1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. Klarisaa

    Klarisaa Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    514
    Пол:
    Женски
    Што додаваш во свежото овошје за да се изблендира убаво,водичка?
    Ние уште не сме почнале со вкусови, а педијатарот ми спомна свежи да давам,а други ми викаат варени :/
     
    На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пол:
    Женски
    Да и ставам превриена вода таа што ја користам за ад. Ама ја ставам да е оладена на собна температура затоа што ако ставиш жешка и кашата ќе е топла ќе треба да чекаш да се олади.
     
    На Klarisaa и karibian им се допаѓа ова.
  3. Belabelinakinder

    Belabelinakinder Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.308
    Пол:
    Женски
    A колку време може домашната кашичка да стои синко заспа пред времето
     
  4. karibian

    karibian Популарен член

    Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    3.420
    Пол:
    Женски
    Мислам еден саат највеќе. Пробував го нема истиот вкус повеќе.
     
    На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Belabelinakinder

    Belabelinakinder Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.308
    Пол:
    Женски
    Јас ретко пробувам (facepalm) од купечките еднаш пробав и од слива само ми се допадна а и синко само неа ја сака друга никоја
     
    На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ada21

    ada21 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Пол:
    Женски
    Просото како го спремате ? И со што го комбинирате ?
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.881
    Пол:
    Женски
    На самата ќесичка го пишува начинот на подготовка. На 0+месеци на Телма ( јутуб ) , има емисија изгледај ја каде нутриционистот објаснува зашто нее убаво да се кисне неколку сати или да се остава преку ноќ. Се водев по нејзиниот совет и на тивко варам 40мин дур не омекне и стане кашаста. Ја комбинирам со овошје и некогаш со жолчка и кисело млеко.
     
    На Две Принцези и ada21 им се допаѓа ова.
  8. wings

    wings Популарен член

    Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.888
    Не сум ја гледала емисијата, јас сите житарки ги киснам преку ноќ, нели ова беше општо правило за сите поради фитинската киселина, ова пак нешто ново сега, ако не ти е тешко во кратки црти објасни ми што кажа нутриционистот
     
    На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.368
    Допаѓања:
    317.542
    Пол:
    Женски
    да,прво се потопуваат преку ноќ па се варат наредниот ден.Истото важи и за гравот.Фитинската киселина за неа ги врзува сите важни минерали како цинк железо магнезиум и не дозволува организамот да ги апсорбира.Така да во самиот организам може да дојде до мањак на минерали .
     
    На stevemila, wings, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. ada21

    ada21 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Пол:
    Женски
    Па тоа ме интересираше , дали се потопува. Сакам утре да дадам . Од вечер да го ставам во вода или утре од сабајле 3,4 часа ?
     
  11. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.368
    Допаѓања:
    317.542
    Пол:
    Женски
    од вечер
    бидејки треба да седи од 6-12 часа
    сабајле ја фрлаш таа вода ставаш нова и вариш.Просото е готово кога ке ја впие водата во која се варело.
     
    На stevemila и ada21 им се допаѓа ова.
  12. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.881
    Пол:
    Женски

    Еве мајка, сепак најкомпетентен за ова е нутриционист. Просо, киноа и амарант не се киснат. Киноата може да се исплакне во неколку води за да го изгуби горчливиот вкус.
    Останатите житарки е пожелно да се киснат поради фитинската киселина. Во фрижидер може преку ноќ, а на собна тт не повеќе од 5ч. Зашто подолго киснење нее пожелно ради бактерии.Изгледај го многу корисни информации кажува и совети. Многу убаво објаснува и за овесните снегулки. Искрено откако тоа го дознав тоа за овесните снегулки, еве веќе подолг период не ги давам и ги исфрлив од употреба.
     
    Последна измена: 15 февруари 2018
    На wings, Mia.milicka и ada21 им се допаѓа ова.
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.024
    Допаѓања:
    199.001
    Пол:
    Женски
    Што кажува за овесните снегулки? Јас доста ги користам, а немам време сега да го изгледам видеото.
    Инаку за просото знам дека не се кисне, оти може да се расипе така.
     
  14. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.881
    Пол:
    Женски
    Кажува дека не ги препорачува и дека од многу големо користење на таков вид преработени праксата пикажала дека имале проблем со гликемија ( јас бар така ја разбрав ). Кажуваше за некој експеримент кај глувци ( потенцираше дека нее релевантен со оглед дека сепак човекот има друг организам ) , но сепак го кажа како еден вид паралела. Напимена дека сепак и не се штетни, но би било пожелно поретко да се употребуваат. Пре е за полни житарки дома подготвени кој се многу поздрави. Е сеа она убаво објасни за овесните и кога имаш време изгледај го, на почетокот од видеото збори за нив.
    Напоменува дека ни просо, ни киноа нит амарант да не се киснат.

    @Annath морам да те прашам уште нешто извини :$
    Ете и @Lolipop23 би сакала и двете да ве прашам :$
    Имам домашен маџун т.е. купен од Берово. Од кога може да го воведам и по колку се става во кашичка? Колку пати неделно?
    Исто така пред некој ден прашав и за ужинки. Од кога може да се воведат ужинки и што би можело да се дава за ужина за 10+ . Зашто ете некогаш го осеќам неможе да издржи од оброк до оброк. Го дојам кога сака и колку сака, но ни тоа веќе не го држи ни најадува. 10ипол кг има инаку.
     
    Последна измена од модератор: 16 февруари 2018
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.024
    Допаѓања:
    199.001
    Пол:
    Женски
    Маџун е откако ќе воведеш грозје, 10+.
    По една лажичка на гладно во сокче или така, а во каша може и лажица. Не сум давала, немам искуство.
    Мислам дека може секој ден.

    Ужинки обично после годинка, ама може да воведеш ако гледаш дека подој меѓу оброците не му е доволен. Оти нели распоредот на оброци иде појадок, подој/адмлеко, ручек, подој/ад млеко, вечера, подој/ад млеко. Ужинката треба да биде на местото на подојот/ад млекото. Ама тоа повеќе после година, оти до година сепак млекото е основна храна.
    Како ужинка - овошје, бисквити, друг тип на кекси, овошен јогурт, пудинг (домашни или купечки изборот е твој), кисело млеко, варен зеленчук како фингер фуд да јаде само и слично.
     
    На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.298
    Пол:
    Женски
    Madzun nemam dadeno. Jas bi posle godinka, em poradi alergii em poradi sekerot.
    Uzina vo bukvalna smisla i redovno ne davam seuste. Pomegu dorucek i rucek ima 1 podoj, a pomegu rucek i vecera davam mandarina, ceden sok, kiflicka, lepce, lesnici, bademi mu krsime i davame da gricka...
     
    На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пол:
    Женски
    Некоја идеа за комбинација зеленчук со месо. Само морков, кромид комбинирам со месото :)
     
  18. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.368
    Допаѓања:
    317.542
    Пол:
    Женски
    а колкави сте?
     
  19. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пол:
    Женски
    7+
     
  20. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.368
    Допаѓања:
    317.542
    Пол:
    Женски
    лукче,компир,тиквица,брокула,карфиол,грашак можеш
     
    На stevemila и kiki_riki им се допаѓа ова.