Во принцип не се мешаат, оти жолчката содржи железо, а млечниот производ спречува апсорпција на истото во цревата. Ама јас им мешам на моите, на малово додуша повеќе со компир и морков му ја мешам, а понекогаш со изварка, ама да не е сува, додавам малку јогурт. Ако имате проблем со низок хемоглобин, давај ја со нешто друго.
@Annath за домат смислив. летна манџа со пиперки и дробено со лебче. дали замрзнувате компир? свекрва ми вели не, ама ако планирам потоа да го варам исто не?
И јас се мислев да замрзнам домати, ми дадовте идеја како... Друго шо можеме да мрзнеме? Од праски напраив компот брз шеќер, и од кајсии планирам, домат ќе замрзнам, блитва исто така....
не јас не ги мрзнам, туку смислував како да дадам па со Анатх баш зборевме во некоја тема едит-блитва и спањак моеш. овошје нема да мрзнам ке го учам сезонски да јаде и компоти чат пат. не мора па киви да јаде у декември шо се вели. затоа ми е планот да го учам што се јаде во сезона.
Јас сос направив, болоњезе, ама без месо. Прво го мачкав со свеж домат околу устето да видам да не даде реакција, ама ми гризна парче мало и го изџвака. Немаше никаква реакција, ама жив не му давам уште, рано е. Ќе ја блендираш летната манџа? Дека пиперката лушпи има, јас ради тоа не ја јадам манџата. Компир не се замрзнува. И онака има свеж цела година.
ааа така. не прочитав. офф веке замрзнав. ај ке го фрлам. дека домашен и ради тоа.. за пиперките планирам да ги печам па лупам. доматот излупен ко сос на тефлон и потоа да ги додадам пиперките две мин пред да тргнам од огин. ке изблендирам првиот пат иако веке јадеме и неблендирано ама дека прв пат. а за ова на уста мачкање ке те послушам..
И јас имам домашен компир, ама додека го има, ќе го јаде, после тоа ќе си земам од пазар. Тоа е, не се мрзне се. Јас и спанаќ и блитва не мрзнам, само свежи давам, додека ги има. Одмрзнувањето е исто како подгревањето на спанаќот, затоа ако веќе замрзнувам, само жив би го јадела. А со печени пиперки е подобра летната манџа, признавам. Ама јас никако не ја јадам, не ми е по ќеф од мала, никогаш не сум ја сакала. За бебе може ќе направам, не знам. Може да се замрзнат моркови, грашок, боранија, брокула, карфиол, пченка, пиперка... ако имате домашни.
јас во бременост ја пројадов спањак иам замрзнато, ама само спањак и месо ...и компиров што ке го фрлам...
Kolku ti e maloto? Ja na moeto mu dadov :grasok boranija, morkov, ovosje od se po malku proba... Kompirce nejke da jade..
7 и пол месеци е. Ако сте 6 + рано си му дала боранија, подоцна се дава. Грашокот исто. Да не му е тешко на меше. Компир чист и моето не сака, го комбинирам со моркови, тиквица, кромид. Така го јаде, ама не го форсирам многу. За зеленчукот мојот пат до успехот е маслиновото масло. Откако почнав да го ставам во кашите ги јаде цели.