Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Discussion in 'Бебе' started by BirMelek, Jun 18, 2017.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,171
    Gender:
    Female
    Дај денес и утре, другото изедете го вие.
     
    Вереничка likes this.
  2. RedRevolution

    RedRevolution Популарен член

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    1,333
    Likes Received:
    3,454
    Gender:
    Female
    Ми треба ваша помош, син ми не ги јаде купечките зелнчукови каши, дома кога ќе му спремам со отворена уста чека и бара уште, но кога сме излезени не знам како би спакувала домашна манџичка, посебно кога за викенди знаеме цел ден да не се прибереме, мене ми е страв да стои во тегла неколку саати манџичката. Совет?

    Едит: и да не збориме за тоа дека сега тек допрва идат и жештини, а па за на одмор не знам што би правела во хотел, ќе треба само овошни да му давам, што не доаѓа предвид само тоа да јаде 10тина дена, тој и онака си обожава зеленчук.
     
    Last edited: Jun 24, 2018
    mal.ecka likes this.
  3. Ano

    Ano Форумски идол

    Joined:
    Oct 4, 2016
    Messages:
    9,145
    Likes Received:
    40,509
    Gender:
    Female
    Јас неколку пати кога ми било планирано дека за ручек нема да сме дома, сум спремала и во оние торби фрижидерчиња (имам малечка) со фриго кеса сум носела.
     
    emkaemka and RedRevolution like this.
  4. RedRevolution

    RedRevolution Популарен член

    Joined:
    Aug 7, 2015
    Messages:
    1,333
    Likes Received:
    3,454
    Gender:
    Female
    И, добра е така? Мене ми е страв и онака а па од топлото ептен, да не скисне. Имам такво мало фризче, ама не ми личи дека нешто држи, ќе пробам еднаш и ќе си имам резерва купечка, па ќе видам. :)
     
  5. TheSecret

    TheSecret Форумски идол

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    5,007
    Likes Received:
    9,470
    Gender:
    Female
    Ke si ja zatvoris ubavo uste mnogu zeska koga ke e i ke se vakumira. Pa vo onakva torbicka so aluminium odvnatre za da ne bega toplinata.
     
    RedRevolution and Annath like this.
  6. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Joined:
    Jul 1, 2013
    Messages:
    7,973
    Likes Received:
    112,462
    Gender:
    Female
    @mariz ја киснеш првин киноата пред да ја вариш??
    Боже денес, ама утре за доручек ќе ја има на мени :)
     
    mariz likes this.
  7. mariz

    mariz Форумски идол

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    17,730
    Likes Received:
    77,017
    Gender:
    Female
    Едно време киснев и киноа и просо, но низ групиве прочитав дека тие работи кои не чинат испарувале и во варењето и не киснам веќе... ваљда не е погрешно така :?:
     
    stevemila and emkaemka like this.
  8. wannaBeMomma

    wannaBeMomma Форумски идол

    Joined:
    Dec 15, 2013
    Messages:
    8,128
    Likes Received:
    40,344
    Ne se kisne kinoata, a za drugive ne znam :)
     
    emkaemka likes this.
  9. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Joined:
    Jul 1, 2013
    Messages:
    7,973
    Likes Received:
    112,462
    Gender:
    Female
    Не знам, јас за киноата не баш прочитав совет дека се кисне, ама за просо да, и во бебе готвач вика 8ч или одвечер да се кисне.
    Јас од шубе ќе ставам да се кисне, па требало - нетребало ништо нема да е што ќе постои во вода :wasntme:
     
    Lolipop23 and mariz like this.
  10. Bojana 123

    Bojana 123 Истакнат член

    Joined:
    May 23, 2016
    Messages:
    230
    Likes Received:
    211
    Gender:
    Female
    Моето бебе е 8+. Сакам да воведам овесни снегулки ама незнам како. Треба ли да се стават во блендет да се иситнат, колчу време се ставаат во вода и во каква, топла или лаадна. Или прво се ставаат во вода па после се блендираат? Кој може нека одговори.

