А да стоплиш вода ( не претерано топла). Во сад стави ориз колку мислиш и да дотураш постепено вода додека не достигнеш посакувана густина. Јас вака правам.
Не ми стигна известување па затоа покасно одговарам. Веќе е повисока тт и дома ( собна тт ) па јас не оставам ниту една каша макар ни 2ч. Башка млечен производ си имала па не би ја дала. А, доколку е изблендиран оброкот не би ти препорачала ни одстоен подолго во фрижидер да го дадеш. Друго е да не е изблендирано па и да го дадеш утре дента ( нормално не секоја намирница па ни овошје ).
Така да направам, ами не знам колку густо треба да е ^^уште една грешка, јас во вода ставав ориз, а сите рековте обратно
Ако комбинираш со други намирници погусто зошто сега доста се сочни зеленчуците и пуштаат доста вода. Ако не според тоа колку густи ти јаде бебе. Во секој случај подобро погусто зошто полесно е да додадеш малку водичка отпосле. Ајде ќе се научиме . Еве и јас ги утињам малку во последно време дека многу се сочни овошјата, па доручекот обично е на граница на каша и смути . Уште се тренирам како да погодам
Имаше пишувано за компот, да се превриjaт теглите а овошјето само со вода - колку долго стојат вака теглите? мајка ми сака да направи со вишни, ама вика морало барем една лажица шеќер? :-/ оти тоа му доаѓа ко конзерванс. или сепак не мора? за да не се расипат и година дена да речеме..?
Последните тегли компоти кој ги правеше татко ми за децава нема во ниедна шеќер. Но, не стојат толку долго како оние со малку шеќер ( сепак е шеќерот конзерванс ). Но, за 1г најдоцна сигурно ќе се изедат. Па после ќе си затварате тегли со малку шеќер.
проблемот кај нас е што живееме во Германија, и кога си одиме не е баш јасно, ама сега например од сега до септември ќе одстојат ли?
Eve tocno 1 godina kako gi dotrosuvam poslednite rezervi. Nitu edna tegla ne mi se rasipa, site bez seker. Sekako ke gledas zimata da gi dotrosis, posle pak ke davas svezo. Fintata e da napolnis do vrv so voda, da nema vozduh vo teglata, a potoa ubavo da vakumiraat so zagrevanjeto. Tie sto ne ti se vakumirani ubavo trgni gi nastrana i probaj pak. I sekako cuvanje vo podrum na temno.
Водата во која се вари спанаќ или блитва треба са се фрли, а не да се користи. Така овде некој напиша
Како што ти кажа и Лолипоп. До зима секако ќе ги потрошите,па од пролет/лето ќе си даваш свежо. Еве и јас ги дотрошувам тие од летото. Сабајлево јадеше компотот од праски од тегла без грам шеќер.
Јас ги варам во две води. Првата вода ја фрлам, потоа пак варам. Баш ме замисли немав слушнато или прочитано до сега, отсега ќе ја фрлам и втората вода.
Mlecna kasa so proso i kasa od oziz na holle. Koja kako se kombinira,vo apteka skroz me zbunija barav mlecna kasa so ovosje i melen oriz mi dale obicna kasa so proso i od oriz jas sega sum kako od mars nisto ne mi e jasno.
Супер ти се кашите, оризот тој го јаде, просото здравје во четврток ќе го пројаде Ориз комбинирај со секој воведен зеленчук, јас давам морков, тиквичка и ориз, морков, кромид и ориз, брокула, морков, ориз.. плус секогаш додавам и малку путер. Со овошје сум дала само со банана засега, со тоа мене ми иде и со тоа дадов. Просото јас планирам за ручек да го давам, место оризот пример и со било кое овошје, па и по 2вида смешани..
Бидејки блитват,спанаќот содржат оксалати и нитрати затоа се фрла водата јас прв пат му дадов на бебе блитва и ја фрлив водата па стоплив друга вода да го направам оривчето(на холле инстантот) @Lolipop23 го имаше пишано и постапив и јас така.
@mal.ecka да се поправам, а ќе прочиташ и ти, просото не е чисто просо туку е млечна каша со кравјо млеко, па јас одлучив да не ја давам засега и си купив чисто просо во зрно..
So kravjo???? Jas veke go otvoriv, e kako ne procitav. Znaci denes glavobolka imam od oba kasive.I sega ne smeam da dadam?? Nisto veke ne mi e jasno