Компир, тиквица, пашканат, целер, брокула, грашок. Тоа давам и јас цело време.Плус друго соодветно за возраста.
Каква изблендирана кашичка може да стои подолго време? Кои намирници нај не се расипуваат откако ќе се направи кашичката?
Колку тоа подолго време? Овошни каши најмногу до половина час, зеленчукови и подолго, ама пушта многу вода зеленчукот кога е изблендиран.
Ако е само изблендирана без да се вакумира ретко која може да стои надвор од фрижидер повеќе од саат/два. Ако ја вакумираш/стерилизираш прописно тогаш може и подолго. Ова важи за зеленчукови кашички. Овошјето брзо оксидира иако јас знаев да дадам и овошна кашичка од пред саат време ако дома сум ја направила а ја јаде надовр на игралиште или во парк. Има и намирници како на пример компир, спанаќ, цвекло што не смеат да се подгреваат така што ако ти треба кашичка што може да се подгрева ќе треба да правиш без такви намирници. Саат, два не е проблем. Можеш било што.
Ете и @JoyJoy ти објаснила, саат два не е ништо. Инаку, после година, или еве, од десет месеци ако воведеш тогаш цитруси, може да ставаш сок од лимон во овошјето, нема да оксидира. А зеленчуковите/месни каши може да стојат час, два, па и повеќе ако се во фрижидер.
Јас купувам филети ослич без коски. Ја варам дур не почнат да се делат парченцата ( се гледа кога е готова ) некој 10мин отприлика. Последениов пат ја имав сварено и малку во релна потпечено.
Kakvi fileti zimas? Inaku jas ne sum varela riba do sega, neznam nekako ne mi e ubava taka, varena riba mirisa li?kakov vkus ima? Pecam vo folija so malku maslinovo
Од Веро замрзнати ослич филети без коски ( во ќесе се продаваат ) ги купувам. Не немириса онака како кога би ја пржела или печела, многу помалку се осеќа мирисот. Сепак ни 10мин дали варам и мало парченце е, така да може и затоа не мириса јако.Убаво си се вари и е убав вкусот. Секако вкусот не е ист како ко за нас кпга би се спремило зашто е без зачини. Во комбинација со зеленчукот многу вкусно испаѓа. Претежно комбинирам со пченка, грашок, морков, брокула, макарони ( посни) , ориз и она со што јас би јадела така и него му спремам. Последен пат во релна со макарони ја направив и салца од патлиџани домашна. Избегавам со коски риба зашто фобија имам од коските, све мислам некоја останала па да не му залетне .
Proveruvaj gi i filetite, mnogu cesto naogam koska i vo niv. Da ve prasam onie koi kupuvate zajacko meso, koja cena e? Kupuvav dosega cel zajak od luge, po 200 den kilogram, ama sega prasav go skapnale, po 300. Aj da e cisto meso ok e cenata, ama ova so koski i iznutrici, od kilogram nitu pola kilo meso ne mi izleguva. Ne mi se stedi za dete, ama...
Знам мила и филетиве ги проверувам и некогаш си викам налет риба нема да давам, дур го ранам мислам се препотувам. И поретко ја давам искрено. Зајачко уште не сум дала незнам зашто. На другарка братучедот одгледува зајци и продава ама исто мислам со се коски и све. Ама цена незнам. Ако си на фб да видиш во групава сигурно ќе најдеш некој https://www.facebook.com/groups/1723293161074191/ Имаш и препораки од луѓе.
Денес не го изеде оброкот (компир,морков,тиквица,кромид,путер и жолчка 1/6) прашањето ми е дали да го ставам во фрижидер ставено во стаклено тањирче со капак специјален за затворање и да му го понудам утре или да го фрлам одма?
Мајки прв пат купив вчера пашкант, Никогаш немам употребувано ни за нас. Е сега да ми кажите каде се чува во фрижидер или може на собна темп. По колку да му ставам во зелен. каши? И уште нешто за авокадото, дали е расипано кога е потемнето од внатре или е зрело?
Пашканатот можеш да го исецкаш на помали коцки ( отприлика како коцка шеќер ) и во замрзивач да го чуваш ( со години така го ставаме ние дома ) и доволно е 2-3 коцки да ставаш. Авокадото треба да е зелена боја внатрешен дел. Ако е темно со кафеави наслаги фрли го. Кората ако е потемнета и е меко е зрело и ако се љупи лесно. А доколку е потемнето внатре фрлај.
Мајки едно прашање. Уште пробуваме вкусови, дали купечка кашичка од кога ќе ја отворите другиот ден како ја затоплувате од фрижидер, претпоставувам на собна температура? Па после пак во фриз за другиот ден?