Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.386
    Домат како мрзнете? Го правите како кечап?
     
  2. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.828
    Допаѓања:
    109.081
    Пол:
    Женски
    Свеж, измиен, исчистен, излупен, во ќесички за 1-2пати и во замрзнувач :)
     
    Последна измена од модератор: 27 септември 2018
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.921
    Допаѓања:
    123.386
    @emkaemka го извадив доматот и се расправаме со мајка ми како:D Она седи и чека да го среди па да си оди. Јас најдов дека се бланшира :^) она вика исто како тебе :)
    Инаку има и интересен рецепт на бебе готвач за кечап. Мислев да го правам ама мајка ми ме предомислува :envy:
     
    На kukla21, emkaemka и Autumn_ им се допаѓа ова.
  4. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Свекрва ми го рендеше, т.е како сос само без сол. Во шишиња и во замрзнувач.
     
    На kukla21, eli25 и Autumn_ им се допаѓа ова.
  5. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.828
    Допаѓања:
    109.081
    Пол:
    Женски
    Рендала патлиџани :^)

    Можам да замислам колку се изгвачкала, па и позелени за тоа треба, искрено и прв пат слушам некој да ренда патлиџан, да меле да, ама ренде и патлиџан што знам :?:
     
    На eli25 и Autumn_ им се допаѓа ова.
  6. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Пол:
    Женски
    И јас вака замрзнувам, но не го ни лупам :)
    Кога ќе се извади му требаат 5мин во топла вода и одма се вади лушпата дури полесно отколку на свежиот.
     
    На Skorpija25, mariz и emkaemka им се допаѓа ова.
  7. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.828
    Допаѓања:
    109.081
    Пол:
    Женски
    Лушпа од патлиџан ептен ме нервира, јас вадам и одма пржам, така замрзнат во тава одма, по потреба со нож на даска го делам, лесно е :D
    За бебе иста финта ќе е, само во тенџере на пареа ќе иде, ама и ќе порасне до зимо, па и за него ќе се попржи по малку :mm:
     
    На kukla21 и Kitten им се допаѓа ова.
  8. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Да за сос секогаш ги ренда и баш се вкусни.
    Не се зелени, таман созреани.
    Ете свекрва ми ренда.
    Годинава имаше и некое машинче земено, како спирала да ги отстранува семките, другиот дел го цади -гмече, не знам на кој принцип точно работеше. Па дел вака правеше, дел рендан.
    Шознам, мене не ми е чудно. Сосот што го прави за нас е превкусен.
    Претпоставувам и за бебе е ист, само без сол.
     
    На Sexybaby86, eli25 и emkaemka им се допаѓа ова.
  9. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.152
    Допаѓања:
    168.796
    Пол:
    Женски
    Јас за внука ми три години со ред спремам од нашите патлиџани.
    Ги рендам на ренде и во шишиња од пола литар ги замрзнувам. Без сол без ништо .
    После снаа ми се спрема сос од нив , во манџа става , кога јадеше внучка каша во каша ги ставаше . Често и го пие ова и како сок . Така од шише
    Се рендаат и меки кога се. Лушпата ја фрлам ,нормално
     
    На Melinda85, Sexybaby86, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.828
    Допаѓања:
    109.081
    Пол:
    Женски
    ^^имам едно ренде од Топ шоп и уште на сликата од кутијата е прикажано како се ренда патлиџан, има и онаква заштитна пластика да не се пресечеш. Па јас од секат се чудев кој ренда патлиџани и оти таква слика.
    Недомаќинка :|

    Ќе ја прашам и мајка :tmi:
     
    На mal.ecka, mariz, Bubce38 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.152
    Допаѓања:
    168.796
    Пол:
    Женски
    Е како правиш ти летна манџа на пример ? Или сос од домати ?
    Јас све на обично ренде
    Баш лесно се ренда патлиџанот
     
    На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.828
    Допаѓања:
    109.081
    Пол:
    Женски
    Летна манџа дробам со нож, сос од домати не јадеме :^)
     
    На mariz и Glasna им се допаѓа ова.
  13. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.152
    Допаѓања:
    168.796
    Пол:
    Женски
    Е следен пат пробај летната манџа со рендани домати .
    Да видеш разлика :mm:
     
    На mariz, ada21, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ano

    Ano Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.004
    Допаѓања:
    40.314
    Пол:
    Женски
    И мајка ми исто секогаш свеж со лушпа го замрзнува. Кога ќе се извади од замрзнувач многу полесно се лупи.
     
    На mariz, eli25 и emkaemka им се допаѓа ова.
  15. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.152
    Допаѓања:
    168.796
    Пол:
    Женски
    Колку и да е посебно завиткан секој патлиџан посебно ,во замрзнувач добива чуден мирис . И "тежок " е за спремање . Кога ќе се одмрзне пола сок му иде фира .
    Вака ,поготово за деца, најдобро е на ренде и во шише да се замрзнува . Ништо не губи доматот ако го изрендаш свеж .
    Јас некогаш и во мали теглички го замрзнувам изрендан

    Ви улетав у темава (facepalm)
    Извинете ме :)
     
    На Melinda85, mal.ecka, mariz и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Ano

    Ano Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.004
    Допаѓања:
    40.314
    Пол:
    Женски
    Прифаќам сугестија. Ќе пробам вака. Јас сум од недомаќинките:$, споделив само како мајка прави.
     
    На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.152
    Допаѓања:
    168.796
    Пол:
    Женски
    Јас како падобранец некој овде .
    Ама немав лоша намера .
    Споделив и јас како правам .
    А за внучка, а за мое дете исто е нели :D
     
    На pile30 и Ano им се допаѓа ова.
  18. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Пол:
    Женски
    Не сум размислила дека е вака. Ај догодина ќе го пробам предлогов :)
     
  19. Ano

    Ano Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.004
    Допаѓања:
    40.314
    Пол:
    Женски
    Секој совет е добредојден, особено за мене зошто со замрзнување и чување ич немам искуство. Споделувај почесто.;)
     
    На pile30, mal.ecka, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Пол:
    Женски
    Јас свеж излупен колку за едно јадење замрзнав во најлончиња. А за сос кога правиме за нас порано рендав,сега во блендер или соковник и семките ги мели и е мазно.
     
    На Ano му/ѝ се допаѓа ова.