    И уште нешто, какви снегулки употребувате. Јас купив на имуно. Може ли од тие за бебе
     
    Last edited by a moderator: Jun 25, 2018
    RedRevolution likes this.
  11. forumce

    forumce Форумски идол

    Joined:
    Feb 22, 2017
    Messages:
    8,718
    Likes Received:
    40,096
    Gender:
    Female
    Јас ги ставам во сок да отстојат малку колку да омекнат. Еднаш ги имам и варено во вода. Прво нека постојат малку во сок па после блендирај. А и не мора во течност да стојат, ќе направеш поретка каша и заедно ќе ги изблендираш. Со банана и праска е убаво. Не знам какви се тие на имуно, јас едни германски користам. И на натура мислам дека се вика, имам купувано
     
  12. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    5,514
    Likes Received:
    27,301
    Gender:
    Female
    Super se na Imuno, mnogu brzo omeknuvaat, duri i blendiranje ne im treba. Jas gi polevam so kiselo mleko ili voda od kompot, ladni i za 5 min omeknuvaat.
     
  13. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Joined:
    Jul 1, 2013
    Messages:
    7,973
    Likes Received:
    112,462
    Gender:
    Female
    @kiki_riki Епа киснеш киноа или не :D

    Како печеш, во фолија или, маслиново ставаш малку и модар од кога е??
    Многу прашања ама тоа е, се учиме :$
     
    Last edited by a moderator: Jun 26, 2018
  14. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Joined:
    Sep 26, 2016
    Messages:
    2,010
    Likes Received:
    16,899
    Gender:
    Female
    Прашувај слободно тука сме да си помагаме :)

    Киноа не киснам :)

    Печам на хартија за печење, ги сечам на пола, печам со се лушпа и после ги лупам. (ссмо морковот лупен го печам) Малку маслиново масло попрскувам низ нив. Печам околу 10-15 минути. Пробај даваат поразличен вкус. Можеш и пиперка 7+ ја воведов јас. Компир, брокула, карфиол се можеш да печеш.

    Инаку модар патлиџан воведов на 9+
     
    stevemila, Bebulleee, Paka and 2 others like this.
  15. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,365
    Likes Received:
    21,351
    Gender:
    Female
    Јас ги киснам. просоно, киноа и амарант. Вечер ги потопувам, сабајле готвам, стојат околу 8 саати. Така ми е останато откако воведував, читав ради некоја киселина ми имаше логика. Плус јас доручекот го правам во 6 сабајле пред да одам на работа, па кога се киснети побрзо ми се варат.
     
    emkaemka likes this.
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,171
    Gender:
    Female
    Просото може да се расипе ако се кисне од вечер, особено на топлово. Инаку, кога и да давам житарки во зрно, никогаш не ги киснам. Ни порано, ни сега. А само просо давам, друго не.
     
  17. stevemila

    stevemila Форумски идол

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    5,633
    Likes Received:
    41,538
    Gender:
    Female
    Se soglasuvam.Na toplo vreme voda koga stoi ima nekoj miris.

    Inace ne kisnam ni jas
     
    Annath likes this.
  18. kukla21

    kukla21 Мама Staff Member

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    23,744
    Likes Received:
    108,740
    Кое топло време? :rofl:
     
    Girisham, Leo_29, mariz and 3 others like this.
  19. Ano

    Ano Форумски идол

    Joined:
    Oct 4, 2016
    Messages:
    9,145
    Likes Received:
    40,509
    Gender:
    Female
    Ако мислиш на онаа алуминиумска фолија јас не би. Штетна е.
    Само на хартија за печење и малку маслиново масло. Многу е повкусно јадењето ;)

    За киснењето и јас читав на топло дека се расипуваат и ставам обавезно во фрижидер.
     
    emkaemka likes this.
  20. TheSecret

    TheSecret Форумски идол

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    5,007
    Likes Received:
    9,470
    Gender:
    Female
    Jas obavezno vo frizider stavam dur se kisne. Taka nema gajle cela nok
     
    emkaemka likes this.