А да го дадам неподгреан можам? На одмор сум, јбг, да не готвам и денес кога имам од вчера...да поуживам малку
Mamicki napraviv kasicka od morkov tikvicka brokulai sirenje. Ama i se prispa na malava kasna samo 3 4 lazicki i zaspa. Dali koga ke stane mozam da i ja dadam pak. Stoese na sobna tt ne vo frizider. Zaboraviv da ja stavam @Annath @sofi2107 @Lolipop23 ili nekoj drug ako znae
Bidejku si ja redaktirala porakata ne mi stigna izvestuvanje deka si me tagnala. Ako ti znaci uste odgovorot mozes da ja dades slobodno.
Мајки како спремате мелениот ориз?? Молам некој да ми каже постапно како го прави, на оган мешате, варите, само на страна замешувате.. и на кој сооднос! Два пати го правев некако ама нешто не ми штима во неговиот изглед
Вријам 100 мл. Вода , и ја оставам на страна да се подолади..во тањирче ставам 2 големи лажици ориз,го преливам со водата и мешам.Ова за оризот на Хип.
И јас дур му го фатив редот само течен ми идеше Ставам 100 мл вода на шпорет и чекам малку да се затопли да не е зовриена. Па ставам 1 голема лажица ориз и мешам цело време додека згусне доволно. Ова за обичен мелен ориз, не Хип.
На холе го спремам на следниот начин: Во Околу 90-100мл топла вода ставам 2-3 лажици големи ориз и мешам, ако е многу течно или густо додавам ориз/ вода. Исто е и со млеко ако го спремаш.
Е ти ми требаш, Холе имам Каде мешаш, на оган, вариш, на страна, да врие водата, заладено, кажи се од старт
Водата пред да почне да врие ја тргаш на страна и ја ставаш во сад. Во тој сад додаваш од оризот и мешаш. (Ако ти е за зеленчукова каша ти препорачувам да ставиш и малку путер. Од самото што е топло ќе се растопи)
@emkaemka Јас имам на холе и правам вака. 100 мл од водата што ми е за ад (веќе превриена) или флаширана ја ставам на оган малку да се стопли колку да е млака и ја мешам заедно со 5 мерици од лажичката за ад млеко (околу 20грама иди поточно 22 ) и потоа и му додавам блендирано овошје/зеленчук зависи со што комбинираш. Немој да го правиш со многу жешка вода затоа што ќе треба да чекаш да се олади. Како чист ориз немам воопшто дадено. Исто така не знам дали готвиш на пареа или вариш зеленчукот. Доколку го вариш, можеш оризот да го направиш со водата која се варел зеленчукот. Пр. Денес варев блитва и откако се свари блитвата зедов од водичката во која се варела блитвата 100 мл и со таа водаго направив оризот. Потоа ја додадов и блитвата.
Јас изгледа утка правам и во доза и Т на вода, утре ќе мерам по тебе, имам вага па 22г ќе ставам за водата ќе чекам да е млака и ќе ставам оризот, варам на пареа ама и така ќе незнам кога-како да мешам
Според кутијата треба 20, ама овие мерици ми беа најблиску до 20 поинаку не знаев како да измерам пошто немам вага па си терам вака Прво оризот тури го во чинија па додавај од водата и парарелно мешај.