Да.И препорачливо е. Палента смеете? Заборавив од кога се даваше... Се' мислам малку подоцна,можеби грешам.
До пред некој месец ја истурав,но во месара ми кажаа дека грешам.Неодамна,истото го прочитав и во една од групите на фб. Врти сучи,разни тврдења и теории.
Јас досега за нас ја истурав. Тек сега не знам што да правам....Готвењето за бебе ми стана виша математика
Po tabelite pisuva od 6+ deka e.jas nekoi namirnici gi davam i od 7+ sto se kako blitva i piperka na primer a za nekoj den planiram da dadam i cveklo bidejki krvta ni e slaba i da probame so hrana da ja pojacame
Ајде мами помош. Набавив домашно цвекло, така поголема глава. Како да го складирам сега? Да го сварам цело и после да го сечам на ситно и да го замрзнам или да си сечам од свежото и да варам?
Не го мрзни варено. Така губи повеќе од хранливите вредности. Мрзни свежо. @lejla5 Јас давам палента 3-4 пати неделно. Сега кога ќе воведам глутен ќе намалам бидејќи ќе може да дадам и други житарки. Инаку ја правам со ад и најчесто ја давам со овошје, јаболко, вишна или банана. Најмногу со вишни ја сака. Денес планирам да ја дадам за ручек со блитва, ама ќе ја подготвам со вода, не со ад. Инаку ја користам палентата на Нестле, бебе ја обожава.
Само што го ставив во тенџере да се вари и трчав да го исклучам. Значи да го исечкам на коцки и да го замрзнам така па по потреба да си варам?
Jas cveklo svezo vo frizider cuvam ne go mrznam nit varam. I taka skoro sekoj vtor tret den mu davam.
Јас имам прочитано дека цвекло не се мрзне затоа што гги губи своите корисни состојки. Ама не знам колку е ова вистина. На блогот на здрава храна здрави деца https://zhzd.blogspot.mk/2016/08/blog-post_30.html?m=1
Zdravo, dali oves davate pod forma na ovesni snegulki, ili vo zrna oves, pa go varite i blendirate? Jas zemav oves vo zrna no neznam kako se prigotvuva, kolku vreme se vari, dali predhodno se kisne vo voda..? Na upatstvoto nisto ne pisuva okolu nacinot na podgotovka. Isto taka ako davate i ovesni snegulki kako im gi prigotvuvate, kolku vreme gi drzite vo topla voda pred da gi blendirate?
Овесот во зрно се кисне од вечер, па се вари следниот ден, убаво да се развари. Јас не сум варела овес во зрно, па не можам да ти кажам колку време му треба. А овесните снегулки не мора со топла вода да се киснат, може и со вода на собна температура. Нема потреба од блендирање, омекнуваат убаво за прилично кратко време. Јас често ги накиснувам во сокот што го пуштаат смрзнатите вишни додека се одмрзнуваат, па после мешам и други овошки.
Јас давам цело зрно овес, од ноќе го киснам па сабајлето го варам добар саат, саат и нешто. Па пасирам со некоја овошка и давам. Меѓутоа многу време одзема за припрема а често и ги фрлам кашите па ќе си купам снегулки. Од даверт или од ДМ некои
Јас давам овесни снегулки .тие германските, не оргарнски. не ги блендирам зашто ги јаде и без тоа потопени во млеко и да отстојат 15 мин во фрижидер.
Lelee, da mnogu vreme odzema podgotovkata, imajki v predvid deka nautro sekogas brzam da go napravam pojadokot na beba, taka da snegulki ke koristime pocesto i nie.
Нас ни е рано за дохрана но од сега се спремам, зошто кога ќе дојде време за јадење некои овошја и зеленчуци нема да ги има. Сега за сега замрзнав само кајсии. Е сега прашањето ми е во што ги замрзнувате? Јас во обична најлонска кеса ги ставив и се некако мислам дека е нездраво така. Сакам и пиперка да замрзнам, дека имаме домашни. Исто и брокула ќе замрзнам. Слива и тиква исто ќе замрзнам кога ќе има. Читав погоре за цвекло и во дилема сум како да го замрзнам. И за праски да прашам. За нас правиме компот со шеќер. Дали може за бебе да се додаде нешто друго наместо шеќер или ништо.? За ќерка ми така без шеќер сварив компот, ама некако ни вкус ни мирис на праска имаше. Што друго можам да замрзнам што ќе го нема на зима? Модар патлиџан, тиквица ( иако мислам дека има и преку зима, ама имам домашна баш сега), карфиол,...??? Кажете што може и како да се замрзне.
Vo vrska so kompotot od praski, da ne bi slucajno da ne si ja pogodila sortata na praski, pa da e ne pustile dovolno sok, ima nekoi praski se podivi? ili stavaj poveke praski a mnogu pomalku voda, za da bide povkusen. E da, bez seker poblutkavi se na vkus. Nestavaj seker, ako treba v zima da jadete kasicki, ke ispasiras praskite od kompotot so banana i ke e vkusno. A isto za cveklo neli go ima preku celata godina, zosto da zamrznuvas....ili greska sum go nema vo tekot na cela godina?