Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.630
    Пол:
    Женски
    На големото после година и пол, на малото после година. Ама не пржам често.
     
    На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Puterot e mnogu korisen i pozelno e da se dava sekojdnevno. I jas najcesto vo vecerata go stavam, dodeka e zeska da se rastopi sam.
    Przeno ne sum dala seuste, ama bi, veke sme godinka, samo ne mi teknuva osven jajce sto drugo bi mozela da mu isprzam. Vo sekoj slucaj e najdobra opcija pri przenje da se koristi puter.
    Maslinovo ladno cedeno davam poretko, nekako mn jak miris mi ima, nego go dodavam ladno vo veke prigotvena kasicka bidejki ne se zagreva.
     
    На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Јас ретко давам путер. еве после може да му свртам палачинка на путер инаку преферирам маслинов кога печам месо и зеленчук. путер со месо не давам зошто го менува вкусот.
    Кога сме кај групи на фб нема нешто полошо. што ме интересира овде си прашувам. Џој и Анатх многу ми имаат помогнато.
     
    На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    8.775
    Пол:
    Женски
    Epa zenski zatoa ke si zemete ekspres lonec i za pola saat i meso svarenovi rucek napraven. Od koga pocnav da go upotrebuvam veruvajte raj vidov so rukekov
     
    На muchacha_a и LiliBoz им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Имам неотворен ми стои 7 год
     
    На Annath, TheSecret и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  6. alisijad

    alisijad Популарен член

    Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Пол:
    Женски
    зашто не се пржи, пече со ладно цедено маслиново :?:
     
  7. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Со екстра врџин не се пржи, мене свекрва ми ми праќа маслинов за пржење. не знам како го праат.
     
  8. alisijad

    alisijad Популарен член

    Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Пол:
    Женски
    Да ама зашто, што е штетно, јас немам пржено ама имам ставано во мафини , во тавче некое за печење.
     
  9. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    врска немам искрена да бидам само знам во грција сончогледово скоро никој не користи. ..
     
  10. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Исто, мојот поклон за свадба го добив. И си седи во гаража, фаќа прашина. Не ми текнало да го користам.
     
    На Annath и LiliBoz им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    на исто место го чуваме дури :rofl: украс за гаража.
     
    На Annath и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  12. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Пол:
    Женски
    Слободно можеш и да пржиш и да печеш со ладно цедено маслиново. Најчесто го употребуваат многу познати кулинари имаш емисии доста за готвење со ова масло. Најздраво масло за готвење само што малку поспоро и поневообичаено е печењето и пржењето со него. Со години само него го употребуваме и сега само него за синко го користам. Само што сеуште синко не јаде пржено. Само печени одредени намирници. 10+ е синко и од неполни 5+ го користам ладно цеденото маслиново.
    Повели читни :
    https://drjoanna.com.au/blog/can-you-cook-with-extra-virgin-olive-oil-blog-793/
    http://www.najboljeizitalije.rs/naj...lje/sed-ut-perspiciatis-undeomnis-iste-2.html
     
    Последна измена: 24 јануари 2018
    На karibian и alisijad им се допаѓа ова.
  13. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Nakratko, ladno cedenite masla se mnogu osetlivi na toplina. Lesno oksidiraat so sto se gubat i unistuvaat nivnite dobri sostojki, a se sozdavaat stetni i toksicni materii.
    Najstabilni na toplina se zasitenite mast od zivotinsko poteklo kako puterot i zatoa se najdobri za gotvenje.
    So rafiniranjeto na rastitelnite masla se zgolemuva nivnata otpornost na toplina pa taka stanuvaat popovolni za gotvenje, kako soncogledovoto i rafiniranoto maslinovo maslo, ama sepak ne tolku kolku zivotinskite masti.
    Ladno cedenite masla se mnogu zdravi, ama samo ako se koristat ladni, pa sovrseni se za salati. Inaku se dosta poskapi od rafiniranite pa nema poenta da gi plakas tolku skapo a pak so zagrevanjeto da gi unistuvas negovite povolni sostojki.
    Ako veke sakas da gotvis na maslinovo kupuvaj od rafinirano em e poeftino em e podobro za gotvenje.
     
