Не знам како ама колку што знам еднаш варен спанаќ не смее да се загрева повторно затоа што ослободува нитрати кои се штетни. Јас лично не би мрзнела спанаќ/ Ќе го јаде бебуш додека е сезонска намирница па ќе се префрлите на други сезонски. Пример во зима кељ, прокељ.
Не се вари се бланшира. Бидејќи го нема одреден период убаво е да се има почесто во мени за исхрана. https://www.yumama.com/zdravlje-i-i...ioniste-uputstvo-za-pravilno-zamrzavanje.html Над 30г дома замрзнуваме спанаќ и блитва. И таков користам и за малиот и внук ми еве.
Дали може чорба телешко, тиквица, батат направена денес да ја ставам во тегла во фрижидер и да ја дадам утре на бебе 10+?
Слободно можеш и јас сум оставала за утре дента кога ќе претерам со количина. Ама само да не ти е блендирано тоа што го оставаш за нареден ден. Башка и големки сте немаш гајле.Само спанаќ, блитва и не ми текнува кој други беа намирници не се оставаат за нареден ден.
Незнам мила најискрено зашто несмее. Овде имав за тоа прочитано уште трудна кога бев и на групата за Здрава храна здрави деца на фб. Нека кажат оние поискусните може знаат зашто не е убаво блендирано да се остава. Јас искрено не сум остаила. Види на гугле пиши ќе искочи некој подоток дали смее или несмее. Ќе те излажам ако ти кажам дека се остава.
Пушта многу вода зеленчукот ако стои блендиран, и се губи конзистенцијата на кашата и хранливите материи. Инаку може да стои од денес за утре сварен, ама цел, со исклучок на спанаќ, блитва, компир, брокула.
Мами како а припремате пастрмката , колку количина е доста да и спремам за прв пат па и дајле.. несакам обарена верувам нема да а јаде , има ли др начин , крај краева и обарено .. и колку неделно давате .. а и ослиќ да не дава некој иако не сум многу фан на него , ако е добар ќе и го спремам , кои се вашите совети ( мала е скоро 11м , може така )
Како подготвувате просо за појадок за 6+,колку просо,колку вода,колку време се вари?Дали одвечер го покиснувате во вода? И најважното прашање,дали го сакаат бебеушките ? или да спремам и резервна комбинација
Se pokisnuva od vecer, a potoa se vari vo soodnos 1:2, dodeka ne ispari vodata. Neutrlno e i ubava konzistencija dava na kasite. Obicno go sakaat bebinjata.
Najdov tikva da rucanje ,sakam da ja zamrznam. Prvin da ja svaram pa da mrznam ili direkno treba da ja zamrznam
Расечи ја на коцки и пакувај ја во ќеси за замрзнување. Кога ќе сакаш да и дадеш само оставај ја неколку минути на собна температура и потоа спремај ја.
Женски 1.со што да воведам леќа? Сакам да дадам црвена леќа ама не знам со што би одело... 2.Како правите домашни сокчиња? Во соковник или како смути? Јас на моево (скоро 10 м) дадов мандаринче и малина (не ме спалувајте одма на клада) ми бендиса ептен а не знам како би можела по малку и сокче да и правам. Ретко давам на хип сокче разредено 50:50 а домашно не сум пробала.
Како што кажала Лолипоп така, јас на пример го варев и го додавав во веќе блендирано овошје или зеленчук, не го блендирав заедно, за да се навикнува синко на не толку мазно... он го кркаше така, доколку не го сакаше така ке го блендирав. Пробај прво неблендирано
Сакам да прашам како се снаоѓате за излегување со јадењето. Дали може да спремам кашичка блендирана зеленчукова во тегличка и торбичка за чување па да седи така 2 , 3 часа и да му дадам?
Мислам дека може, ќе ја изблендираш и веднаш ќе ја ставиш во тегла, само немој во тие што се од кашички. Од самото тоа што е топло ќе се вакумира.