јас не ја затоплувам. не ја ставам во фрижидер ја оставам во кујна на прозор малку посвежо е таму. пред да проба во дневна потопло е и балансирам
На самата декларација на секоја кашичка без разлика на фирмата е пишано под напомена : еднаш загреаната кашичк веќе неможе да се враќа во фрижидер и се фрла ако не се изеде. И исто така секоја кашичка има временски период колку може да стои откако ќе се отвори прв пат. Некој се само 24ч, 48ч и некој се 3дена. Ако ми останело од кашичката ја оставам во фрижидер и после не ја грејам само ја оставам на собна тт или над парното пред да му ја дадам. Ретко во микро загревам. Само неможеш да ја загрееш цела па дел да дадеш а дел во фрижидер, вака одма фрлаш си пишува на деклерација. Онолку колку ќе изеде вадиш од тегла и затоплуваш, а остатокот со тегличката во фрижидер го ставаш.
На кашичките убаво пишува. Може да стои одредено време во фрижидер но не и загревана каша. Плус напомнато е да се извади од теглата колку што треба, а остатокот во фрижидер. На овој начин загреваш ако има потреба само колку што ти треба, а онаа што стои во фрижидер не е контаминирана со лигушки.
Мамички За месец ипол почнувам со работа,па сакам да се консултирам со вас.. Планирам од вечер да и спремам за доручек,и ручек во тегличе е сега дали да ги ставам во фрижидер и другиот ден да се стават во топла вода за да се стоплат малце или... Зошто ќе ја носиме на село таму свеќи ќе ја гледа,па немам многу поверение во неа зошто таа ако има многу работа може и леб да и даде да јаде па така спремено нејзина работа ќе биде само да и даде ..
Dorucek neznam zosto ako vi e so ovosje tesko,ovojsleto treba najmnogu za pola saat da se izede zosto oksidira. A rucek bi mozelo ako e dobro zatvorena teglickata dur e uste zesko jadenjeto da se vakumira.
Да за овошјето и јас затоа најмногу се мислам бидејќи оксидира,а ручек топло со добро капаче и се вакумира
Ne e ubavo da davas tolku vreme stoeno.Plus i ovosje.Ne odzema voopsto vreme da i spremi nesto.Dali na parea ili podvareno.Zavisi sto.Ili ako veke stvarno nemas poveeenie kupi i na Hipp.Neznam dali voveduvas tek vkusovi ili veke lapka malata.Mojava ete nejke domasno.So ne probav.Se so sila so plukanje.Abe inat.Pa kupuvam od malitena Hipp.Kolku tolku kasnuva.Nekogas pola kasicka nekogqs pomalku.Zavisi.Eve vcera i pravev avokado i banana doma.Kasna malku.Ke probuvam pak domasno,ne se otkazuvam sakam doma da i spremam
Лапкаме веќе,дома и спремам на пареа не ни е проблем за готови ама работата е што сакам домашно да си лапка
Мајки купив пилешко филе и за денес сакам да спремам за бебушка првпат. Колку време да го варам и со што прво да го искомбинирам?
Kupecko pilesko ne bi davala nikako. Eve uste nema probano pilesko zosto nemozam domasno da najdam. Jade misirkino
Ми пратила свекрва ми телешко месо во коцки големина таман за бебе. Свежо ама веднаш го замрзнав. Имам и коска за да направам бујон. Не знам ни како да го спремам месото и колку време да го варам, ниту како да го направам бујонот . Може упатство од некој што знае?
Месото се комбинира со било кој зеленчук. Значи во ручекот она што до сега биле зеленчукови кашички ќе станат месни кашички, смао не секој ден. Ќе има бебуш денови без месо. Месо се дава од 30 до 50 грама на почеток па мери си ги коцките да бидат таман толку. Инаку месото кога е на мали коцки се вари околу 45 минути. Барем јас го варам толку и меко е. Бујон не сум спремала за бебе, ама мислам дека е како обична супа.
Со години го правиме буљонот ( темељац ) , сега веќе поактивно за децава правиме. Еве ти како се прави. Само што јас секогаш чист го правам не додавам никаков зелечук нит зачини, за после чист да си го ставиш во било која каша за ручек. Откако ќе се направи чекаме малку да се подолади и сипаме во оние ќесите за замрзнување ( најлонски со коцки ) и со инка сипам темељацот и во замрзнивач. После по една коцка додавам во кашичките. Телешкото секогаш го варам во експрес лонец, ако немаш тогаш 2-3ч во обично тенџере, пената ќе ја исфрлаш. Ќе стане мекано кано путер ( се делат како влакненца ) . Вадам и сечам ( мерам парчиња по 50гр. Кога ќе се оласат скроз ги ставам во ќесе и во длабоко. И после само ги додавам при крај на ручекот кој му го правам. Многу полесно и поедноставно зашто некој ручеци ти се и за 20мин готови, а вака ќе треба некок 1-1ипол час на тивко да го вариш 50гр парче. Подолго се вари ако е домашно и станува баш меко како путер и само со виљушка можеш да го згмечиш без да блендираш. Исто како и домашното пилешко што подолго го вариш за разлика од купечко. Темељацот/буљонот ќе читнеш и ти препорачувам да го даваш слободно и почесто ( по една коцка) многу е здрав за имуниот систем, коски, организам, цревна флира итн.
Фала ти. А бива веќе замрзнатите коцки да ги извадам и варам сега па пак да ги замрзнам или не? Убаво си правиш ти ама ете нр знаев....
Mnogu podobro e svezo zamrznato, ne bi ti preporacala sega da go vadis pa da go varis pa pak da go zamrznuvas.
Не. Сега веќе си ги замрзнала и ќе вадиш поединечно и вариш со ручек. Следен пат свари па замрзни. Сестра ми за внукми еве 2ипол години откако ќе го свари телешкото го сече на коцки и во теглички става парче мевце и од водата во која се варело месото става во тегличките и ги затвара и чува во фјока во длабоко. После под топла вода ги одмрзнува и малку загрева и додава во оброкот. Јаз без вода замрзнувам. Но, доколку сакаш можеш и свежо да замрзнуваш па да вариш по одмрзнување со самиот ручек. Како сакаш можеш. Јас лично вака правам откако на фб во групата за здрава храна здрави деца читав искуства и совети. Па така терам од почеток кога воведов телешко.