Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    николку. дур јаде и после фрлај. потоа нема нит витамини нит ништо.
     
    На karibian и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  2. karibian

    karibian Популарен член

    Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Пол:
    Женски
    samo sto ja napraviv zaspa
     
  3. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пол:
    Женски
    Мајки ми треба совет како најлесно да се организирам со вториот оброк.
    Обично малата откако ќе се разбуди од дремката до ручекот е скоро час будна. Меѓутоа половина час е супер, а потоа бара само в раце.
    Пробав да почнам со втор оброк но еве два дена безуспешно неможам да се организирам до времето. Ме интересира дали можи да го припремам на пареа зеленчукот па да отстои така еден час, па после само да го изблендирам пред да и дадам. Или пак да го припремам претходната вечер или утрото и да го замрзнам.
    Или доколку имате некој др совет кажувајте :)
     
  4. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Ај ноу дет филинг :|
    АЈ @Annath совет ако може да даде. Да не има некое чаре?
     
    На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.630
    Пол:
    Женски
    Може да ја дадеш кога ќе стане @karibian само не ја притоплувај. Каква што е, таква. А ако поминат повеќе од 6 часа, не давај.
     
    Последна измена од модератор: 16 јануари 2018
    На Sofronko, karibian и LiliBoz им се допаѓа ова.
  6. karibian

    karibian Популарен член

    Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Пол:
    Женски
    fala ti. spie saat dva ne poveke.
     
    Последна измена од модератор: 16 јануари 2018
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.630
    Пол:
    Женски
    Ќе ве замолам, модератори, не префрлајте постови сред дискусија. Причекајте да заврши, па после, најдобронамерен совет од бивш модератор. А претходниот пост го редактирав за лебот, и тука нема смисла дискусијата, оти во друга тема прашуваа за него.

    Инаку @kiki_riki јас готвам зеленчук со месо од претходна вечер, освен компир, спанаќ и слични што не трпат загревање, нема потреба од замрзнување, туку може во обичен фрижидер да стојат. Ако блендираш, непосредно пред оброкот направи го тоа. Во спротивно, зеленчукот ќе пушти вода.
     
    На stevemila, Sofronko, kikin и 2 други им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    ТОкму на тоа мислев јас. Ако е изблендирано дека не чини да стои. Инаку и јас од вечер готвам (печам во превод).
     
  9. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пол:
    Женски
    Утре сакам да дадам месо за прв пат. Со што да го комбинирам?
    Дали да го сварам цело месо и дс го поделам и така да ги замрзнам делчињата или пак прво да ги поделам, замрзнам и пред секој ручек да го варам?
     
  10. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Пред секој ручек вари.
    Можеш со зеленчук да комбинираш, со ориз, со компир..
     
    На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.778
    Пол:
    Женски
    Не практикувај варено да мрзниш. Да не доаѓа 2 пати термичка обработка. Исечи на мали парчиња, мрзни и ваѓај пред оброк. Одма се одмрзнува. Кај нас скоро секој ден едно те исто врти. Месо со кромид, лук, морков обавезно во се ставам. Морковот и месото се основа и после додавам друг зеленчук. Најчесто боранија, грашок, компир, ориз. Се едно исто па исто. И пашканат и целер ставам. Зависи телешко/ пилешко/ мисиркино.
    Омилена ни е мисиркино со пашканат и лук го варам прво. После додавам морков, компир и тиквичка.Во блендирање ставам маслиново. Најмногу го сака.
     
    На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Пол:
    Женски
    Ако е пилешко тогаш ќе го исечеш на парченца отрилика по 50гр парче и ќе замрзнеш. Ќе си го вариш стандард кога правиш зеленчукова каша. Да знаеш само дека домашното пилешко малку подолго се вари.
    Доколку се работи за телешко...ќе го свариш цело или исто на парченца од по 50гр и ќе го вариш најмалце 2ч на тивко ( зборам за домашно ) дур не омекне како путер да стане. Па ќе ги замрзнеш парчињата и ќе ставаш во веќе готовиот ручек 5мин пред да тргнеш од шпорет. Јас така замрзнати ги ставам некад и во садот кпга готвам на пареа или во самат манџичка пред да ја тргнам од шпорет.
    Зашто ако свежо го замрзнеш телешкото верувај немаш есап ни време секогаш, секој 2-3 дена по најмалце 2ч да готвиш само телешко 50гр.
    Пилешкото синко не ми го сака има специфичен вкус ( домашно пилешко купуваме од проверени луѓе ) и дали 5 пати сум дала.
    Телешкото го јаде највеќе секој два дена има телешко.
    Ако даваш за прв пат ќе го дадеш со батат ( сладок компир ама со вкус на тиква ) за да му биде за прв пат малку благо ( од бататот ). Е сеа незнаж колкави сте за која плус намирница да ја стаиш или да комбинираш.
     
