Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    не стое ич припремај непосредно пред оброк , нема потреба да вариш овошје , свежо се дава само блендирај две мин раб е ..

Последна измена од модератор: 1 февруари 2018
  2. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Педијатарот ми рече овошјето лупено па варено, па затоа го варам, не варам многу малку неколку минути и потоа блиндирам.

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    @elcezelce од каде најде праски?

4. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Имам замрзнато и праски и кајсии :)

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    само да кажам фала за идеите , вечерва пробаме гриз со вишни - се изеде ^_^ првпат гриз не ми одби :bow:ств е вкусно .. (highfive)

На stevemila и joy1 им се допаѓа ова.
  6. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    Пилешко домашно месо за колку време би ми се сварило убаво дека е многу жилаво? Дека обично го варам 4-5 сата и губам време :(

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    И јас денес тоа дадов баш го прочитав советов и се изеде :) Џојка ис д бос !!

8. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    Каде најчесто купуваш батат?

9. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    А вишни од кој месец давате? И колку пати во неделата јадете груз? Јас иам домашни вишни замрзнати ама не сум се консултирала со педијатар од кој месец се практикува

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    оо јас прв пат дадов вишни подоцна. некаде 12+. мислам дека од 7 беа вишни а од 8 цреши но ај нека потврди некој бидејќи не ги пратев по табела затоа не памтам.

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    A гриз колку пати во неделата даваш?

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    порано кога беше помал можеби и три пати неделно. или за доручек или за вечера со млеко, кокосово масло цимет какао... ако не беше гриз за вечера беше палента или корн флекс.
    Сега многу ретко. Сега за вечера сака пита или кифла или нешто така по лебасто. голем е сега. :)

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Uuu mnogu be 4 casa. Nisto tolku dolgo nema potreba da se vari. Na pileskoto mu e dovolno 1 cas, isto i na zajacko i misirkino, telesko okolu 1 ipol.
    Visni od 7 meseci dadov. Griz davam mnogu retko, dali ednas vo dve nedeli. Nekako ne mi go saka mnogu.

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Во Веро го купувам, секогаш ги имаат и двата вкуса.
    Вишни и јас од 7+ дадов и Цреши. Домашни не купечки.
    Гриз многу ретко правам, некогаш во зеленчукови каши го ставам неколку мин пред крај за да ја згусне.

15. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    Абе минатиот пат кога го варев на тивко отприлика 2 сата месото жилаво жилаво не се џвака, го поварив усште некој си 40 мин и го пробав и ми беше таман за јадење, но откако ја изеде малово кашичката абе вечерта се утепа од плачење, виткање и прткање, и баш зборев со браѕучетка ми дека имаме деца 1 месец разлика и поискусна дека со второ и ми рече дека можно е од тоа да го болело мешето од пилешкото демек не било доволно сварено како и дека 4-5 сата се вари бидејќи е доста жилаво како месо, и денес така и напраив се вареше се заборави од варење ја изручка ама еве го спие не плачеше и не се виткаше ко минатиот пат, а телешкото го варам околу 2 сата.

16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Според мене нешто не е во ред со тоа месо штом толку долго се вари. Може е од некоја стара кокошка, од каде го зеде?

17. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    Епа баш ќе пробам сабајлее со вишна, отприлика колку се дава ко за почеток?

Домашна е, од село од куманово на свекор ми и свекрва ми мн добри пријатели и они ги чуваат мн чисто, само со домашна грана ги хранат не ги трујат со хормони, абе незнам можно и тоа да е дека коа ми ја донесоа чистена само да ја поделам на помали парчиња беше доста голема :)

Последна измена од модератор: 2 февруари 2018
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Баш ми е чудно, ама сепак штом е домашно проверено, давај, па макар го варела и 4 часа.
    Обично ти велам за 1 час е готово пилешкото, и моето е домашно, парчињата се по 50г, го ставам цело и откако малку ќе омекне го сечам на 3-4 дела за да се свари побрзо.

19. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    И мене ми беше чудно викам пто месо ќе беше па толкувда бара време за варење, јас го ставам обично на 4ка да се вари далини тоа па има врска стварно незнам што да кажам

20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Стај 1-2 колку за почеток за првпат не ставај повеќе. Сепак се јаки и некогаш се дешава да повраќаат, но ништо страшно. Мојот кога прв пат му дадов повраќаше некој пола саат отпосле. Е сега дали од вишните или што одма бареше да цица и се прејаде незнам искрено. Ама па и следниот пат кога дадов така се деси како коициденција пак вишни па бараше да цица. Педијатарката кога и се јавив рече дека е од прејаденост, мада јас мислам дека од вишните беше зашто сепак малку се појаки па прават како киселини. Ама незнам искрено. Еве ден денес си јаде и не се десило пак да повраќа. Само тие 2 пати кога за прв пат ги проба вишните.
    Не те плашам, само сакав да го знаеш моето искуство за да го имаш во предвид и ако се деси да не паничиш нее ништо страшно.