Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Discussion in 'Бебе' started by BirMelek, Jun 18, 2017.

  1. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Joined:
    Dec 30, 2013
    Messages:
    2,673
    Likes Received:
    14,780
    Gender:
    Female
    Компир, тиквица, пашканат, целер, брокула, грашок. Тоа давам и јас цело време.Плус друго соодветно за возраста.
     
    kiki_riki likes this.
  2. karibian

    karibian Популарен член

    Joined:
    Dec 3, 2014
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    3,423
    Gender:
    Female
    Каква изблендирана кашичка може да стои подолго време?
    Кои намирници нај не се расипуваат откако ќе се направи кашичката?
     
  3. Offspring

    Offspring Форумски идол

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Messages:
    7,163
    Likes Received:
    27,011
    Aj ve molam kazete mi kako im spremate riba ?
    Oslic konkretno.
     
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,171
    Gender:
    Female
    Колку тоа подолго време? Овошни каши најмногу до половина час, зеленчукови и подолго, ама пушта многу вода зеленчукот кога е изблендиран.
     
  5. karibian

    karibian Популарен член

    Joined:
    Dec 3, 2014
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    3,423
    Gender:
    Female
    Мислев на саат два. Купените не ги сака и стварно немаат ист вкус.
     
  6. JoyJoy

    JoyJoy Форумски идол

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    5,284
    Likes Received:
    35,396
    Gender:
    Female
    Ако е само изблендирана без да се вакумира ретко која може да стои надвор од фрижидер повеќе од саат/два. Ако ја вакумираш/стерилизираш прописно тогаш може и подолго. Ова важи за зеленчукови кашички. Овошјето брзо оксидира иако јас знаев да дадам и овошна кашичка од пред саат време ако дома сум ја направила а ја јаде надовр на игралиште или во парк.
    Има и намирници како на пример компир, спанаќ, цвекло што не смеат да се подгреваат така што ако ти треба кашичка што може да се подгрева ќе треба да правиш без такви намирници.

    Саат, два не е проблем. Можеш било што.
     
    Annath and karibian like this.
  7. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,171
    Gender:
    Female
    Ете и @JoyJoy ти објаснила, саат два не е ништо. Инаку, после година, или еве, од десет месеци ако воведеш тогаш цитруси, може да ставаш сок од лимон во овошјето, нема да оксидира. А зеленчуковите/месни каши може да стојат час, два, па и повеќе ако се во фрижидер.
     
  8. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2014
    Messages:
    2,191
    Likes Received:
    5,886
    Gender:
    Female
    Јас купувам филети ослич без коски. Ја варам дур не почнат да се делат парченцата ( се гледа кога е готова ) некој 10мин отприлика. Последениов пат ја имав сварено и малку во релна потпечено.
     
  9. TheSecret

    TheSecret Форумски идол

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    5,007
    Likes Received:
    9,470
    Gender:
    Female
    Kakvi fileti zimas?
    Inaku jas ne sum varela riba do sega, neznam nekako ne mi e ubava taka, varena riba mirisa li?kakov vkus ima? Pecam vo folija so malku maslinovo
     
  10. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2014
    Messages:
    2,191
    Likes Received:
    5,886
    Gender:
    Female
    Од Веро замрзнати ослич филети без коски ( во ќесе се продаваат ) ги купувам. Не немириса онака како кога би ја пржела или печела, многу помалку се осеќа мирисот. Сепак ни 10мин дали варам и мало парченце е, така да може и затоа не мириса јако.Убаво си се вари и е убав вкусот. Секако вкусот не е ист како ко за нас кпга би се спремило зашто е без зачини. Во комбинација со зеленчукот многу вкусно испаѓа. Претежно комбинирам со пченка, грашок, морков, брокула, макарони ( посни) , ориз и она со што јас би јадела така и него му спремам. Последен пат во релна со макарони ја направив и салца од патлиџани домашна. Избегавам со коски риба зашто фобија имам од коските, све мислам некоја останала па да не му залетне :).
     
  11. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    5,514
    Likes Received:
    27,301
    Gender:
    Female
    Proveruvaj gi i filetite, mnogu cesto naogam koska i vo niv.

    Da ve prasam onie koi kupuvate zajacko meso, koja cena e?
    Kupuvav dosega cel zajak od luge, po 200 den kilogram, ama sega prasav go skapnale, po 300. Aj da e cisto meso ok e cenata, ama ova so koski i iznutrici, od kilogram nitu pola kilo meso ne mi izleguva. Ne mi se stedi za dete, ama... :?:
     
  12. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2014
    Messages:
    2,191
    Likes Received:
    5,886
    Gender:
    Female
    Знам мила и филетиве ги проверувам и некогаш си викам налет риба нема да давам, дур го ранам мислам се препотувам. И поретко ја давам искрено.

    Зајачко уште не сум дала незнам зашто. На другарка братучедот одгледува зајци и продава ама исто мислам со се коски и све. Ама цена незнам. Ако си на фб да видиш во групава сигурно ќе најдеш некој
    https://www.facebook.com/groups/1723293161074191/
    Имаш и препораки од луѓе.
     
    Lolipop23 likes this.
  13. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Домашни јајца колку време може да стојат во фрижидер? Колку му е ,,рокот" ?
     
  14. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2014
    Messages:
    2,191
    Likes Received:
    5,886
    Gender:
    Female
    Дур не ги изеде синко стојат :) по 1-2месеца сигурно. Така ни кажа и човекот од кој ги зимаме.
     
    Belabelinakinder and orhideea like this.
  15. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Joined:
    Aug 1, 2017
    Messages:
    794
    Likes Received:
    995
    Gender:
    Female
    Денес не го изеде оброкот (компир,морков,тиквица,кромид,путер и жолчка 1/6) прашањето ми е дали да го ставам во фрижидер ставено во стаклено тањирче со капак специјален за затворање и да му го понудам утре или да го фрлам одма?
     
  16. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    5,514
    Likes Received:
    27,301
    Gender:
    Female
    Frli go.
     
    Sofronko likes this.
  17. Sofronko

    Sofronko Истакнат член

    Joined:
    Aug 1, 2017
    Messages:
    794
    Likes Received:
    995
    Gender:
    Female
    Фрлам :)
     
    Lolipop23 likes this.
  18. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Мајки прв пат купив вчера пашкант, Никогаш немам употребувано ни за нас. Е сега да ми кажите каде се чува во фрижидер или може на собна темп. По колку да му ставам во зелен. каши?
    И уште нешто за авокадото, дали е расипано кога е потемнето од внатре или е зрело?
     
  19. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2014
    Messages:
    2,191
    Likes Received:
    5,886
    Gender:
    Female
    Пашканатот можеш да го исецкаш на помали коцки ( отприлика како коцка шеќер ) и во замрзивач да го чуваш ( со години така го ставаме ние дома ) и доволно е 2-3 коцки да ставаш.
    Авокадото треба да е зелена боја внатрешен дел. Ако е темно со кафеави наслаги фрли го. Кората ако е потемнета и е меко е зрело и ако се љупи лесно. А доколку е потемнето внатре фрлај.
     
  20. eli.karameli

    eli.karameli Популарен член

    Joined:
    Jan 15, 2012
    Messages:
    2,034
    Likes Received:
    5,543
    Мајки едно прашање. Уште пробуваме вкусови, дали купечка кашичка од кога ќе ја отворите другиот ден како ја затоплувате од фрижидер, претпоставувам на собна температура? Па после пак во фриз за другиот ден?
     
    Sofronko likes this.