можи овошјето и зеленчукот да се зготват на пареа вечерта, а наредниот ден да се изблендираат и дадат како каша и доколку може во какви услови се чуваат до утрото(фрижидер, собна температура).
     
    Last edited: Dec 1, 2017
  16. kikin

    kikin Популарен член

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    4,254
    Likes Received:
    13,903
    Gender:
    Female
    Овошјето оксидира, не е препорачливо да се чува лупено односно зготвено повеќе од пола саат ( ма да јас овошје не кувам), па да се конзумирам. Јас лично не го јадам стоено, а камо ли на бебо да дадам, за што редовно се карам со бабите.
     
    Lady*Bug, joy1 and kiki_riki like this.
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,962
    Likes Received:
    203,356
    Gender:
    Female
    Овошјето секогаш свежо, не сум варела, а го припремам непосредно пред јадење. Зеленчукот може да се свари ден претходно (не секој додуша, компир, спанаќ и слични не се загреваат повторно), само да се чува во фрижидер, неблендиран (ако давате блендирано), се блендира/пасира пред јадење.
     
  18. wings

    wings Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    1,201
    Likes Received:
    2,890
    Мајки, јас сеуште го варам кромидот и лукот со зеленчукот, а се помислив дека може повкусни ќе бидат кашите ако на крај свежи ги додавам.
    Како ги давате вие? Има некое правило од кога смее свежи?
     
  19. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,202
    Gender:
    Female
    Свеж зеленчук после полна годинка.
     
    wings likes this.
  20. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    5,517
    Likes Received:
    27,302
    Gender:
    Female
    Luk veke odamna davam svez, ne sakam da go varam najveke zaradi C vitaminot, a i navistina imaat podobar vkus kasite koga e svez.
    Drug zelencuk nemam dadeno svez, vie ste pogolemi mislam deka veke mozes da pocnes so svez kromid, morkov, cveklo...
     
    wings likes this.