Јас обично на литро ипол млеко ставам едно мало јока јогуртче ( тие чашките од 0,2). И ние не го пиеме . Само кисело и сиренце чат пат правиме
@stevemila stom ima svekrva ti koza ic ne se misli, neka ti pravi kiselo mleko i sirence mlado, nema poubavo od toa. Inaku vo vrska so muabetot za teglite, ako gi zamrznuvate nema potreba da vakumiraat, mrazot gi shtiti, nema da se rasipat. Ako gi cuvas vo obicen frizider togas ti treba dobra kapacka i da gi napolnis so zeska voda za da vakumiraat.
Мами во недела ќе одиме надвор од ск малку прошетка на пола ден па се мислам што за оброк за малава. А и топло е. Дали од сабајле да и дадам зеленчук па пладне купечка овошна на хип зашо зеленчуковите не ги сака.? Или што со зеленчук би направила да стои до пладне пример 13ч.
Малку ги обаруваш или во врела вода ги ставаш да отстојат. Ги љупиш ( кожичката ја вадиш ) и ја вадиш семката и блендираш со она со кое ќе комбинираш. Јас почетокот така правев, а веќе сега само ги одмивам под чешма, вадам семка и блендирам.
Најдобро некои тестенини со зеленчук, со сос од домати да направиш, ако е 9+. Месо не ставај. Од сабајле ќе си дадеш овошна каша.
Мајки дали можам готовите кашички на Хип да ги давам со палента? Пр.оние што се за 4+ само јаболко,круша,слива
Заборавив вчера да прашам.Дали просото мора да се покисне од вечерта? И како се подготвува.Сакав после да и дадам ама ако треба ништо тогаш,друго ќе искомбинираме
Јас сум го дала и покиснато и не покиснато. Покиснато мислам дека побрзо се свари. Можеш да дадеш,повеќе време само вари го
Јас на 0+ на телма слушав имаше еден нутриционист баш за житарки зборуваше и просото според неа не треба да се кисне. Дури и за другите житарки препорака и беше киснење околу 4 часа и тоа во фрижидер за да не се створат бактерии.
А јас па обратно имам читано. Да се кисне и таа вода да се фрли. Некоја киселина беше во прашање. Исто и за хељда.
Фитинска киселина имаат житарките. Повисоко ниво на фитинска киселина не дозволува апсорбција на минерали. Просото имало ниско ниво на фитинска киселина и затоа само тоа немало потреба да се кисне.... Е арно ама ај викам да проверам сега и на чичко гугле зошто изгледа ќе мора повеќе мислења за се и чичко гугл дава спротивставени мислења. Некаде пишува треба, некаде дека не треба, односно дека не мора да се кисне просото. Некаде пишува во топла вода, некаде во ладна вода... (Ова од набрзина листање). Очигледно ќе треб малку подетална анализа да направам. А може и да не давам зошто и онака не е воодушевен многу од него .
Моево па го сака... секој втор ден го имаме. Правам повеќе и за мене и мене ми е убаво Штом вие не сте воодушевени не истражувај толку