    На stevemila, karibian, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Ова го најдов дома од тука е.
    20180124_214321.jpg
     
    На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  15. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    8.775
    Пол:
    Женски
    @alisijad koga sme kaj masla, najde li? Jas se mislam da poracam od germanija da mi donesat toa na bio sto mi prati slika, ok li e? Ili drugo da baram? Najseriozna sum so maslovo ej moram da mu najdam veke i mene mi se smaci so maslinovo. :)
     
  16. kristina.k

    kristina.k Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Пол:
    Женски
    За ова Помас пишуваа дека е најнездраво и направено од остатоци од маслинката, ќе побарам деновиве дополнителни информации, ама во план бев да го купам за готвење. Ладно цедено јас не користам исто за готвење, најчесто путер и обично рафинирано масло што не ми е најсреќен избор.

    Мене ме интересира за примери на оброк/ручек што можам да ги спремам од вечер за нареден ден за малиот.
    Прашував и по групите, добив одговори, ама не е лошо уште искуства да слушнам, зошто не сум давала до сега од претходен ден оброк никогаш.
    Имам стаклени садови со вакуум капак, планирам топло дури е јадењето да го ставам во нив, па после во фриждер.
    Правам некои комбинации, знам компир не се притоплува и не се чува толку многу, спанаќ и блитва исто не би му спремала, а оброци што мислам е безбедно ориз со зеленчук, печено месо какво што јаде или ќофтенца, пилешка супа домашна па да ја притоплуваат, тестенини со мелено телешко и доматен сос, печени тестенини со сирење, манџички без компир. Дали е ова во ред и што друго можам?
     
    На Lolipop23 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Јас печам се. Имам мало ватростално за еден оброк и кога ќе се олади сосе него ставам во фрижидер. не загревам зашто не сака млака храна туку вадам пол час на собна да стои или на радијатор. инаку дека спомна спанаќ блитва .. правам од вечер со ориз и тоа . мелено телешко со спанаќ и ориз јаде ептен. потпечени макарони исто можеш, манџи било какви па и со компир. лошо е ако компирот стои во зејтин (печен пример ). друго можеш омлет на брзина да му направиш кога ќе дојдеш од работа не мора тоа од вечер. Јас денес баш фритата му правев со брокули компир и сирење. тавче гравче од вечер осто. месо било какво исто.
     
    На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  18. alisijad

    alisijad Популарен член

    Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Пол:
    Женски
    @Lolipop23 не мора стриктно да е маслиново јас дека мислев поздраво бар за синко да не ставам сончогледово, еве на пример во манџичка, во некое тесто, не можам путер да ставам, какво можам да земам?
    Имам дома од репка ама прочитав по групиве дека ако не е био тогаш воопшто да не го давам , сите пестициди биле во репката.
    @TheSecret не сум нашла, немав прилика да одам до биокулт уште таму да видам, мм е моментално во Германија па он ке донесе ако не најдам, ама до тогаш... он не се знае кога доага :doh:
    Иначе ок е тоа на дм и на хипп исто е убаво не знам од тоа дали ти пратив слика..
     
    На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kristina.k

    kristina.k Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Пол:
    Женски
    @LiliBoz фала за идејата, така ќе правам, имам и јас ватростално од помалите, воопшто не се сетив. :) Дури да почнеме се плашам, после ќе се навикнам и јас, а и тој не сака топло многу, па ќе им кажам да вадат порано на собна како што правиш ти. Касно ќе се враќам јас (17 часот), порано руча тој, па ќе не може да ме чека, а не сакам бабите да ги обврзувам и да готват дури го чуваат периодов.
     
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Koristi soncogledovo, toa e postabilno na visoki temperaturi. Samo namali kolicina.
    Jas zasega na sinko bidejki uste mu gotvam posebno ne stavam. Dodavam otposle vo kasickata nekolku kapki maslinovo.
    Osven vo testo koga mu mesam lepce ili mafini stavam soncogledovo. Za kifli i lisnati koristam puter.
    I za nas epten ja minimizirav upotrebata na zejtin, 1 litro po 3 meseci mi trae. Pecam bez zejtin, so voda ili vino, przam mnogu retko, mandzi pravam bez zaprska ili pak stavam ama mn malku.
     
    На Annath, alisijad и irena.1 им се допаѓа ова.