Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Зелката испробано ми ја сака со компир, лук и морков. Прво ги варам морковот и компирите, после ја додавам зелката и лукот, покриваш со капак и вариш уште пола саат отприлика. Заради морковот после кога блендирам ставам и маслиново масло. Не ми ја одбила оваа каша досега.
    За грав не знам, ама кога ќе го давам ќе го направам исто како за нас, со кромид и морков и евентуално пиперка црвена.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.984
    Допаѓања:
    32.125
    Јас ги подготвувам исто како и за нас. Тие две работи никогаш не сум ги готвела одделно од нашите манџи. Така сум навикната зашто и бабите двете и мајка ми а гледам и свекрва ми прават скеогаш манџи без запршка и вака готват сите.

За зелка манџа: Редам ред сецкана зелка, ред месо, па кромид, пиперка сецкана, малку домат (или доматно пире) и така неколку ред, завршувам со зелка. Додавам малку зејтин. Се вари на тивко неколку саати. Вадам количина за него и во остатокот додавам сол, бибер и црвен пипер и промешувам и толку.
    За грав манџа: Прво гравот го покиснувам неколку саати, измивам и варам во една вода. Откако ќе проврие таа ја истурам. Во новата вода ставам кромид, лук, пиперка сите цели несечкани и нормално гравот. Се вари додека не се свари гравот. Пред крај ги вадам сите работи освен гравот, ги пасирам и со малку зејтин ги динстам (ова и не е задолжителен чекор). За него одвојувам па во напето додавам сол и бибер по желба.

На wings и TheSecret им се допаѓа ова.
  3. oceana

oceana Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    70
    Мајки, имам 7 месечно бебе, го дојам но од 6тиот месец почнав со пробување вкусови. Прашањето ми е дали во зеленчуковите кашички дома подготвени им ставате сол бидејќи не ми ги сака такви несолени и само овошни до сега јадеме.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.241
    не
    солта ги оптеретува бубрезите кај бебето.Бебето и онака незнае што е сол.Ставај лукче,кромид за вкус

На oceana и LiliBoz им се допаѓа ова.
  5. oceana

oceana Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    70
    Фала многу поздрав

6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Mqslinovo maslo

На oceana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Imate li zamrznato ovosje od letoska, kako go davate sega? Ladno e neli zamrznato. Ke go ostavis ke se odmrzne ama pak e ladno. Eve na primer imam praski, izvadiv se odmrznaa ama pak se ladni epten ne se za da mu dades, a ako ostavam da sedat na sobna t pocrnuva neli ovosje e.

8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Све од овошје што може да се замрзне имаме замрзнато, вадам и под врела вода одмрзнувам и блендирам или пасирам. Или само додавам во веќе направениот амарант, киноа, просо или гриз ( дур се само што тргнати од рингла ).

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Свари ги така нема да поцрнат и камуфлирај со друго овошје. Откако ќе ги одмрзнеш стави ги во еден клуч вода да зоврие. Ова за праските зборам, друго имам замрзнато и нема гајле исто е, на пример вишни, боровинки, па дури и сливи. Јас дека ретко житарки давам за појадок, кога давам замрзнати и ладни работи останатото овошје го варам и така комбинирам. Инаку, многу важно, овошје и се друго замрзнато, се одмрзнува исклучиво во ладна вода ако ти е за брзање, а ако не се брзаш, тогаш се одмрзнува во обичен фрижидер. Никако во топла вода или на работна маса во кујна.

На TheSecret и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.723
    А што ако се ладни? Не пречи тоа воопшто. Јас на малово откако почнавме со дохрана се му давам ладно од фрижидер. Ручекот само замлачен, бидејќи го спремам ден претходно. И големиот никогаш не сум го штедела од ладно. Ништо нема да му биде. Имај на ум, како ќе го научиш сега, така ќе ти реагира понатаму. Од ладно грло не фаќа, ако ти е тоа мислата. Сите што имаат проблем со грло од ладно, од бебиња се научени така.

На sofi2107 и TheSecret им се допаѓа ова.
  11. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Ne varam ovosje svezo go davam sekogas. Zboram za uzinka na pimer taka samo ovosje, ne vo kasa mesano.

12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Давај го кога ќе се одмрзне уште малку на собна тт и нема да е ладно. Ама праските нема да може да си ги јаде така, се прават кашести и темни. За вака грицкање и ужинка најпогодни ти се бобичастите овошја, боровинки, малини, капини и аронија. Вишни може исто. Другото за така чисто да се јаде не е убаво замрзнато-одмрзнато, не е вкусно. Што е до мене, мое лично мислење е дека и не е неопходно да се мрзне за поголемкиве. И зимата е убава за овошје, имаш портокали, мандарини, киви, јаболка, по некоја круша, бобичастото може замрзнато, а тоа што нема ќе се дава готова каша, или сушено.

На Lolipop23 и TheSecret им се допаѓа ова.
  13. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пред месец дена добив на поклон кашичка и ја ставив во фрижидер. Дали можи да ја ставам сега на собна температура и да ја употребам или не?

Последна измена: 24 ноември 2017
  14. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.455
    Доколку не е отворена и има рок можеш да ја дадеш.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Јас пак со моите прашања :) Ме интересира дали можи овошјето и зеленчукот да се зготват на пареа вечерта, а наредниот ден да се изблендираат и дадат како каша и доколку може во какви услови се чуваат до утрото(фрижидер, собна температура).

Последна измена: 1 декември 2017
  16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Овошјето оксидира, не е препорачливо да се чува лупено односно зготвено повеќе од пола саат ( ма да јас овошје не кувам), па да се конзумирам. Јас лично не го јадам стоено, а камо ли на бебо да дадам, за што редовно се карам со бабите.

На Lady*Bug, joy1 и kiki_riki им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.723
    Овошјето секогаш свежо, не сум варела, а го припремам непосредно пред јадење. Зеленчукот може да се свари ден претходно (не секој додуша, компир, спанаќ и слични не се загреваат повторно), само да се чува во фрижидер, неблендиран (ако давате блендирано), се блендира/пасира пред јадење.

На Lolipop23, НаталиЛили, Lady*Bug и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Мајки, јас сеуште го варам кромидот и лукот со зеленчукот, а се помислив дека може повкусни ќе бидат кашите ако на крај свежи ги додавам.
    Како ги давате вие? Има некое правило од кога смее свежи?

19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Свеж зеленчук после полна годинка.

На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Luk veke odamna davam svez, ne sakam da go varam najveke zaradi C vitaminot, a i navistina imaat podobar vkus kasite koga e svez.
    Drug zelencuk nemam dadeno svez, vie ste pogolemi mislam deka veke mozes da pocnes so svez kromid, morkov, cveklo...

На wings му/ѝ се допаѓа ова.