Jas tikvicata ja varam so drugiot zelencuk sto veke go imam vovedeno,no ja stavam pri krajot na varenjeto bidejki najbrzo se vari
секое суво овошје го оставам во вода за да омекне.Маџун само на гладно давав по пола лажиче зависи од возрсаста нели.За во бомбици не би знаела колку да ставаш(ако за тоа прашуваш)
stajv od oko. okolu dve tretini supena lazica, zasho pogolema doza pravam. sega ke gi otkisnam i slivite. fala ti
Туку жени ќе ставате нешто за зимоска во фрижидер? Гледам по фб групиве веќе ставаат. И ако да што би ставиле?
Јас замрзнувам се од овошје и зеленчук. Став ми е дека подобро дете да јаде сезонски плод замрзнат, од колку купено во зима " пластично" . најчесто замрзтнувам тоа што имам домашно. Сливи, праски,кајсии,јагоди,боровници, малини, рибизли,капини,тиквици, грашак,боранија,брокула. После си имаме за цела зима за каши, ручеци, компоти и смутиња. Двете деца ми се родени во лето, па кога почнуваат да пробуваат вкусеви нема ништо освен јаболка, па првенствено ради тоа. Оваа зима имав замрзнато и козјо млеко. Ама зошто сме модерни нели со фрижидер со три фиоки се ни стои кај бабите.
Јас немам домашно ништо сакам праски да замрзнам а и брокули, гледам сега некако убави се и свежи. Брокулите сега мислам и дека се најефтини нели? Како замрзнуваш?
Па она што му треба бланширање го бланширам, пример боранија, броклула. Овошјето миено, лупено и исчистено од семки. Ставам во кесички мали колку што ми треба за еден оброк. Заборавив и вишни и аронија замрзнувам.
На брокулата не и е сега сезона, сега е увозна, не е наша. Не зимај. Сезона на брокула е рана пролет. Мрзнам и јас, смрзнав кајсии, цреши, вишни, јагоди, шумски јагоди, малини, капините на крај на август ќе бидат, боровинки смрзнав, рибизли не знам кај да најдам, аронија ќе земам сега и така. Праски неделава ќе купам да смрзнам, сливите таман ќе стасаат за мрзнење. Годинава ќе кубуриме со јаболки, изворот наш на непрскани годинава нема, се им смрзна. Ќе направам од круши компот, од дуњи компот, ако има уште една тура боровинки и од нив, сок имам од праски и кајсии и така ќе се снаоѓаме за зима. Бебо јаде и мора да имам. А богами и ние јадеме. Ќе форсирам поише сезонски, ама за промена не е лошо де. Ќе смрзнам и пржени пиперки и патлиџани, сок од патлиџан, кечап ќе направиме деновиве. Морам да го исчистам замрзнувачот, преполн ми е со ланско овошје што не сме го изеле, од него сок за нас ќе направам и така ќе се отвори место за ново. Ќе смрзнам исто така и пченки, печени модри и пиперки, костени, ако се најде некој бадем, орев и тоа.
Ја ставаш боранијата во вода што врие само неколку минути и ја вадиш, јас ја ставам одма во ладна вода со мраз. Кога ке се олади цедам и мрзнам.
Кај наоѓаш аронија? Праските само ги миеш, чистиш и во кеси? Јас многу си сакам летна манџичка се мислам да си направам и смрзнам. Мајка ми знам во пластични чашки со ставаше и зимоска со кифли топли мх мх.
Какви се праските и кајсиите по одмрзнувањето? Ние ги правиме компот со ептен малку шеќер, а може и без шеќер. Домашен кечап правиме, многу вкусен, јас замрзнувам боровинки, вишни, домати, пиперки, боранија. Друго купувам од фриком на зима, мешан зеленчук, брокула, карфиол, грашок, златна мешавина, спанаќ во брикети. Тиквици и модри патлиџани не знам како би замрзнала, не сум пробала. Круши цела зима јадеше свежи, вилјамовки, од кој знае каде донесени, ама омилени му се, не поминува ден без круша. Многу малку работи наоѓам домашни, особено летово, и многу ми е криво.
Многу убав компот од праски правам. 2кг лупени и исецкани праски се ставаат во тегли и во нив сипуваш направен шербет од кило ипол вода и 500 гр шеќер и малку лимонтус. Се затвараат теглите и се ставаат во врела вода да струи водата околу нив 30 мин и се тргаат. Компотот е преубав има многу убав вкус. Праските треба да се тврди.
Valda za temava e moeto peasanje...Ovosna kasa kolku vreme moze da otstoi na sobna temperatura?(znaci obicno svareno ovosje i izmiksirano,nema mleko nema snegulki nisto). Moze na primer da go spremam doma pa na plaza za saat ipol da bide izedeno?
Јас за бебуш сите компоти ги направив без шеќер. Полнам скоро до врв (2 прста одпразно) со овошје, дотурам вода и пастеризирам. Досега ставив од цреши, вишни, кајсии и сливи, деновиве ќе ставам и од праски, за друго не ми текнува од што може.