    На Sofronko, stevemila и kiki_riki им се допаѓа ова.
  13. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.778
    Пол:
    Женски
    Јас теелшко бејби биф не сум варела повеќе од саат и пол и тоа со другите намирници. Ептен мало парченце е, брзо се вари. А ако сакаш побрзо, иситни месо на ептен ситни делчиња. Пресно варено е секогаш подобра опција. Посебно за месо кога се работи. Јас гледам ништо да не мрзнам. Само бобичасти овошја и живо месо имам во фрижидер. Друго купувам.
     
    На karibian, Lolipop23 и kiki_riki им се допаѓа ова.
  14. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Пол:
    Женски
    Како да ја барам апликацијата њам њам? :)
     
  15. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Јас телешкото го сварив цело и после на парченца го исеков и го замрзнав.
    А пилешкото така живо го замрзнав.
    Читам многу по интернетов и многу нејасни работи имам и недоумици. Некогаш се прашуваам дали грешам, да не му направам лошо на малово, се трудам да јаде здраво, ама не знам, како да грешам некаде.
    Од групиве по фб, комплекси набив и страв некој.
    Едни викаат може тоа, други никако, човек не знае што да прави.
    Е сега сакав и за путерот да прашам. Јас му ставам по малку во секоја зеленчукова кашичка. Да не е многу?
    Користам на President, несолен?
    Исто сакав да прашам, дали може во ист ден и жолчка и месо, или не?
    Жолчката ја давам наутро со банана најчесто.
    И дали сладок компир, батат, може да се комбинира со месо, зошто обичниот како што имам читано не може?
    Милион прашања имам, а трето дете ми е:):D:(
     
  16. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Пол:
    Женски
    На Play store барај
    Screenshot_20180124-142648.png Screenshot_20180124-142913.png
     
    На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Пол:
    Женски
    Од сите групи излегов и раат сум.
    Олеј може да читнам по форумов искуства,но незначи дека ќе ги применам.
    Секогаш се советувам прво со педијататот кој сепак го знае моето дете и знае најдобро. Не секое дете е исто и не секое дете може исто по шаблон да се рани.
    Еве мојов е 10+ и сеуште путер не сум дала. Само маслиново ладно цедено и кокосово ладно цедено. Незнам зашто ете нит ми текнало на путер зашто ни ние не користиме.
    За жолчката и месото се поделени мислењата кај педијатрите. Јас имало денови и кога сум давала во ист ден. Нема штета. Па и месо јадеме паховано со јајца нели. Ок бебе/дете ама па секој ден не даваш. Ете 5-7 пати ми се десило сум дала во ист ден. Педијатарката наша на тоа вика дека не е проблем доколку не е секој ден и да е често.
    А зашто да не се комбинира обичен компир со месо. Па компир манџа со мевце како се јаде. До пред некоја година батат не се знаеше што е и израснаа деца со обичен компир од наше поднебје.
    Слободно можеш батат ( со вкус на костен или тиква ) да го комбинираш со мевце. Секој втор ден еве 5мес така комбинирам или со обичен компир.
    Ручкајте убаво и со сласт и за све ќе си се советуваш со педијатарот ваш. Давај она пто сметаш дека треба да даваш соодветно на возраста. На јутуб имаш емисиите за 0+месеци на телма. Изгледај ги.
     
    На stevemila, Sofronko, karibian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Пол:
    Женски
    Е зошто да не може компир со месо? Па ние дома како јадеме :D Батали ги тие идеални комбинации по интернетов, како мислиш дека е вкусно, така комбинирај. И со батат можеш, мене така најмногу ми поминуваше месото, во секоја друга каша ќе го осетеше и се гадеше.
    Во врска со путерот и јас почнав од 8 месеци (откако воведовме млечни намирници) да и ставам во ручеците, една мала лажичка, повкусни беа, и повеќе ми ги јадеше. Маслиново поретко. И да, најдобро е е да е несолен, фирма бирај која сакаш, остај ги "Здрава храна, здрави деца" што форсираат одредена марка :)
     
    На sofi2107 и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.630
    Пол:
    Женски
    И јас не сум по групиве, ама месо со компир не ми оди, ретко јадам така, дека тешко ми е на стомакот после. Па и за деца ретко, за да не го преоптоварам желудничето со мешана храна. Компир само со риба комбинирам, а почесто со жолчка и други видови зеленчуци. До година не давав жолчка и месо во ист ден, сега може да се случи да јаде така, ама не секој ден.
    Путер ставам во јадења во кои сам се растопува, најчесто палента, гриз, тарана, јајце пржам на путер... а во манџи маслиново масло. Кокосово не толку често, повеќе за палачинки, мафини и слично. Батат не јадеме, немаме ни пробано, што знам, ама дека е сладок не би го комбинирала со месо, оти сакам дете да учам на чисти вкусови, а понатаму ќе си комбинира како сака и како му одговара.
     
    На karibian и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  20. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Од многу читање глава боли.
    Фала ви мајки за советите.
    А пржено на путер, од кога може?