Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

1. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    984
    Јас на собна најчесто, но можеш и во гезве со топла вода и ќе се стопли :)

На stevemila и eli.karameli им се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.472
    јас не ја затоплувам. не ја ставам во фрижидер ја оставам во кујна на прозор малку посвежо е таму. пред да проба во дневна потопло е и балансирам :D

На stevemila и eli.karameli им се допаѓа ова.
  3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    На самата декларација на секоја кашичка без разлика на фирмата е пишано под напомена : еднаш загреаната кашичк веќе неможе да се враќа во фрижидер и се фрла ако не се изеде. И исто така секоја кашичка има временски период колку може да стои откако ќе се отвори прв пат. Некој се само 24ч, 48ч и некој се 3дена.
    Ако ми останело од кашичката ја оставам во фрижидер и после не ја грејам само ја оставам на собна тт или над парното пред да му ја дадам. Ретко во микро загревам. Само неможеш да ја загрееш цела па дел да дадеш а дел во фрижидер, вака одма фрлаш си пишува на деклерација. Онолку колку ќе изеде вадиш од тегла и затоплуваш, а остатокот со тегличката во фрижидер го ставаш.

На Autumn_, stevemila, forumce и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.019
    Допаѓања:
    40.348
    На кашичките убаво пишува. Може да стои одредено време во фрижидер но не и загревана каша. Плус напомнато е да се извади од теглата колку што треба, а остатокот во фрижидер. На овој начин загреваш ако има потреба само колку што ти треба, а онаа што стои во фрижидер не е контаминирана со лигушки.

На stevemila, eli.karameli и sofi2107 им се допаѓа ова.
  5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Сутлијаш за бебе правите само со ориз или мешате со некое овошје?

6. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Вчера правев со ориз и банана,без овошје нема да е благо.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Две Принцези

Две Принцези Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    372
    Мамички
    За месец ипол почнувам со работа,па сакам да се консултирам со вас..

Планирам од вечер да и спремам за доручек,и ручек во тегличе е сега дали да ги ставам во фрижидер и другиот ден да се стават во топла вода за да се стоплат малце или...

Зошто ќе ја носиме на село таму свеќи ќе ја гледа,па немам многу поверение во неа зошто таа ако има многу работа може и леб да и даде да јаде:D па така спремено нејзина работа ќе биде само да и даде ..

8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    8.775
    Dorucek neznam zosto ako vi e so ovosje tesko,ovojsleto treba najmnogu za pola saat da se izede zosto oksidira. A rucek bi mozelo ako e dobro zatvorena teglickata dur e uste zesko jadenjeto da se vakumira.

На sofi2107 и stevemila им се допаѓа ова.
  9. Две Принцези

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    372
    Да за овошјето и јас затоа најмногу се мислам бидејќи оксидира,а ручек топло со добро капаче и се вакумира

10. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.537
    Ne e ubavo da davas tolku vreme stoeno.Plus i ovosje.Ne odzema voopsto vreme da i spremi nesto.Dali na parea ili podvareno.Zavisi sto.Ili ako veke stvarno nemas poveeenie kupi i na Hipp.Neznam dali voveduvas tek vkusovi ili veke lapka malata.Mojava ete nejke domasno.So ne probav.Se so sila so plukanje.Abe inat.Pa kupuvam od malitena Hipp.Kolku tolku kasnuva.Nekogas pola kasicka nekogqs pomalku.Zavisi.Eve vcera i pravev avokado i banana doma.Kasna malku.Ke probuvam pak domasno,ne se otkazuvam
    sakam doma da i spremam

11. Две Принцези

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    372
    Лапкаме веќе,дома и спремам на пареа не ни е проблем за готови ама работата е што сакам домашно да си лапка

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  12. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Мајки купив пилешко филе и за денес сакам да спремам за бебушка првпат. Колку време да го варам и со што прво да го искомбинирам?

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.971
    Допаѓања:
    36.182
    Како да направам гриз со адаптирано млеко Хип Комбиотик?

14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    8.775
    Kupecko pilesko ne bi davala nikako. Eve uste nema probano pilesko zosto nemozam domasno da najdam. Jade misirkino

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    18.437
    Ми пратила свекрва ми телешко месо во коцки големина таман за бебе. Свежо ама веднаш го замрзнав. Имам и коска за да направам бујон.
    Не знам ни како да го спремам месото и колку време да го варам, ниту како да го направам бујонот . Може упатство од некој што знае?

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.914
    Допаѓања:
    31.553
    Месото се комбинира со било кој зеленчук. Значи во ручекот она што до сега биле зеленчукови кашички ќе станат месни кашички, смао не секој ден. Ќе има бебуш денови без месо. Месо се дава од 30 до 50 грама на почеток па мери си ги коцките да бидат таман толку. Инаку месото кога е на мали коцки се вари околу 45 минути. Барем јас го варам толку и меко е.
    Бујон не сум спремала за бебе, ама мислам дека е како обична супа.

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Со години го правиме буљонот ( темељац ) , сега веќе поактивно за децава правиме. Еве ти како се прави. Само што јас секогаш чист го правам не додавам никаков зелечук нит зачини, за после чист да си го ставиш во било која каша за ручек. Откако ќе се направи чекаме малку да се подолади и сипаме во оние ќесите за замрзнување ( најлонски со коцки ) и со инка сипам темељацот и во замрзнивач. После по една коцка додавам во кашичките.

Телешкото секогаш го варам во експрес лонец, ако немаш тогаш 2-3ч во обично тенџере, пената ќе ја исфрлаш. Ќе стане мекано кано путер ( се делат како влакненца ) . Вадам и сечам ( мерам парчиња по 50гр. Кога ќе се оласат скроз ги ставам во ќесе и во длабоко. И после само ги додавам при крај на ручекот кој му го правам. Многу полесно и поедноставно зашто некој ручеци ти се и за 20мин готови, а вака ќе треба некок 1-1ипол час на тивко да го вариш 50гр парче. Подолго се вари ако е домашно и станува баш меко како путер и само со виљушка можеш да го згмечиш без да блендираш. Исто како и домашното пилешко што подолго го вариш за разлика од купечко.
    Темељацот/буљонот ќе читнеш и ти препорачувам да го даваш слободно и почесто ( по една коцка) многу е здрав за имуниот систем, коски, организам, цревна флира итн.

На stevemila и Igle им се допаѓа ова.
  18. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    18.437
    Фала ти. А бива веќе замрзнатите коцки да ги извадам и варам сега па пак да ги замрзнам или не?
    Убаво си правиш ти ама ете нр знаев....

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Mnogu podobro e svezo zamrznato, ne bi ti preporacala sega da go vadis pa da go varis pa pak da go zamrznuvas.

На TheSecret, manako1 и Igle им се допаѓа ова.
  20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.884
    Не. Сега веќе си ги замрзнала и ќе вадиш поединечно и вариш со ручек. Следен пат свари па замрзни. Сестра ми за внукми еве 2ипол години откако ќе го свари телешкото го сече на коцки и во теглички става парче мевце и од водата во која се варело месото става во тегличките и ги затвара и чува во фјока во длабоко. После под топла вода ги одмрзнува и малку загрева и додава во оброкот. Јаз без вода замрзнувам.
    Но, доколку сакаш можеш и свежо да замрзнуваш па да вариш по одмрзнување со самиот ручек. Како сакаш можеш.
    Јас лично вака правам откако на фб во групата за здрава храна здрави деца читав искуства и совети. Па така терам од почеток кога воведов телешко.

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.