Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Пол:
    Женски
    Јас редовно собирам тегли од тоа што купуваме, па ги користам за домашни компоти и џемови.
     
    Последна измена од модератор: 1 август 2018
  2. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    За ништо. Ги спремам за замрзнување :)
     
    На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Leo_29

    Leo_29 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Пол:
    Женски
    Мајки, ќе правам бујон. Дали е следнава постака во ред:
    Варам исецкано на парчиња од по 50 гр телешко месо. Очекувам за саат ипол да се свари. Варам со морков, пашканат, целер, кромид, лук.
    Дали ги пасирам зеленчуците и тие ги додавам, или ги фрлам цели и не ги користам?
    Откако ќе се свари, топло додека е, го делам по теглички, мевцето да е покриено со водичката. Затворам тегличињата.
    Чекам да се изладат.
    Ставам во замрзнувач пткако ќе се оладат?
    Сакам две да оставам, за оваа недела. Дали би стоело (само водиче) во обичен фрижидер 3-4 дена?

    Јас планирам во теглите од кашички. Или нема да ги биде, а?:wasntme:
     
    Последна измена од модератор: 1 август 2018
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Не им се затвараат убаво капачињата. Меки се многу.
     
    На fana, Minnie-e и Leo_29 им се допаѓа ова.
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.500
    Допаѓања:
    201.480
    Пол:
    Женски
    За да биде бујон, треба и коска да има и да вари неколку часа. А зеленчуците цели стави ги и фрли ги после, а водата со месото ќе ја замрзнеш во посебни порции кои ќе ги искористиш за десет дена, максимум две недели.
     
    На stevemila, kukla21, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Leo_29

    Leo_29 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Пол:
    Женски
    А да ставам најлон фолија меѓу капачето и тегличето? или малку се занесувам?! :smirk:
     
  7. Minnie-e

    Minnie-e Популарен член

    Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Пол:
    Женски
    Битно ги имаме купено :lol:.

    Туку ај и ова да прашам. Дома спремено да се ручка надвор во што ставате? Во Охрид понесов еднаш така во тегличка од готовите, единствена опција ми беше. Ја затворив додека беше топла и ја ставив во такво торбиче што одржува температура.
    Дома имам тањирчиња со капак, теглички, а имам и таков сад за транспорт што одржува температура од Чико. Што е најбезбедно и колку време може да стои?
     
  8. Leo_29

    Leo_29 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Пол:
    Женски
    Да, во право си. Ова не е бујон. Но, ваков "бујон" ќе правам. Хм, две недели....тоа ќе се само две порции мевце. Но за три, мах четири недели (еден месец) ќе ги истрошам. Ќе се обидам вака, ако не чинат, ќе правиме нови. ;)
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.500
    Допаѓања:
    201.480
    Пол:
    Женски
    Еднаш неделно ќе даваш? Јас првата година во неделата давав 5 пати телешко, еднаш пилешко и еднаш жолчка.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Leo_29

    Leo_29 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Пол:
    Женски
    Првата недела два пати само водичка. Втората два пати мевце. Третата три пати мевце. Ова како за воведување. После полесно ќе оди.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Немаш ли мали од мајонез, мармалад, што баш за тие се фати. :D
    Мене ич не ми се допаѓа како се затвараат еднаш од кога ќе ја отвориш. Никако убаво не диктува капакот.
     
    На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Leo_29

    Leo_29 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Пол:
    Женски
    @duffi ахахх абе тие ги прибрав за компоти по баби ги дадов. :)
    А и некако големки мислам ќе се. Ако не ја бива, на крај во кеси за замрзнување ќе ги ставам. Па ќе видиме што ќе биде. Или ќе јадеме или во канта. :?:
     
    Последна измена од модератор: 1 август 2018
  13. fana

    fana Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.216
    Допаѓања:
    111.974
    Пол:
    Женски
    Јас водичка не давав. Одма почнав со мало парче месо. Кога воведував два пати неделно дадов мислам помало парче месо. Сега давам три пати телешко два пати пилешко еднаш жолчка и еден посен ден. Зеленчуците фрли ги. Јас водичката ја исцедив преку цедалка и после ставав по 3 супени лажици во најлончиња за замрзнување. Од вечер си вадам по едно да се одмрзне во обичниот фрижидер за наредниот ден бебе да ручка.
     
    На duffi, mal.ecka, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Ano

    Ano Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.006
    Допаѓања:
    40.323
    Пол:
    Женски
    За надвор кога спремам ставам во тие џиџаните теглиња од веро што ги купувавме:lol:. Убаво зарвораат е се иста милилитража како готовите на хип (големите)
     
    На eli25 и Minnie-e им се допаѓа ова.
  15. Tahitiana

    Tahitiana Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    227
    Како да пастеризирам патлиџани во шишенца? Имам поголема количина домашни, прво мислев да ги замрзнам, лупени мелени во стерилни пластични шишенца од аптека што се земаат, ама си викам ако ги пастеризирам можеби подобар вкусот ќе им е, како тазе ќе се кога ќе отворам. Ама незнам како, не сум правела до сега. Мислев да ги наполнам шишињата (не скроз до горе) да затворам и да ги зовријам едно 15/20мин и да оставам да се оладат во водата. Ок е така, ќе ги биде или поинаква е постапката?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Кој ти ја кажа шемава?

    Мајка ми ги меле и замрзнува во фрижидер. За да стојат на друг начин ќе треба шеќерче, нешто такво да ставаш, ко конзерванс.
     
    На fana и Tahitiana им се допаѓа ова.
  17. Leo_29

    Leo_29 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Пол:
    Женски
    Станка.
     
  18. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ха ха :)

    Мене ми рече секој втор месо да давам и да не се грижам :)
     
    На joan и Leo_29 им се допаѓа ова.
  19. pile30

    pile30 Популарен член

    Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.448
    Пол:
    Женски
    Колку може да стои палента,путер малце и к.млеко?
    Прашувам ако го направам накај 19:30 за 1ч.дали може да му го дадам?
    И дали мора да стои во торбиче изолатор со фолија што се?
     
  20. snegulkata

    snegulkata Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.857
    Допаѓања:
    28.512
    се смрзнува ли тиквица?
    имам домашни па се мислев дали ќе ја биде ако ја ставам во замрзнувач!