Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.227
    Пол:
    Женски
    Дај денес и утре, другото изедете го вие.
     
    На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  2. RedRevolution

    RedRevolution Популарен член

    Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Пол:
    Женски
    Ми треба ваша помош, син ми не ги јаде купечките зелнчукови каши, дома кога ќе му спремам со отворена уста чека и бара уште, но кога сме излезени не знам како би спакувала домашна манџичка, посебно кога за викенди знаеме цел ден да не се прибереме, мене ми е страв да стои во тегла неколку саати манџичката. Совет?

    Едит: и да не збориме за тоа дека сега тек допрва идат и жештини, а па за на одмор не знам што би правела во хотел, ќе треба само овошни да му давам, што не доаѓа предвид само тоа да јаде 10тина дена, тој и онака си обожава зеленчук.
     
    Последна измена: 24 јуни 2018
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ano

    Ano Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    40.522
    Пол:
    Женски
    Јас неколку пати кога ми било планирано дека за ручек нема да сме дома, сум спремала и во оние торби фрижидерчиња (имам малечка) со фриго кеса сум носела.
     
    На emkaemka и RedRevolution им се допаѓа ова.
  4. RedRevolution

    RedRevolution Популарен член

    Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Пол:
    Женски
    И, добра е така? Мене ми е страв и онака а па од топлото ептен, да не скисне. Имам такво мало фризче, ама не ми личи дека нешто држи, ќе пробам еднаш и ќе си имам резерва купечка, па ќе видам. :)
     
  5. TheSecret

    TheSecret Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    9.512
    Пол:
    Женски
    Ke si ja zatvoris ubavo uste mnogu zeska koga ke e i ke se vakumira. Pa vo onakva torbicka so aluminium odvnatre za da ne bega toplinata.
     
    На RedRevolution и Annath им се допаѓа ова.
  6. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    112.626
    Пол:
    Женски
    @mariz ја киснеш првин киноата пред да ја вариш??
    Боже денес, ама утре за доручек ќе ја има на мени :)
     
    На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mariz

    mariz Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.860
    Допаѓања:
    77.311
    Пол:
    Женски
    Едно време киснев и киноа и просо, но низ групиве прочитав дека тие работи кои не чинат испарувале и во варењето и не киснам веќе... ваљда не е погрешно така :?:
     
    На stevemila и emkaemka им се допаѓа ова.
  8. wannaBeMomma

    wannaBeMomma Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Ne se kisne kinoata, a za drugive ne znam :)
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    112.626
    Пол:
    Женски
    Не знам, јас за киноата не баш прочитав совет дека се кисне, ама за просо да, и во бебе готвач вика 8ч или одвечер да се кисне.
    Јас од шубе ќе ставам да се кисне, па требало - нетребало ништо нема да е што ќе постои во вода :wasntme:
     
    На Lolipop23 и mariz им се допаѓа ова.
  10. Bojana 123

    Bojana 123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 мај 2016
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    211
    Пол:
    Женски
    Моето бебе е 8+. Сакам да воведам овесни снегулки ама незнам како. Треба ли да се стават во блендет да се иситнат, колчу време се ставаат во вода и во каква, топла или лаадна. Или прво се ставаат во вода па после се блендираат? Кој може нека одговори.

    И уште нешто, какви снегулки употребувате. Јас купив на имуно. Може ли од тие за бебе
     
    Последна измена од модератор: 25 јуни 2018
    На RedRevolution му/ѝ се допаѓа ова.
  11. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.796
    Допаѓања:
    40.336
    Пол:
    Женски
    Јас ги ставам во сок да отстојат малку колку да омекнат. Еднаш ги имам и варено во вода. Прво нека постојат малку во сок па после блендирај. А и не мора во течност да стојат, ќе направеш поретка каша и заедно ќе ги изблендираш. Со банана и праска е убаво. Не знам какви се тие на имуно, јас едни германски користам. И на натура мислам дека се вика, имам купувано
     
  12. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Пол:
    Женски
    Super se na Imuno, mnogu brzo omeknuvaat, duri i blendiranje ne im treba. Jas gi polevam so kiselo mleko ili voda od kompot, ladni i za 5 min omeknuvaat.
     
  13. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    112.626
    Пол:
    Женски
    @kiki_riki Епа киснеш киноа или не :D

    Како печеш, во фолија или, маслиново ставаш малку и модар од кога е??
    Многу прашања ама тоа е, се учиме :$
     
    Последна измена од модератор: 26 јуни 2018
  14. kiki_riki

    kiki_riki Популарен член

    Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пол:
    Женски
    Прашувај слободно тука сме да си помагаме :)

    Киноа не киснам :)

    Печам на хартија за печење, ги сечам на пола, печам со се лушпа и после ги лупам. (ссмо морковот лупен го печам) Малку маслиново масло попрскувам низ нив. Печам околу 10-15 минути. Пробај даваат поразличен вкус. Можеш и пиперка 7+ ја воведов јас. Компир, брокула, карфиол се можеш да печеш.

    Инаку модар патлиџан воведов на 9+
     
    На stevemila, Bebulleee, Paka и 2 други им се допаѓа ова.
  15. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Пол:
    Женски
    Јас ги киснам. просоно, киноа и амарант. Вечер ги потопувам, сабајле готвам, стојат околу 8 саати. Така ми е останато откако воведував, читав ради некоја киселина ми имаше логика. Плус јас доручекот го правам во 6 сабајле пред да одам на работа, па кога се киснети побрзо ми се варат.
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.227
    Пол:
    Женски
    Просото може да се расипе ако се кисне од вечер, особено на топлово. Инаку, кога и да давам житарки во зрно, никогаш не ги киснам. Ни порано, ни сега. А само просо давам, друго не.
     
    На Kitten, mariz, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. stevemila

    stevemila Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Пол:
    Женски
    Se soglasuvam.Na toplo vreme voda koga stoi ima nekoj miris.

    Inace ne kisnam ni jas
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кое топло време? :rofl:
     
    На Girisham, Leo_29, mariz и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Ano

    Ano Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    40.522
    Пол:
    Женски
    Ако мислиш на онаа алуминиумска фолија јас не би. Штетна е.
    Само на хартија за печење и малку маслиново масло. Многу е повкусно јадењето ;)

    За киснењето и јас читав на топло дека се расипуваат и ставам обавезно во фрижидер.
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. TheSecret

    TheSecret Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    9.512
    Пол:
    Женски
    Jas obavezno vo frizider stavam dur se kisne. Taka nema gajle cela nok
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.