Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. lejla5

    lejla5 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Пол:
    Женски
    Jas tikvicata ja varam so drugiot zelencuk sto veke go imam vovedeno,no ja stavam pri krajot na varenjeto bidejki najbrzo se vari
     
  2. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    treba prvo da otstojat vo voda slivite ili ne? kolku madzun pd prilika da stavam?
     
  3. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.080
    Пол:
    Женски
    секое суво овошје го оставам во вода за да омекне.Маџун само на гладно давав по пола лажиче зависи од возрсаста нели.За во бомбици не би знаела колку да ставаш(ако за тоа прашуваш) :)
     
  4. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    stajv od oko. okolu dve tretini supena lazica, zasho pogolema doza pravam. sega ke gi otkisnam i slivite. fala ti :)
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Пол:
    Женски
    Туку жени ќе ставате нешто за зимоска во фрижидер?
    Гледам по фб групиве веќе ставаат.
    И ако да што би ставиле?
     
    Последна измена од модератор: 1 август 2017
    На azelea и tarantula им се допаѓа ова.
  6. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    Јас замрзнувам се од овошје и зеленчук. Став ми е дека подобро дете да јаде сезонски плод замрзнат, од колку купено во зима " пластично" . најчесто замрзтнувам тоа што имам домашно. Сливи, праски,кајсии,јагоди,боровници, малини, рибизли,капини,тиквици, грашак,боранија,брокула. После си имаме за цела зима за каши, ручеци, компоти и смутиња.
    Двете деца ми се родени во лето, па кога почнуваат да пробуваат вкусеви нема ништо освен јаболка, па првенствено ради тоа. Оваа зима имав замрзнато и козјо млеко. Ама зошто сме модерни нели со фрижидер со три фиоки се ни стои кај бабите.
     
    Последна измена од модератор: 1 август 2017
    На kikin, Верче4, tina-63 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Пол:
    Женски
    Јас немам домашно ништо :( сакам праски да замрзнам а и брокули, гледам сега некако убави се и свежи. Брокулите сега мислам и дека се најефтини нели?
    Како замрзнуваш?
     
  8. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    Па она што му треба бланширање го бланширам, пример боранија, броклула. Овошјето миено, лупено и исчистено од семки. Ставам во кесички мали колку што ми треба за еден оброк.
    Заборавив и вишни и аронија замрзнувам.
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Пол:
    Женски
    Што ти е тоа бланширање?
    (Млада домаќинка тоа ти е :D)
     
  10. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.190
    Допаѓања:
    102.309
    Пол:
    Женски
    На брокулата не и е сега сезона, сега е увозна, не е наша. Не зимај. Сезона на брокула е рана пролет.

    Мрзнам и јас, смрзнав кајсии, цреши, вишни, јагоди, шумски јагоди, малини, капините на крај на август ќе бидат, боровинки смрзнав, рибизли не знам кај да најдам, аронија ќе земам сега и така. Праски неделава ќе купам да смрзнам, сливите таман ќе стасаат за мрзнење. Годинава ќе кубуриме со јаболки, изворот наш на непрскани годинава нема, се им смрзна. Ќе направам од круши компот, од дуњи компот, ако има уште една тура боровинки и од нив, сок имам од праски и кајсии и така ќе се снаоѓаме за зима. Бебо јаде и мора да имам. А богами и ние јадеме. Ќе форсирам поише сезонски, ама за промена не е лошо де. Ќе смрзнам и пржени пиперки и патлиџани, сок од патлиџан, кечап ќе направиме деновиве. Морам да го исчистам замрзнувачот, преполн ми е со ланско овошје што не сме го изеле, од него сок за нас ќе направам и така ќе се отвори место за ново. Ќе смрзнам исто така и пченки, печени модри и пиперки, костени, ако се најде некој бадем, орев и тоа.
     
    Последна измена од модератор: 1 август 2017
  11. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Пол:
    Женски
    Ја ставаш боранијата во вода што врие само неколку минути и ја вадиш, јас ја ставам одма во ладна вода со мраз. Кога ке се олади цедам и мрзнам.
     
    На kikin и sunshine2015 им се допаѓа ова.
  12. sunshine2015

    sunshine2015 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Пол:
    Женски
    Кај наоѓаш аронија?
    Праските само ги миеш, чистиш и во кеси?
    Јас многу си сакам летна манџичка се мислам да си направам и смрзнам. Мајка ми знам во пластични чашки со ставаше и зимоска со кифли топли мх мх.
     
    Последна измена од модератор: 1 август 2017
  13. kristina.k

    kristina.k Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.421
    Допаѓања:
    38.396
    Пол:
    Женски
    Какви се праските и кајсиите по одмрзнувањето? Ние ги правиме компот со ептен малку шеќер, а може и без шеќер. Домашен кечап правиме, многу вкусен, јас замрзнувам боровинки, вишни, домати, пиперки, боранија. Друго купувам од фриком на зима, мешан зеленчук, брокула, карфиол, грашок, златна мешавина, спанаќ во брикети. Тиквици и модри патлиџани не знам како би замрзнала, не сум пробала. Круши цела зима јадеше свежи, вилјамовки, од кој знае каде донесени, ама омилени му се, не поминува ден без круша. Многу малку работи наоѓам домашни, особено летово, и многу ми е криво.
     
    На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.190
    Допаѓања:
    102.309
    Пол:
    Женски
    Од фб групите од жените. Ако има кај мајка ќе зеам за бебе само.
     
    Последна измена од модератор: 1 август 2017
  15. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Како да зачувам црни сливи? Да правам компот или да ги исчистам и замрзнам?
     
  16. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.449
    Пол:
    Женски
    Подобро направи ги компот. Јас свежи ги замрзнав лани, и кога ги одмрзнав целите се ''распаднаа''.
     
    На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    А некој рецепт за компот да кажете? Притоа имајќи во предвид дека не сум асална домаќинка :)
     
  18. karibian

    karibian Популарен член

    Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Пол:
    Женски
    Многу убав компот од праски правам. 2кг лупени и исецкани праски се ставаат во тегли и во нив сипуваш направен шербет од кило ипол вода и 500 гр шеќер и малку лимонтус. Се затвараат теглите и се ставаат во врела вода да струи водата околу нив 30 мин и се тргаат.
    Компотот е преубав има многу убав вкус. Праските треба да се тврди.
     
    На tarantula и BirMelek им се допаѓа ова.
  19. tarantula

    tarantula Популарен член

    Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Пол:
    Женски
    Valda za temava e moeto peasanje...Ovosna kasa kolku vreme moze da otstoi na sobna temperatura?(znaci obicno svareno ovosje i izmiksirano,nema mleko nema snegulki nisto).
    Moze na primer da go spremam doma pa na plaza za saat ipol da bide izedeno?
     
  20. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Јас за бебуш сите компоти ги направив без шеќер. Полнам скоро до врв (2 прста одпразно) со овошје, дотурам вода и пастеризирам. Досега ставив од цреши, вишни, кајсии и сливи, деновиве ќе ставам и од праски, за друго не ми текнува од што може. :?:
     
    На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.